ADIYAMAN İLİNDE İKAMET EDEN BİREYLERİN REKREASYON ALIŞKANLIKLARI VE AKTİVİTE DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Hızla gelişen sanayileşme ve kentleşmenin yoğunlaştığı günümüzde havakirliliği ve çevre sorunlarını da ortaya çıkarmıştır. İnsanların sağlıklı bir yaşam sürmesi,hareket ve dinlenme ihtiyaçlarını gidermek zaruri bir hale gelmiş ve çarpık bir şekildeyoğunlaşan kentleşme ile bir takım gereksinimleri çağrıştırmaktadır. Bu gereksinimlerinbaşında Rekreatif faaliyetler yapmak için doğa ve doğal kaynakların korunması veinsanların fiziksel ve ruhsal sağlığı için gerekli tedbirlerin alınması, insanların hareketve dinlenme ihtiyaçlarının karşılanması zorunlu hale gelmiştir. Rekreasyon bir istekolmaktan çıkıp ihtiyaç halini almıştır. Rekreasyonun ihtiyaç olduğunun anlaşılmasısonrasında kentlerde azalan yeşil alanların ve kent çevresindeki mevcut yeşil alanlarındeğerlendirilmesi çalışmaları başlamıştır. Öncelikle kentsel yeşil alanların korunması vedaha sonra bu alanların artırılarak gelişmesine katkı sağlanması gerekmektedir.Rekreasyon etkinlikleri bireylerin hayatın sıkıcı baskılarından kurtarması, fiziksel vezihinsel olarak dinlendirmesi açısından önemlidir.Bu çalışmanın amacı Adıyaman ili ve ilçelerindeki mevcut Rekreasyonalanlarının kullanım durumlarını, eksikliklerini fiziki yapıları ve genel kullanımdurumlarını belirlemek amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır.Çalışmanın evreni Adıyaman ili ve ilçelerindeki Resmi Kurumda çalışanlar vegençlik merkezine gelen bireylerdir. Çalışmada kullanılan anket formu 3 grupsorulardan oluşmuştur. Birinci grupta katılımcıların demografik bilgileri belirlemeyeyönelik 5 soru, ikinci grupta katılımcıların Rekreatif etkinliklere genel bakış açılarını belirlemeye yönelik 7 soru, üçüncü grupta ise Adıyaman ili ve ilçelerinde Rekreasyonalanları hakkındaki görüş ve özelliklerini belirlemeye yönelik 12 soru olmak üzeretoplamda 24 sorudan oluşmaktadır.Araştırma sonucunda Adıyaman ilinde ikamet eden bireylerin rekreatif tesiseksikliğinin en fazla %20.7, restoran ve kültür evi eksikliği %14.8 olduğunu ifadeetmişlerdir. Bununla beraber Adıyaman ilinde rekreatif alanların arttırılması vegeliştirilmesi için %50.7 oranında yeni projeler geliştirilmesini ve tanıtım reklamçalışmalarının arttırılmasını önermişlerdir.

Analysıng The Recreatıon Habıts And Actıvıty States Of Indıvıduals Lıvıng In Adıyaman

Rapidly developing industrialisation and urbanisation, which are intensive in the present day, have led to air pollution and environmental problems. Thus, it became obligatory for humans to lead a healthy life and to satisfy their need to make movements and to rest. In addition to that, irregular urbanisation also gave rise to a number of needs. The major needs caused by urbanisation include the protection of nature and natural resources to do recreative activities, taking precautions for humans’ physical and psychological health and meeting the movement and resting demands of people. Hence, recreation is no longer a demand but a need. Having understood that recreation was a need, activities were started to make use of green zones which had been decreasing in cities and which were available around cities. Primarily there is need to protect the urban green areas and then to increase the amount of them. Recreational activities are important in releasing individuals from the pressures of life and in providing them with physical and mental relaxation. This study, which is descriptive in nature, aims to determine the extent to which the recreational areas in the centre of Adıyaman and in the districts of Adıyaman can be used and the physical facilities and general conditions of those areas. The universe for the study was composed of employees working in the governmental agencies in the centre and districts of Adıyaman and individuals attending youth centres. The questionnaire form used in the research contained 3 groups of questions. Group one included 5 questions aiming to determine participants’ demographic information, group two included 7 questions to determine the participants’ perspectives of recreative activities and group three included 12 questions to determine the participants views on the recreational areas in the centre and in the districts of Adıyaman and the properties of those areas. Thus, the form contained 24 questions in total. In consequence, 20.7% of the participants stated that recreative facilities were lacking while 14.8% said that restaurants and cultural centres were lacking in Adıyaman. In addition to that, 50.7% recommended that new projects should be developed to increase the amount of recreational areas and to improve them and that advertisement and publicity activities should be increased.

___

  • Armağan İ Sporun toplum bilimsel temelleri, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokul Yayınları, Yayın No: 4,1981
  • Karaküçük S (1999) Rekreasyon Boş Zamanları Değerlendirme, Gazi Yayınevi, 2. Baskı, Ankara.
  • Altunkasa M F ve Uzun G (1991) Rekreasyonel Planlamada Arz ve Talep, ÇÜ Ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Kitapları, Genel Yayın No: 6, Yayın No: 1, Adana.
  • Masteralexis, LP, Barr, CA,Hums, M.A. Principles and Practice of sports Management. Maryland: 2005
  • Karadağ A (2002) Eğirdir İlçesinin Rekreasyon Kaynaklarının Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Hacıoğlu N, Gökdeniz A, Dinç Y, Boş zaman rekreasyon Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık 2003
  • Hazar A. Rekreasyon ve Animasyon. Ankara: Detay Yayıncılık 2003
  • Balcı V. Ankaradaki Üniversite Öğrencilerin Boş Zaman Etkinliklerine Katılımlarının Araştırılması, Ankara, Milli Eğitim Dergisi 2003 S.158
  • Kalem S (2001) Doğal Kültürel Değerlerin Korunabilmesi İçin Turizm Potansiyelinin Belirlenmesinde Bir Yöntem Yaklaşımı ve Kastamonu İli Kıyı Bölgesi ve Yakın Çevresinde Uygulanması, Doktora Tezi (Yayımlanmamış), AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara
  • Korkmaz N (2001) Nallıhan-Hoşebe Orman İçi Dinlenme Yerinin Rekreasyon Kaynaklarının Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Sertkaya S (2001) Bartın İli Kıyı Bölgesinin Turizm ve Rekreasyon Potansiyelinin Saptanması ve Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Doktora Tezi, AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kılbaş, Ş. Rekreasyon Boş Zamanları Değerlendirme, Adana: Anaca Yayınları. 2001
  • Addington OE. %100 Düşünce Gücü (Çeviren Çetinkaya B.) İstanbul Akaşa Yayınlar.ı 1993
  • Öter, A. Bartın Kent Merkezi ve yakın çevresi Rekreasyon Alanlarının Saptanması ve Değrlendirilmesi üzerine bir Araştırma: Yüksek Lisans Tezi Z.K.Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın 2008