19 Mayıs atatürk'ü anma, gençlik ve spor bayramı hakkında beden eğitimi öğretmenlerinin görüşleri

Bu çalışmada, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin 19 Mayıs Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının kutlanış biçimine ilişkin görüşleri ve bu görüşler doğrultusunda bayramın okul kültürüne katkılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunun oluşturulmasında amaçlı ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu Malatya ilinde 19 Mayıs Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine en az 3 kez katılmış, en az 5 yıl kıdeme sahip ortaöğretim okullarında çalışan beden eğitimi ve spor öğretmen- lerinden oluşturulmuştur. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan nitel araştır- ma tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmış- tır. Verilerin çözümlenmesinde, içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Buna göre elde edilen veriler düzenlenerek kodlanmış, kodlanan verilerden temalar belir- lenmiş ve bu doğrultuda bulgular tanımlanmış ve yorumlanmıştır. Sonuç ola- rak, 19 Mayıs Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının okul kültürüne kat- kısı sınırlıdır. Toplu gösteri yapma, birlikte hareket etme gibi biçimsel özellikle- re önem verilmektedir. Halk oyunları ve temsil dışında etkinliklerin mili birlik ve beraberliğe, Türk gelenek ve göreneklerine uygun olmadığı tespit edilmiştir.

The opinions of physical education teachers about 19 may remembrance of ataturk, youth and sport festival

In this study, it was aimed to identify the views of physical education teachers about the ways of celebrating 19 May Remembrance of Ataturk, Youth and Sport Festival and Contributions of the Festival to school culture. Purposeful sampling method is used to form the study group. The work group of the study is composed of physical education and sports teachers working in secondary schools with at least 3 times active participation to the festival cele- brations and at least 5 years experience. The data for the study was gathered by using a semi-structured interview form developed by the researcher. In the analysis of the data, content analysis method was used. According to the analy- sis, the data was formed and coded. Themes were identified from the coded data and findings were given. As a result, contribution of 19 May Remembrance of Ataturk, Youth and Sport Festival to school culture is limited. Some formal characteristics like having mass demonstration and performing some figures together are given more importance. It was identified that the activities, except for folk dances and representation of independence war, are not appropriate to Turkish customs and usages.

