İşletme Bütçeleri ile İşletmelerin Mali Durumunun Analizi

Günümüzün hızla değişen iş koşullarında işletmelerin başarılı olabilmeleri için, uygun politikalar saptanmalı ve uygulanmalıdır. Belirlenen bu politikaların uygulanması bütçeler yardımıyla gerçekleşebilecektir. İşletme yöneticisi, bu politikaları saptayabilmesinde; ekonomik, pazarlama, araştırma-geliştirme ve benzeri etütler gibi mali analizden de yararlanabilir. Bu bağlamda; işletme bütçelerinin düzenlenmesi ve bütçelenmiş mali tabloların analizi işletme yöneticisine planlama sürecinde yol gösterici olması düşünülmektedir. Çalışmada bütçelenmiş mali tabloların analizi yapılarak işletme yöneticisine ileriye dönük alınması gereken önlemlerin teşhis edebilmesi için bir model oluşturmak ve bir işletmede uygulanması ile bu süreci ayrıntılı olarak açıklamak hedeflenmiştir. Bu amaçla öncelikle bütçeleme ve mali analize ilişkin literatür çalışması yapılmıştır. Sonrasında bütçeleme kavramı, işlevleri ve çeşitli bütçeleme ve mali analiz yöntemleri açıklanmıştır. Çalışmanın devamında bir üretim işletmesinde regresyon yöntemiyle gelir ve mali durum tablosu düzenlenmiştir. Söz konusu mali tabloların; yatay, dikey ve oran analizi uygulanarak yorumlanmıştır. Bu yorumlar işletme faaliyetlerinin planlama aşamasında alınması gereken önlemler ve düzeltmesi gereken olası eksikliklerin tespitine olanak sağlanması düşünülmektedir.

Analysis of Financial Statuses of Enterprises by using Enterprise Budgets

Appropriate policies need to be defined and implemented for enterprises to succeed in today’s rapidly changing business conditions. The implementation of such defined policies would be possible through budgets. When defining such policies, enterprise director can avail of financial analyses such as economic, marketing, research and development and other similar surveys. In this sense, it is believed that arrangement of enterprise budgets and analysis of budgeted financial statements would guide the enterprise director through the planning process. The purpose of this current study is to analyse the budgeted financial statements in order to create a model for the enterprise director to help him detect the measures to be taken for the future. The process of using such a model in an enterprise has been explained in detail. With this in mind, first a literature review has been conducted on budgeting and financial analysis. Afterwards, the concept of budgeting, its functions and various budgeting and financial analysis methods have been explained. In the following section of the study, income and financial status statement has been prepared through regression method in a sample enterprise. The horizontal, vertical and ratio analyses of the said financial statements have been conducted and interpreted. Such interpretations are believed to be helpful for determining the measures to be taken and the possible deficiencies to be rectified during the planning stage of enterprise operations.

___

  • Akdoğan, N. ve Tenker, N. (1998). Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikleri (Altıncı Baskı). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Akgüç, Ö. (2011). Finansal Yönetim (Sekizinci Baskı). İstanbul: Avcıol Basım Yayın.
  • Andekina, R. ve Rakhmetova, R. (2013). 11. Andekina, R. ve Rakhmetova, R. (2013). “Financial Analysis and Diagnostics of the Company”. Elsevier Journal Procedia Economics and Finance. 5 (2013) 50 – 57. Elsevier Journal Procedia Economics and Finance, 5 (2013) 50 – 57.
  • Bakır, H. v. (2009). Yöneticiler İçin Finansal Tablolar Analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Büyükmirza, K. (2013). Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. (On sekizinci Baskı). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Crosson, S. V. ve Needles, B. E. (2011). Managerial Accounting (Ninth Edition). USA: South- Western Cengage Learning.
  • Drury, C. (2018). Management and Cost Accounting. (Tenth Edition). United Kingdom: Cengage Learning EMEA.
  • Gallagher, T.J. and Andrew, J.D. (2003). Financial Management: Principles and Practice (Third Edition). Usa: Printice Hall.
  • Haftacı, V. (2005). İşletme Bütçeleri. (Dördüncü Baskı). İstanbul: Beta Basın A.Ş.
  • Hansen, D.R. ve Moven, M.M. (2005). Manageral Accounting ( Eighth Eddition). USA: Thomson Higher Education.
  • Hasanaj, P. ve Kuqi, B. (2019). Analysis of Financial Statements: The Importance of Financial Indicators in Enterprise. Ideas spread Journal, Humanities and Social Science Research, (2)2, 2576-3024.
  • Kanapickiene, R. ve Grundiene, Z. . (2015). The Model of Fraud Detection in Financial Statements by Means of Financial Ratios. Elsevier Journal Procedia, Social and Behavioral Sciences, 213, 321 – 327.
  • Küçüksavaş, N. (2005). Finansal Muhasebe (Genel Muhasebe). İstanbul: Kare Yayınları.
  • Langemeier, M. (2004). Financial Ratios Used In Financial Management. Manhattan: Kansas State University.
  • Mauro, S.G., Cinquini, L. ve Sinervo L. (2019). 79. MauActors’ Dynamics Towards Performance- Based Budgeting: a Mix of Change and Stability? Journal of Public Budgeting, Accounting & Financial Management, 1096-3367.
  • McVay, G. J. (2015). The Effects of Compensatıon Scheme, Source Credıbılıty, and Receıver Involvement on The Organızatıonal Budgetıng Process. Academy of Accounting and Financial Studies Journal, (19)3.
  • Önal, Y.B., Karadeniz, E. ve Koşan, L. (2006). Finansal Analiz Tekniklerinin Otel İşletmelerinde Stratejik Yönetim Aracı Olarak Kullanımına İlişkin Teorik Bir Değerlendirme. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 2, 17.
  • Onat, M. (2007). Otomotiv Sektöründe Oranlar Yöntemi Aracılığı ile Finansal Analiz. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Orhan, M.S. ve Yazarkan, H. (2011). Küresel Finansal Krizin İMKB 30 Şirketlerine Etkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe ve Denetime Bakış, 33, 17-28.
  • Osadchy, E.A., Akhmetshin, E.M., Amirova, E.F., Bochkareva, T.N., Gazizyanova, Y.Y. ve Yumashev, A.V. (2018). Financial Statements of a Company as an Information Base for Decision-Making in a Transforming Economy. European Research Studies Journal, (XXI)2, 339-350.
  • Püskül, A. (2010). İşletme Bütçe Sistemi ve Bütçe Uygulamalarına Yönelik Bir Araştırma, Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Réka, C. I., Ştefan, P. ve Daniel, C. V. (2015). 97. Réka, C. I., Ştefan, P., Daniel, C. V. (2015). “Traditional Budgeting Versus Beyond Budgeting: a Literature Review”. Journal of Babeş- Bolyai University. M41, M19. Journal of Babeş-Bolyai University, M41, M19.
  • Shim, J.K. and Siegel, J.G. (2005). Budgeting Basics & Beyond (Second Edition). ABD: John Wiley & Sons inc.
  • Soylu, M. (2004). İMKB’de Açıklama Etkisi ve Hisse Senedi Fiyatı Etkileşimi: Metal Eşya Sektöründe Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Subbotina, K.E., Rahimov, T.R. ve Anikina O.V. (2016). 108. Subbotina, K.E., Rahimov, T.R., Anikina O.V. (2016). “Modern Approaches to Budgeting as a Method of Financial Control”. Journal of Tomsk Polytechnic University. Journal of Tomsk Polytechnic University.
  • Sultan, A. (2014). Financial Statements Analysis- Measurement of Performance and Profitability: Applied Study of Baghdad Soft-Drink Industry. Research Journal of Finance and Accounting, (5)4, 2222-1697.
  • Türk Dil Kurumu Sözlükleri. (2017, Ocak 8). https://sozluk.gov.tr/?kelime=b%C3%BCt%C3%A7 adresinden alındı
  • Turnaoğlu, M. (2015). İletişim Teknolojisindeki Gelişmelerin Ticari İlişkilere Etkileri ve Yeni Türk Ticaret Kanunu’na Yansıması, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: T.C. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Wedyan, L.M.A., Jaradat, M. M. F. ve Bshayreh, M. M. M. (2016). 124. Wedyan, L.M.A., The Importance of Operating Budgets in Estimating the Revenues and Expenses in the Industrial Companies Operated in the Aqaba Special Economic Zone Authority. Macrothink Institute, International Journal of Accounting and Financial Reporting , (6)2, 2162-3082.
  • Welsch, G., Hilton, R. W. ve Gordon, P. N. (1988). Budgeting, Profit Planning and Control. (Fifth Edition). ABD: Prentice-Hall Intemational ine.
  • Yahya, A. ve Hidayat, S. (2020). The Influence of Current Ratio, Total Debt to Total Assets, Total Assets Turn Over, and Return on Assets on Earnings Persistence in Automotive Companies. Journal of Accounting Auditing and Business, , (3)1, 2614-3844.
  • Yalkın, K. Y. (1989). Yönetim Aracı Olarak İşletme Bütçeleri.( Üçüncü Baskı). Ankara: Turhan Kitapevi.