Geniş Kapsamlı Finansal Gelişmişlik Endeksi İle Türkiye’nin Finansal Gelişmişliğinin Tespiti ve Gelişmekte Olan Ülkeler İle Karşılaştırılması

Amaç – Bu çalışmada öncelikli olarak Türkiye’nin finansal gelişiminin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda IMF çalışanları tarafından 2016 yılında tanıtılan “Geniş Kapsamlı Finansal Gelişmişlik Endeksi” literatürde Türkiye için son 12 yıllık süreç göz önünde bulundurularak ilk defa kullanılacaktır. İkinci basamakta ise benzer ekonomik dinamiklere sahip olmaları sebebiyle yatırımcılar ve profesyoneller tarafından sürekli olarak Türkiye’nin karşılaştırıldığı Brezilya, Güney Afrika, Malezya ve Polonya için gelişmişlik endeksleri hesaplanarak sonuçlar karşılaştırılacaktır. Yöntem – Bu çalışmada finansal gelişmişliğin farklı boyutlarını inceleyen 9 adet endeks Temel Bileşenler Analizi kullanılarak hem finansal kurumların hem de finansal piyasaların derinlik, erişilebilirlik ve verimliliklerini belirleyen 6 alt endeks ile oluşturulacaktır. İkinci adımda bu alt endeksler finansal kurumlar ve finansal piyasalar olmak üzere iki endeks altında bir araya getirilerek nihai gelişmişlik endeksi oluşturulacaktır. Finansal kurumların derinlik endeksinin oluşturulması için 4, erişilebilirlik endeksinin oluşturulması için 2, verimlilik endeksinin oluşturulması için 6; finansal piyasaların derinlik endeksinin oluşturulması için 5, erişilebilirlik endeksinin oluşturulması için 2 ve verimlilik endeksinin oluşturulması için 1 olmak üzere toplamda 20 değişken incelenecektir. Bulgular – Finansal kurumlar ve finansal piyasalar endekslerinin bir araya getirilmesi ile elde edilen Finansal Gelişmişlik Endeksi incelenen beş ülkenin nihai olarak finansal gelişmişlik derecelerini ve sıralamalarını ortaya çıkarmıştır. Buna göre Malezya incelenen beş gelişmekte olan ülke arasında finansal gelişmişliği en yüksek ülke olarak belirlenirken Malezya’yı Türkiye takip etmiştir. Geri kalan üç ülke arasında sıralama ise Brezilya, Güney Afrika ve Polonya şeklinde olmuştur. Tartışma – Türkiye’nin finansal gelişiminin en yeni ve kapsamlı endeksin kullanılması ile tespit edilmesi ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki yerinin belirlenmesi ile birlikte hem politika yapıcılara yol gösterici hem de hesaplanan endeksin daha mikro ölçekte analizlere tabi tutulması ile ortaya çıkabilecek birçok çalışmaya öncü temel bir çalışma ortaya konmuştur.

Measuring Financial Development of Turkey With Broad-Based Index And Comparison With Other Developing Countries

Purpose – This study primarily aims to determine Turkey's financial development. In this context, the “broad-based index of financial development”, which is introduced by IMF, is used for Turkey for the last 12 years period for the first time. In the second stage of the study, the development index is calculated for a group of developing countries which are compared with Turkish economy due to their similarities in fundamental dynamics, namely Brazil, Malaysia, Poland and South Africa and eventually the results will be compared. Design/Methodology/Approach – In this study, in total, 9 indices are constructed in order to examine different dimensions of financial development. Primarily, six sub-indices are constructed to determine the depth, access and efficiency of both financial institutions and financial markets. In the second step, these indices are aggregated into two indices under financial institutions and financial markets. In the last step, these two indices are used to form the final development index to identify the financial development levels of Turkey and four other developing countries. To be able to construct the financial institutions depth index 4, for the access index 2, for the efficiency index 6; for financial markets depth index 5, for access index 2 and for efficiency index 1, in total 20 explanatory variables are examined. Findings – Financial Development Index which is obtained by aggregation of indices for financial institutions and financial markets finally reveals the level and the order of financial development of the five developing countries. According to that while Malaysia is the most financially developed country, Turkey is in the second rank. The rest of the examined countries are ordered as Brazil, South Africa and Poland. Discussion – As a result of determination of financial development level of Turkey and its rank among other developing countries with the newest and broadest index, this study may play a road map role to policy makers. Furthermore, this study my easily be a pioneer and fundamental study as the indices that were constructed and calculated in this study are open to further micro level analyses.