___

  • 2429 SK. “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun” Resmi Gazete, Sayı: 17284, 19 Mart 1981.
  • 8/3456 Sayılı Yönetmelik “Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği” Dayandığı Yasa: 2426 SK. Resmi Gazete, Sayı: 17475, 1 Ekim, 1981.
  • Alvesson, M. (1993). Cultural Perspectives On Organizations. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Balcı, A. (1993). Etkili Okul. Ankara: Erek Ofset Matbaa.
  • Balcı, A. (2001). Etkili Okul ve Okul Geliştirme: Kuram Uygulama ve Araştırma. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Başaran, İ. (1992). “Yönetimde İnsan İlişkileri”, Ankara: Gül Yayınevi.
  • Bruner, J. (1996). The Culture of Education (Eğitim Kültürü). Harward: Harward University Press.
  • Cananagh, R. F. (1997). The culture and improvement of Western Australian Senior Secondary School (Batı Avusturya Ortaokul Son Sınıfların Kültürü ve Gelişimi (Unpublished doctoral dissertation, Sydney: Curtin University of Technology.
  • Çelikkaya, H. (1998). Fonksiyonel Eğitim Sosyolojisi. 2. Baskı. İstanbul : Alfa Basım Yayın Dağıtım.
  • Demirci, H. (2008). Türk Kültüründe Bayram Anlayışı ve Türk Dünyasında Bayramlar, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kayseri.
  • Demirel, Ö. (1999). Planlamadan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Eyüboğlu, Ö. (2006). Okul Kültürünün Oluşturulmasında Öğretmenlerin Rolü, Marmara Üni- versitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Teknoloji Eğitimi Anabilim Dalı (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.
  • Fullan, M. & Hargreaves, A. (1992). What’s worth fighting for in your school? Buckingham: Open University Press.
  • Harris, A. (2002). School improvement: What’s in it for schools? New York: Roadledge Falmer.
  • Hoy, W. K. (1990). Organizational climate and culture: A conceptual analysis of the school workplace, Journal of Educational and Psychological Consultation, 1(2),149-168.
  • Hoy, W. K. ve Miskel, C.C. (1991). Educational Administration: Theory Research and Practice, USA: Routledge.
  • http://www.turksoy.org.tr/TR/belge/1-83888/turk-kulturunde-ve geleneklerimizdenevruz- yeni-gun—ba-.html “Türk Kültüründe ve Geleneklerimizde Nevruz “Yeni Gün” Bayramı.” Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı” (Türksoy), 10 Ekim, 2012.
  • http://www.haberturk.com/gundem/haber/737818-danistayin-19-mayis-karari “Danıştay’ın “19 Mayıs” Kararı”, Haber Türk, 28 Nisan, 2012.
  • Ilkım, M. (2006). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Çalışma Şartlarına Göre Beden Eğitimi Dersini Nasıl İşlediklerinin Değerlendirilmesi (Malatya İl Örneği), (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Malatya.
  • İra, N. ve Şahin, S. (2011). Örgüt Kültürü Ölçeğinin Geçerlilik ve Güvenirlilik Çalışması, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 9 (1),1-14.
  • Kotter, J. P. & Heskett, J. L. (1992). Corporate culture and performance. New York: Hardcover.
  • Masland, T. A. (1985). Organizational culture in the study of higher education, The Review of Higher Education, 8 (2), 157-168.
  • MEB (2007). Bayramlar ve Törenler El Kitabı. Okuliçi Beden Eğitimi ve Spor İzcilik Dairesi Başkanlığı. Ankara: MEB Yayınları.
  • Onal, G. (2000). İsletme Yönetimi Ve Organizasyonu. İstanbul: Türkmen Kitabevi Peterson, K. D. (2002). Positive or negative. Journal of Staff Development, 23( 3), 10-15.
  • Sargut, A., S. (2010). Kültürler Arası Farklılaşma ve Yönetim. Ankara: İmge Kitapevi.
  • Şahin, S. (2004). Okul müdürlerinin dönüşümcü ve sürdürümcü liderlik stilleri ile okul kültürü arasındaki ilişkiler (İzmir Örneği), Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 4 (2), 365-396.
  • Şahin, S. (2010). An Investigation of School Culture with Respect to Some Variables, Elementary Education Online, 9(2), 561-575) http://ilkogretim online.org.tr
  • Şişman, M. (2002). Eğitimde Mükemmellik Arayışı. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Sofi, M. (2008). Beden Eğitim ve Spor Öğretmenlerinin Milli Bayram (23 Nisan ve 19 Mayıs) Törenlerine İlişkin Problem ve Beklentilerin Belirlenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı, Sakarya.
  • Sönmez, H. Ç. (2005). Okul Müdürlerinin Okul Kültürünün Oluşturulması, Sürdürülmesi ve Değiştirilmesindeki Rolü. Y.Y.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Van.
  • Sönmez, V. (2001). Program Geliştirmede Öğretmen El Kitabı. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara:Seçkin Yayınevi.
Milli Eğitim-Cover
  • ISSN: 1302-5600
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Milli Eğitim Bakanlığı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Okula uyum haftasının okul öncesi öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri açısından incelenmesi

Nuray TAŞÇI, Ayperi SIĞIRTMAÇ DİKİCİ

19 Mayıs atatürk'ü anma, gençlik ve spor bayramı hakkında beden eğitimi öğretmenlerinin görüşleri

Münir ŞAHİN, Burhanettin DÖNMEZ

Fen öğretmeni adaylarının yaratıcılık kavramına ve yaratıcı düşünmeye ilişkin görüşleri

Didem EKİCİ İNEL

İlköğretim müzik öğretiminde kullanılmak üzere (programlı öğretim yöntemine göre) geliştirilen öğretim yazılımı modeli

Nezihe ŞENTÜRK, Ülkü Sevim ŞEN

Eğitimde bürokrasi eleştirisi ve bürokraside ahlâk eğitimi açısından çalıkuşu romanı

Ali ALTIKULAÇ, Refika DEMİRDAĞ ALTIKULAÇ

İlköğretim okulları yönetici, öğretmen ve öğrenci temsilcilerinin demokrasi eğitimi ve okul meclisleri projesine ilişkin görüşleri

Ahmet AKBABA, Aysun BİLGE

İlk ergenlikte öğrenci yaşam doyumu: Okul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri açısından bir değerlendirme

Asım ÇİVİTCİ

Serbest etkinlik çalışmaları dersine yönelik bir program önerisi: Okul bahçesi programı

Salih ÇEPNİ, Mustafa ÜREY

Aile katılımı ile çocukların akademik benlik saygısı arasındaki ilişkinin anne-baba görüşlerine göre incelenmesi

Yasemin AYDOĞAN, Çağrı ÖZCAN

Resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılığa ilişkin görüşleri Elazığ ili örneği

Fatih POLAT, Sakine KAYA, Fatih KAYA