SPEKÜLATİF KURGU FİLM JENERİKLERİ VE X-MEN FİLMLERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME

Hızla gelişen dijital çağda, tasarımcıların ve izleyicilerin ihtiyaçlarını karşılamak adına Hareketli Grafikler sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Bu teknik, reklamlardan müzik videolarına, bilgisayar oyunlarından televizyon yayıncılığına kadar birçok alanda görülebilmektedir. Hareketli Grafiklerin en popüler olduğu alanlardan biri de film jenerikleridir. Jenerikler, siyah beyaz film dönemlerinde, yapımda görev alanları tanıtmak amacı ile tasarlanmış ve kişilerin isimlerini göstermekten ileri gidememiştir. Saul Bass öncülüğünde ise filmin konusuna gönderme yapan eserlere dönüşerek başlı başına bir tasarım sorunu olarak ele alınmaya başlanmıştır. Mitolojik ve dini hikayelerden, tarihten, bilimden ve yazarlarının gelişmiş hayal dünyasından beslenen “Spekülatif Kurgu” da zamanla evrilerek her yaştan okuyucu tarafından kabul gören bir türe dönüşmüştür. Bu eserlerin film uyarlamaları için beklenti de her zaman yüksek olmuştur. Yaratılan bu dünyalara ait ilgi çekici öğeler sayesinde ise, görselliği yüksek jenerikler ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada, hareketli grafiklere, film jeneriklerine ve spekülatif kurguya değinilirken, bu alanda X-Men’in yeri biçim, kurgu, tarz ve ses bakımından değerlendirilerek çeşitli örnekler tartışılacaktır.

SPECULATIVE FICTION MOVIE TITLE SEQUENCES AND AN ANALYSIS OF X-MEN MOVIES

In rapidly growing digital world, Motion Graphics came into use to meet designers’ and viewers’ expectations. This technique can be seen in many fields such as advertisements, music videos and computer games. One of the most popular fields for Motion Graphics is title sequences. In B&W movie times, title sequences were designed to introduce people participated in a production, but couldn’t achieve more than showing the names. With Saul Bass, they turned into works of art and started to handle as a design issue. Speculative Fiction, created by mythology, history, science and the writers’ advanced imaginations, have been developed and evolved in time. Today it became a genre accepted by people of all ages. Because of the genre’s intriguing elements, visually interesting title sequences have been created. In this study, while motion graphics, title sequences and speculative fiction be mentioned, X-Men’s place in this subject will be evaluated.

___

Attebery, Brian. (1980). The fantasy tradition in American literature: from Irving to Le Guin. Bloomington: Indiana U Press.

Bleiler, Everett Franklin. (1985). Supernatural fiction writers: fantasy and horror. New York: Scribner.

Bojc, Ashley. (2015). The History of Motion Graphics. Erişim: 26.05.2017. http://www.triplet3d. com/the-history-of-motion-graphics Dictionary.com. Erişim 26.05.2017. http://www.dictionary.com/browse/fantastic?s=t

Halas, John. (1981). Graphics in motion: vom Trickfilm bis zur Holografik. München: Bruckmann.

Jankel, A., Morton, R. (1984). Creative computer graphics. Cambridge: Syndicate University of Cambridge.

Krasner, Jon. (2004). Motion graphic design, fine art animation: principles and practice. Boston: Elsevier/Focal Press.

Meggs, Philip B. (1998). A history of graphic design. New York: John Wiley & Sons.

Misiroglu, Gina. (2012). The superhero book: the ultimate encyclopedia of comic-Book icons and Hollywood heroes. Detroit: Visible Ink Press.

Pektaş Turgut, Özden. (2012). Kinetic Typography in Movie Title Sequences. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 51, s. 583-88.

Wein, L., Wilson L. (2006) The unauthorized X-Men: SF and comic writers on mutants, prejudice, and adamantium. Dallas: BenBella Books.

Writingclasses.com. Erişim: 25.12.2017. https://www.writingclasses.com/toolbox/ask-writer/ whats-the-difference-between-science-fiction-and-fantasy