___

  • Aizenman, J., Jinjarak, Y. ve Park, D. (2015). Financial Development and Output Growth in Developing Asia and Latin America: A Comparative Sectoral Analysis, Cambridge, Massachusetts: National Bureau of Economic Research Working Paper 20917.
  • Apergis, N., Filippidis, I. ve Economidou, C. (2007). Financial Deepening and Economic Growth Linkages: A Panel Data Analysis, Review of World Economics, 143, 179-198.
  • Arcand, J. L., Berkes, E. ve Panizza, U. (2012). Too Much Finance?, Washington, DC: IMF Working Paper 12/161.
  • Aslan, Ö. ve Küçükaksoy, İ. (2006). Finansal Gelişme ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Türkiye Ekonomisi Üzerine Ekonometrik Bir Uygulama, Ekonometri ve İstatistik, 4, 12-28.
  • Brandon, C. ve Tang, T. (2010). Do Investors Value SEO Lockup Agreements?, Journal of Business Research, 68, 314-321.
  • Calderon, C. ve Liu, L. (2003). The Direction of Causality Between Financial Development and Economic Growth, Journal of Development Economics, 72, 321-334.
  • Čihák, M., Demirgüç-Kunt, A., Feyen, E. ve Levine, R. (2012). Benchmarking Financial Development Around the World, Washington, DC: World Bank Policy Research Working Paper 6175.
  • Çetintaş, H. ve Barışık, S. (2003). Banks, Stock Market and Economic Growth: Cointegration and Causality Analysis Case of Turkey (1989-2000), ISE Review, 7, 1-17.
  • Dabla-Norris, E. ve Srivisal, N. (2013). Revisiting the Link between Finance and Macroeconomic Volatility, Washington, DC: IMF Working Paper 13/29.
  • Demirgüç-Kunt, A. ve Levine, R. (2009). Finance and Inequality: Theory and Evidence, Annual Review of Financial Economics, 1(1), 287-318.
  • Halıcıoğlu, F. (2007). The Financial Development and Economic Growth Nexus for Turkey, Munich: MPRA Discussion Paper 3566.
  • Hicks, J. (1969). A Theory of Economic History. In: R. W. Goldsmith (Ed.), Financial Structure and Development, (pp. 106-131). New Haven, CT: Yale U. Press.
  • Goldsmith, R. (1969). Financial Structure and Development, Yale University Press, New Haven.
  • Kar, M. ve Ağır, H. (2006). Türkiye’de Beşeri Sermaye ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Eşbütünleşme Yaklaşımı ile Nedensellik Testi, 1926-1994, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 11, 51-68.
  • King, R. G. ve Levine, R. (1993). Finance, Entrepreneurship, and Growth: Theory and Evidence, Journal of Monetary Economics, 32, 513-542.
  • Levine, R. (1997). Financial Development and Economic Growth Financial Development and Economic Growth: Views and Agenda, Journal of Economic Literature, 35, 688-726.
  • Levine, R. (2005). Finance and Growth: Theory and Evidence. In: P. Aghion & S. Durlauf (Ed.), Handbook of Economic Growth, (pp. 865-934). Amsterdam: Elsevier.
  • Levine, R., Loayza, N. ve Beck, T. (2000). Financial Intermediation and Growth: Causality and Causes, Journal of Monetary Economics, 46, 31-77.
  • Lucas, R. E. (1988). On the Mechanics of Economic Development, Journal of Monetary Economics, 22, 3-42.
  • Luintel, K. ve Khan, M. (1999). A Quantitative Reassessment of the Finance-Growth Nexus: Evidence from, Multivariate VAR, Journal of Development Economics, 60, 381 -405.
  • Rajan, R. G. ve Zingales, L. (1998). Financial Dependence and Growth, American Economic Review, 88, 559-586.
  • Robinson, J. (1952). The Generalisation of the General Theory in: The Rate of Interest and other Essays. London: McMillian.
  • Schumpeter, J.A. (1912). The Theory of Economic Development: An Inquiry into Profits, Capital, Credit, Interest and the Business Cycle. London: Transaction Publishers.
  • Svirydzenka, K. (2016). Introducing a New Broad-based Index of Financial Development. Washington, DC: IMF Working Paper 16/5.
  • Unalmis, D. (2002). The Causality Between Financial Development and Economic Growth: The Case of Turkey. Ankara: The Central Bank of the Republic of Turkey Working Papers 0203.