Duygusal Tükenmişliğin, Duygusal Bağlılık Üzerine Etkisi

Amaç – Araştırmanın temel amacı, Ankara’da çalışan serbest mali müşavirlerin duygusal tükenmişlik ile duygusal bağlılık seviyelerini ölçerek mevcut durumu ortaya koymaktır. Yöntem – Yapılan anket çalışmasında Maslach’ın tükenmişlik ölçeği ile Allen ve Meyer’in örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada duygusal tükenmişlik ile duygusal bağlılık karşılaştırılmıştır. Anketler Ankara’da çalışan serbest mali müşavirlere dağıtılmıştır. Elde edilen 247 anketle analiz yapılmış ve bulgular SPSS 23 programı ile değerlendirilmiştir. Duygusal tükenmişliğin duygusal bağlılığa etkisi, korelasyon analizi ve regresyon analiziyle tespit edilmiştir. Bulgular – Bulgular çalışmanın başında belirtilen kavramsal çerçeveyi büyük oranda desteklemektedir. Buna göre, duygusal tükenmişlik, duygusal bağlılığı negatif ve anlamlı olarak etkilemektedir. Bu iki boyut arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Buna göre duygusal tükenmişlik arttıkça, duygusal bağlılığın azaldığı tespit edilmiştir. Tartışma – Tükenmişlik azaltıldığı ya da bitirildiği zaman örgütsel bağlılığı azaltan olumsuz bir sebep de azalmış ya da bitmiş olacaktır. Böylece işgörenlerin örgüte bağlanma oranları da artmış olacaktır. Bunun için bireylere, örgütlere ve devletlere tükenmişlikle mücadelede görev ve sorumluluklar düşmektedir.

The Effect of Emotional Burnout on Emotional Commitment

Purpose – The main purpose of the study is to determine the current situation by measuring the levels of emotional burnout and emotional commitment of independent financial advisors working in Ankara. Design/methodology/approach – In the survey, Maslach's burnout scale and Allen and Meyer's organizational commitment scale were used. In the study, the sub-dimension of burnout, emotionality and sub-dimension of organizational commitment, were compared. The analysis was started with 247 questionnaires which were distributed to free financial advisers working in Ankara and the findings were evaluated with SPSS 23 program. The effect of burnout on organizational commitment was determined by correlation analysis and regression analysis. Findings – The findings strongly support the conceptual framework mentioned at the beginning of the study. Accordingly, emotional burnout affects emotional commitment negatively and significantly. A negative relationship was found between these two dimensions. Accordingly, it was found that emotional burnout decreased as emotional burnout increased. Discussion – When burnout is reduced or terminated, a negative cause that reduces organizational commitment will also be reduced or exhausted. Thus, employees' attachment to the organization will be increased. Therefore, individuals, organizations and states have duties and responsibilities in the fight against burnout.

___

  • Baysal, A.C. ve Paksoy, M. (1999). “Mesleğe ve örgüte bağlılığın çok yönlü incelenmesinde Meyer-Allen modeli”. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 2(1), 7-15
  • Budak, G. Sürgevil, O. (2005). “Tükenmişlik ve tükenmişliği etkileyen örgütsel faktörlerin analizine ilişkin akademik personel üzerinde bir uygulama”. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20 (2), 95-108.
  • Civanoğlu S.P. (2015). Duygusal Zeka ile Tükenmişlik ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Çalgan, Z. Yeğenoğlu S. (2009). Eczacılarda Mesleki Bir Sağlık Sorunu: Tükenmişlik, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, 29(1), 61-74.
  • Emhan, A. ve Gök, R.(2011). “Bankacılık Sektöründe Personel Memnuniyeti ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkilerin Araştırılması”. Muhasebe ve Finansman
  • Güleryüz, G., Güney, S., Aydın, E.M. ve As, Ö. (2008). “The Mediating Effectof Job Satisfaction Between Emotional İntelligence and Organisational Commitment of Nurses: A Questionnaire Survey”. International Journal of Nursing Studies, 45, 1625–1635.
  • İnternet:https://www.google.com/search?rct=j&q=Muhasebenews.com.tr%20Ekim%29%2C2018(Erişimtarihi:14 Ocak 2019)
  • İnternet:http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&view=bts&kategori1=veritbn&kelimesec=320524( Erişim tarihi: 25 Kasım 2018)
  • Maslach, C., Jackson S. E. (1981. “The Measurement of Experienced Burnout”.Journal of Occupational Behavior, 2, 99 – 113.
  • Özgüner, M. (2011). “Örgüt Kültürü ve Tükenmişlik İlişkisi Üzerine Bir Araştırma: Bozok Üniversitesi Örneği”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bozok Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yozgat.
  • Tavşancıl, E. (2005). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS İle Veri Analizi. Ankara: Nobel, 19.
  • Tosun, K. (1987).İşletme Yönetim(4.Baskı), İstanbul: C.I.Yön Ajans Matbaası,224.Dergisi, Temmuz, 157-174.
  • Ülgen H.(1997).İşletmelerde Organizasyon İlkeleri ve Uygulaması (3.Baskı). İstanbul: İşletme Fakültesi Yayını, 44.
  • Üresin T.(2009). Tükenmişlik Ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,İstanbul.
  • Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2004). Spss Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Detay Yayıncılık,78.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Geniş Kapsamlı Finansal Gelişmişlik Endeksi İle Türkiye’nin Finansal Gelişmişliğinin Tespiti ve Gelişmekte Olan Ülkeler İle Karşılaştırılması

DOĞUŞ EMİN

Kurumsal Tasarımın Kurumsal İmaj ve Kurumsal İtibar Oluşumu Üzerine Etkisinin Hizmet Sektöründe İncelenmesi

Fikret CANITEZ, Ayşe AKYOL

The Impact of Conspicuous Consumption in Social Media on Purchasing Intentions

İBRAHİM HALİL EFENDİOĞLU

Finansal Oranlar ile Risk (Beta) Arasındaki İlişki: BİST Örneği

CEYDA YERDELEN KAYGIN, BENER GÜNGÖR

Öz Yeterliliğin Yaratici Kişilik Üzerine Etkisinde, Psikolojik Güçlendirmenin Aracilik Rolü: İstanbul’daki 4-5 Yildizli Otel İşletmeleri Üzerine Bir Araştirma

SERDAR ÇÖP, Murat TOPÇUOĞLU

Restoran Çalışanlarının Hizmetkâr Liderlik Algıları ile İşe Adanmışlık Düzeyleri Arasındaki İlişki

HASAN CİNNİOĞLU, ÇAĞRI SAÇLI

Konum Tabanlı Mobil İletişimlerin Benimsenmesini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma

İBRAHİM BOZACI, Rukiye Nur BEĞDEŞ

Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrol Yöntemlerinin İncelenmesi: Ayrıntılı Maliyet Kontrol Yöntemine İlişkin Bir Uygulama

İBRAHİM AKSU, Taner EKEN

Paylaşım Ekonomisinde Mülk Paylaşma Hizmetlerine Duyulan Güvenin Rolünü Tüketici Perspektifinden İnceleme: Airbnb Örneği

TUĞÇE ASLAN, ADEM AKBIYIK

Algılanan Örgütsel Destek, İş Tatmini ve Diğergamlık İlişkisi: Akademisyenler Üzerine Bir Araştırma

ALPTEKİN SÖKMEN, Osman BENK