Savunma Sanayi Çalışanları Perspektifinden Millileşme Algısı ve Sektördeki Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Değerlendirilmesi

Bulunduğumuz coğrafya ile beraber birçok farklı etken, bağımsız ve güçlü bir savunma sanayine sahip olmayı zorunlu kılmaktadır. Çünkü milli olarak üretilen her silah ve teçhizat, dış ülkelere olan bağımlılığı azaltmasının yanı sıra güç ve saygınlık kazandırmakta ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının milli olarak karşılaması kapsamında son yıllarda büyük gelişmeler gösterilmiştir. Fakat sektör firmalarının uzun dönemde ayakta kalabilmeleri, küresel pazarın büyük aktörleri ile rekabet edebilmeleri için ileri teknoloji ve ArGe yatırımlarının arttırılması ve süreçte yer alan başta üniversiteler ile sektör firmaları olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliğinin arttırılması gerekmektedir. Bu çalışmada altı ayrı ilde tespit edilen savunma sanayi firma çalışanlarının savunma sanayinde millileşme ile üniversite sanayi işbirliğine yönelik algıları ve yapılan son yapısal değişiklikler sonrası sektörün durumu incelenmeye çalışılmıştır.

The Perception of Nationalization from the Perspective of Defense Industry Employees and Evaluation of University-Industry Cooperation in the Sector

In addition to geography, different many factors enforce to have independent and powerful defense industry. Because nationally produced weapons and equipment is provide not only reducing dependence on foreign countries, but also contributing to the national economy. Moreover the country gains power and dignity. In recent years, Major developments have been achieved on the national defense industry in the context of meeting the needs of security forces. However, to be able to survive in the long term and compete with the major actors of the global market, it is necessary to increase the investments in R&D and advanced technology and to increase the cooperation between the universities and the companies in the process. In this study, the participants were selected from defense industry firms in six different cities. And participants' perceptions have been studied related to nationalization in the defense industry and the university industry cooperation. Also the state of the sector after the recent structural changes has been examined.

___

  • Alkibay, S., Orhaner, E., Korkmaz, S. ve Sertoğlu Ermeç, A.,(2012). “Üniversite Sanayi İşbirliği Çerçevesinde Teknoparklar, Yönetimsel Sorunları Ve Çözüm Önerileri”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 26, Sayı:2, s.65-90.
  • Brezenski, Z. (1996). Büyük Satranç Tahtası, çev. Ertuğrul Dikbaş ve Ergun Kocabıyık, Sabah Kitapçılık, İstanbul.
  • Bülbül, Y. ve Özbay Deniz, R. (2011). Teknoparklar Teknolojik Bilginin Ticarileşmesi, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, İstanbul.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak Kılıç, E., Akgün Erkan, Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F., (2015). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, PEGEM Akademi, Geliştirilmiş 19. Baskı, Ankara.
  • Büyüköztürk, Ş., (2015). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. İstatistik, Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum, PEGEM Yayıncılık, Genişletilmiş 21. Baskı, Ankara.
  • Davutoğlu, A.,(2004). Stratejik Derinlik, Küre Yayınları, 17.Baskı. İstanbul.
  • Devlet Denetleme Kurulu, (2009). 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Uygulamalarının Değerlendirilmesi ile Uygulamada Ortaya Çıkan Sorunların Çözümüne İlişkin Öneri Geliştirilmesi Konulu Araştırma ve İnceleme Raporu, Ankara.
  • Etzkowitz, H., Leydesdorff, L.,(2000). “The Dynamics of Innovation: from National Systems and “Mode 2” to a Triple Helix of University-Industry-Government Relations”, Research Policy, Vol 29, s.109-123.
  • Gümrükçü, G., (2010). Savunma Sistemlerinde Yazılım Proje Yönetimi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Keleş Kemal, M., Tunca Zihni, M.,(2010). “Türkiye’deki Teknokentlerin Mevcut Durumun İncelenmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 11, s.1- 22.
  • Kılıç, A, Ayvaz, Ü, (2011). Üniversite-Sanayi-Devlet İşbirliğinin Sağlayıcısı Olarak Teknoparklar ve Teknoloji Transferi İşbirliklerinde Mevcut Durum, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Dergisi, Cilt 10, Sayı 2, s.58-79.
  • Özcan, S.,(2006). Savunma Sanayi Tedarikinde Ar-ge’nin Yeri ve Önemi Başarılı Bir Ar-ge Örneği: Modelleme Simülasyon Sistem Projesi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • Savunma Sanayi Başkanlığı, (2007). SSM Stratejik Plan 2007-2011, Ankara.
  • Savunma Sanayi Başkanlığı, (2012). SSM Stratejik Plan 2012-2016, Ankara.
  • Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği (SaSaD), (2017). Savunma ve Havacılık Sanayi Performans Raporu. Ankara.
  • Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), Military Expenditure Database, Stockholm, 2018.
  • Toffler, A., Toffler, H., (1994). 21. Yüzyılın Şafağında Savaş ve Savaş Karşıtı Mücadele, (Çev:M.Harmancı), Sabah Yayınları, İstanbul.
  • Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, 7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 2018.
  • Yalçıntaş, M., (2014). “Üniversite-Sanayi-Devlet İşbirliğinin Ülke Ekonomilerine Etkileri: Teknopark İstanbul Örneği”, Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 10, s.83-106.
  • Yaslıkaya, S., Kartal, C., (2017). Savunma Sanayi ile İlgili Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerinin Üniversite Sanayi İşbirliği Kapsamında Değerlendirilmesi. Kırıkkale Üniversitesi 2’nci Uluslararası Savunma Sanayi Sempozyumu’nda Sunulan Bildiri. Kırıkkale.
  • Yıldırım, A., Şimşek, H., (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, 9. Baskı, Ankara.
  • Yücel Hakkı, İ., (1997). “Bilim- Teknoloji Politikaları ve 21. Yüzyılın Toplumu”, DPT Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı Yayını, Ankara.
  • Zaim, M., (2000).“Yeni Türk Savunma Sanayi Stratejisi Çerçevesinde Milli Ana Yüklenici Uygulaması ve Teknoloji Odaklı Tedarik”, ASELSAN Dergisi, Sayı 56, s.12.