ARSLANZÂDE MUSTAFA EFENDİ VE “RİSÂLETÜN ŞERÎFETÜN FÎ BEYÂNİ’Ş-ŞERΑATİ VE’T-TARÎKATİ VE’L-HAKÎKAT” ADLI RİSALESİ

Bu çalışma, Arslanzâde Mustafa Efendi’yi tanıtmakla birlikte Arslanzâde’nin “Risâletün Şerîfetün fî Beyâni’ş-Şerî‘ati ve’t-Tarîkati ve’l-Hakîkat” adlı risalesinin tahlili, tercümesi ve tahkikini amaçlamaktadır. XVIII. yüzyılda yaşamış olan müellif, bir Halvetî şeyhi olan Arslan Efendi’nin oğludur. Devlet-i Aliyye’de müderrislik ve daha sonra birçok merkezde kadılık yapmış olan Arslanzâde son olarak Medine-i Münevvere kadılığı görevini ifa etmiştir. 1185’de (1771/72) vefat etmiş olan Arslanzâde, İstanbul’da defnolunmuştur. Mezkûr risale tek nüsha olup, Manisa İl Halk Kütüphanesinde bulunmaktadır. İki varak olan bu risalede müellif, şeriat, tarikat ve hakikat kavramlarını açıklamış ayrıca tasavvufi düşüncedeki keramet anlayışına dair açıklamalarda bulunmuştur.

ARSLANZÂDE MUSTAFA EFENDI AND HIS WORK CALLED “RİSÂLETÜN ŞERÎFETÜN FÎ BEYÂNİ’Ş-ŞERΑATİ VE’T-TARÎKATİ VE’L-HAKÎKAT"

analyze, translate and study his work “Risâletün Şerîfetün fî Beyâni’ş-Şerî‘ati ve’t-Tarîkati ve’l-Hakîkat", which can be roughly translated as "an honorable article on explaining the terms of shariah, tariqat and haqiqat". Arslanzâde Mustafa Efendi, son of Arslan Efendi who was a Halwati Sheikh, lived in 18. century. He carried the posts of Mudarris/professor in state schools, and as qadi/judge in many places. His late post was the qadi of Madina al-Munawwara. He died in 1771/72 and buried in Istanbul. The above mentioned work is a single handwritten copy, located in Manisa Public Library. In this two-page article, the Author explains the notions of Shariah, Tariqat and Haqiqat; he also brings opinions about the understanding of Karamah/oracle in sufi thinking.

___

  • Abdullah b. Muhammed b. Zâhim, Kudâtü‟l-Medineti‟l-Münevverati, Mektebetü‟l- Ulûmi ve‟l-Hikmeti, Medine 1418.
  • Arslanzâde Mustafa Efendi, Risâletün Şerîfetün fî Beyâni‟ş-Şerî„ati ve‟t-Tarîkati ve‟l-Hakîkat, Manisa İl Halk Kütüphanesi, arşiv no: 45 Hk 5837/5, vr. 27b-28a.
  • Haskan, Mehmet Nermi, Yüzyıllar Boyunca Üsküdar, Üsküdar Belediyesi Yay., İstanbul 2000.
  • Kıyıcı, Mahmut, Ispartalı ve Isparta‟ya Hizmet Etmiş Büyük Adamlar, Göltaş Kültür Yayınları. ty.
  • Erdoğan, Kenan, Kulalı Mustafa Nüzûlî Dîvanı, Manisa 2004.
  • Süreyya, Mehmed, Sicill-i Osmani, Haz.: Seyit Ali Kahraman, Tarih Vakfı Yurt Yay., İstanbul 1996.
  • Usta, Muhiddin, “Tabibzâde Mehmed Şükrî Efendi ve Silsilenâme-i Sûfiyye Adlı Eseri”, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2006, (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • Çıkmada: .ٗثٌال ٚ ٗثٍمت ٕٝعا ٖششاششت طذمٌا بإخ ٌٝا Çıkmada: خاِاشىٌا
  • َألاا شمفا سشحٌّ٨٨١١ حٕع َاشٌّات ٍُعا اللهٚ َلاىٌا َاذ ٌٝا جساشا ٖز٘ Çıkmada: