Hizmet İşletmelerinde Performans Algısının Ölçümü: Kapadokya Bölgesi Örneği

Günümüzde yoğun rekabet şartlarında faaliyet gösteren işletmelerin performans analizi yapmaları büyük önem taşımaktadır. Performans analizleri genellikle periyodik dönemler halinde yapılmaktadır. Buna ek olarak bazı durumlarda performans algısında ki değişikliklerle performans analizi yapılabilmektedir. İşletmelerde ki performans analizinin amacı diğer tüm ticari işletmeler de olduğu gibi otel ve restoran işletmelerinin karlılık düzeyini yükseltmektir. Bu nedenle işletmeler için olağan ve olan dışı yapılan performans analizleri ve performans algısı büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de turizm yoğun olarak bulunduğu Nevşehir ilinde faaliyet gösteren otel ve restoran işletmelerinde ki üst düzey çalışanlara anket uygulanmıştır. Katılımcılara, anket formunda performansı etkileyen yenilik, süreklilik ve esneklik ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Cevapları analiz etmek için parametrik testlerden "t" testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinde ki yöneticilerin demografik özelliklerine göre işletme performansı algılarında farklılık olduğu belirlenmiştir.

Measurement of Performance Signal in Service Operations: Cappadocia Region Example

Today, performance analysis of companies operating under intense competition conditions is very important. Performance analyzes are usually carried out periodically, and in some cases performance analysis can be performed depending on performance perception. The main purpose of working in this context is to measure performance perceptions of hotel and restaurant businesses. The study, which operates in Turkey's Cappadocia region as a busy tourist hotel which is built on and senior employees in the restaurant business. Participants were directed to expressing perceptions of innovation, continuity, and flexibility that affect performance. The "t" test and the ANOVA test were used to analyze the answers. According to the results of the analysis, it was determined that there is a difference in the perception of the management performance according to the demographic characteristics of the managers operating in the accommodation and catering businesses.

___

  • Alpar R.., (2010). "Spor, Sağlık ve Eğitim Bilimlerinde Örneklerle Uygulamalı İstatistik ve Geçerlilik Güvenirlik". Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Arslantürk, Y., (2009). "Dört ve Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Performans Değerlendirme: Ankara İli Örneği", İşletme Araştırmaları Dergisi Cilt:1, Sayı:2, 19-34.
  • Baynal, K., Karasakal, O., (2011). "İşletmelerde Performans Ölçümlerinin Balanced Scorecard İle Değerlendirilmesi Ve Bir Uygulama", Yöneylem Araştırması Ve Endüstri Mühendisliği 28. Ulusal Kongresi.
  • Bekele, A. Z., Shigutu, A. D., Tensay, A. T., (2014). "The effect of employees‟ perception of performance appraisal on their work outcomes", International Journal of Management and Commerce Innovations Vol:2, No:1, 136-173.
  • Dişkaya, M., A., (2006). "Performans Yönetimi Sistemi Ve Bir Finans Şirketinin Performans Değerlendirme Sisteminin İncelenmesi", Yüksek Lisans Tezi, Kadir Has Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ege, İ., Şener, Z., (2013). "Performans Ölçümünde Kullanılan Yöntemler: Performans Karnesi ve Kumanda Paneli Karşılaştırması", Muhasebe ve Finansman Dergisi, Cilt:57, 107-120.
  • Erdoğan, A., Yıldırım, Y., (2015). "360 Derece Performans Değerlendirme Sisteminin Orta Ve Üst Kademe Yöneticilerin İş Başarısına Etkileri: İstanbul'daki 4 Ve 5 Yıldızlı Otellerin Yöneticilerine Yönelik Bir Uygulama", Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi Cilt:3, Sayı:10, 247-271.
  • Helvacı, M. A., (2002). "Performans Yönetim Sürecinde Performans Değerlendirmenin Önemi", Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt:35, Sayı1- 2, 155-169.
  • Iswati, S., Anshori, M., (2007). "The Influence of Intellectual Capital to Financial Performance at Insurance Companies in Jakarta Stock Exchange (JSE)", Proceedings of the 13th Asia Pacific Management Conference, Melbourne, Australia, 1393-1399.
  • Işığıçok, E., (2008). "Performans Ölçümü, Yönetimi Ve İstatistiksel Analizi", Ekonometri ve İstatistik Dergisi, Sayı:7: 1-23.
  • Ittner, C. D., Larcker, D. F., Randall, T., (2003). "Performance İmplications Of Strategic Performance Measurement İn Financial Services Firms Accounting", Organizations and Society Vol:28, 715–74.
  • Kaplan, R. S., Norton, D. P., (1992), "The Balanced Scorecard - Measures That Drive Performance", Harvard Busıness Revıewz, January-February, 71-79.
  • Karaman. R., (2009). "İşletmelerde Performans Ölçümünün Önemi Ve Modern Bir Performans Ölçme Aracı Olarak Balanced Scorecard", Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Sayı:16: 411-427.
  • Koseoğlu, M. A., (2005), "Kamu İktisadi Teşebbüslerinde Performans Ölçümü", Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • Mercanlıoğlu, Ç., (2012), "Örgütlerde Performans Yönetimi İle İşgörenlerin Motivasyonu Arasındaki İlişki", Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi Cilt4, Sayı:1, 41-52.
  • Taşbaşı, B., (2013), "360 Derece Performans Değerlendirme Sisteminin İş Tatmini Üzerine Etkisi Ve Banka Sektöründe Bir Uygulama", İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı, Doktora Tezi, Malatya.
  • TDK, http://www.tdk.org.tr 16.12.2017).
  • Tunçer, P., (2013). "Örgütlerde Performans Değerlendirme Ve Motivasyon", Sayıştay Dergisi, Sayı:88, 87-108.
  • Tural, M., (2007). "Örgütlerde Performans Yönetimi: Bir Kamu Kuruluşundaki Performans Değerleme Sisteminin İncelenerek Karşılaşılan Sorunların Tespit Ve Çözümüne Yönelik Bir Araştırma", Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana.
  • Uysal, Ş., (2015). "Performans Yönetimi Sisteminin Tanımı, Tarihçesi, Amaç Ve Temel Unsurlarına Genel Bir Bakış", Electronic Journal of Vocational Colleges, 32-39.
  • Üner, Y., (2005). "İşletmelerde Kariyer Yönetimi Ve Performans Değerlendirme Sistemleri", Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İnsan Kaynakları Yönetimi Ve Kariyer Danışmanlığı Anabilim Dalı, Dönem Projesi, Ankara.
  • Yarbağ, P. Ş., (2016), "Performans Yönetim Sisteminin Başarıyla Uygulanmasında Yöneticinin Rolü", International Conference on Education and Social Sciences Vol:5, No:4, 95-101.