Yazılı Basın İle İnternet Haber Sitelerinin Finansal Yapısı Üzerine Bir Araştırma

Yeni medya teknolojileri, insanların haber alma eğilimlerinde büyük değişiklikler yaratmıştır. Özellikle mobil cihazların yaygınlaşması, insanların sürekli olarak yanlarında bir medya aygıtını taşıyabilmelerine imkân tanımış ve bu durum, özellikle tirajlarda büyük ölçüde etkilemiştir. Basın kurumlarının temel gelirlerini reklamdan sağlamaları ve reklam gelirlerinin de okuyucu-izleyicidinleyici ve kullanıcı sayıları ile doğru orantılı olduğu düşünülürse, haber alma eğilimlerindeki değişimler, medya araçlarının finansal durumlarına da doğrudan yansımaktadır. İnternet haber siteleri, geleneksel medya araçlarındaki yazılı basın ile benzer işlevleri yürütmektedir. Yazılı basın araçlarının üretim süreci ile internet haber sitelerindeki hizmetin yapısal anlamda oldukça büyük farklılıkları bulunmaktadır. Yazılı basına veda ederek internet haberciliği yapmaya devam etme kararı alan basın kuruluşlarının sayılarının giderek arttığı günümüzde internet haber sitelerinin finansal yapıları büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma kapsamında yazılı basın araçlarının üretim süreci de dikkate alınarak finansal yapıları temel olarak incelenmiş, bunun yanında internet haberciliğinin finansal yapıları ile ilgili veriler de karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.

Research On The Financial Structure Of Printed Press And Internet News Sites

New media technologies have created major changes in people's tendency to be informed. In particular, the proliferation of mobile devices has allowed people to continuously carry a media device with them, which has greatly influenced the circulation in particular. Considering the fact that the press institutions provide basic revenues from advertising and the advertising revenues are directly proportional to the number of readers-viewers and listeners and users, the changes in the tendencies of news are directly reflected in the financial status of the media. Internet news sites carry out similar functions with print media in traditional media tools. The production process of the print media and the services on the internet news sites differ considerably. The financial structures of internet news sites are of great importance in the days when the number of the press organizations that decided to continue to do internet journalism by saying goodbye to the written press. Within the scope of this study, the financial structures of the print media were examined by taking the production process into consideration and the data related to the financial structures of internet journalism were also presented comparatively.

___

  • Dai, T. U., (2008) Basın İşletmelerinin Finansal Yapısı, Beta Yayınevi, İstanbul
  • Dai, T. U., (2014) Medya İşletmelerinde Denetimin Finansal Yönetimdeki Önemi, Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, Cilt 11, Sayı 41, İstanbul
  • Bittner, J., R., (1996). Mass Communication (6th Edition), A Simon & Schuster Company, Massachusetts
  • Meggs, Philip B. A., (1998). History of Graphic Design. John Wiley & Sons, Yay.
  • Barrett, Neil (2000). 30 Dakikada İnternet (1.Baskı). (Çeviren: Mustafa Doğru). İstanbul: Damla Yayınevi.
  • Aziz, A., (1981). Radyo ve Televizyona Giriş, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları No:460, Ankara
  • Korkmaz, Fahrettin ve Tellan, Derya (2010). Fikri Mülkiyet Haklarının Gelişimini İletişim Teknolojileri Örneğinde Değerlendirmek. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. (30. Sayı).
  • Gün, Salih., (2015) Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretiminde Web 2.0 Sesli ve Görüntülü Görüşme Uygulamalarının (Skype) Konuşma Becerisine Etkisi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale