HEYKELDE BOŞLUK KAVRAMININ DEĞİŞEN ANLAMI

Başlangıçta temellerini doğa ve tanrı fikri üzerinden kuran sanatın, modernizme kadar olan süreçte gerçekliği ortaya koyma çabasında en temel yöntem olarak benimsediği yansıtma ve benzerlik, modernizmle birlikte yerini özgürlükçü, deneysel, yenilikçi arayışlara bırakmıştır. Bu değişim sanatın dış gerçekliğin algılanma ve yansıtılma biçiminde olduğu gibi kavramlar üzerinde de yeniden düşünülmesini, yeni baştan ele alınmasını zorunlu hale getirirken, sanatın temel kavramlarından biri olan boşluğun da değişen gerçekliği ile yeniden ele alınmasını gerekli kılmıştır. Genel anlamda var olmayana, yokluğa karşılık gelen boşluk kavramı zamanla sanatsal düşüncenin aktarılmasında kütle kadar önemli, etkin bir kavrama dönüşürken özellikle heykel alanında çok yönlü bir kavrayışı da beraberinde getirmiştir.

THE CHANGING MEANING OF THE CONCEPT OF SPACE IN SCULPTURE

Mimesis and representation that art, which initially established its basis on the ideas of nature and god, adopted as the most basic means in its endeavour to present the reality during the period until modernism, gave way to liberal, experimental and innovative pursuits after modernism. This transformation necessitated the rethinking and re-evaluating of art on the means of perceiving and representing the external reality and on the means of concepts as well as the evolving reality of the space which is one of the basic concepts of art. The concept of space which generally corresponds to non-existence or emptiness, becomes an as much important and effective concept as mass in the transfer of artistic thought and bring with it a multi-faceted understanding especially in the field of sculpture.

___

Kris, E., Kurz, O. (2013). Sanatçı İmgesinin Oluşumu: Efsane, Mit ve Büyü (S. Gürses, Çev.). İstanbul: İthaki Yayınları.

Fischer, Ernst. (2012). Sanatın Gerekliliği (C. Çapan, Çev.). İstanbul: Sözcükle Yayınları.

Wölfflin, Heinrich. (1995). Sanat Tarihinin Temel Kavramları (H. Örs, Çev.). İstanbul: Remzi Kitabevi.

Sartre, Jean-Paul. (2014). Varlık ve Hiçlik (T. Ilgaz, G. Çankaya Eksen, Çev.). İstanbul: İthaki Yayınları.

O’Doherty, Brian. (2010). Beyaz Küpün İçinde, Galeri Mekanının Eleştirisi (A. Antmen Çev.). İstanbul: Sel Yayıncılık.

Krauss, Rosalind. (2002). Mekâna Yayılan Heykel. Sanat Dünyamız, 82, s. 103-110.

Matta-Clark, Gordon. (2012). Baran Bilir, Perihan Usta (Haz/Ed.). Gordon Matta Clark, s. 73- 89. İstanbul: Lemis Yayınları.

Lynton, Norbert. (1991). Modern Sanatın Öyküsü (C. Çapan, S. Öziş, Çev.). İstanbul: Remzi Kitabevi.

Antmen, Ahu. (2012). 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. İstanbul: Sel Yayıncılık.

Foster, Hall. (2009). Gerçekliğin Geri Dönüşü (E. Hoşsucu Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.