Sigortacılıkta Dijitalleşme: Sigorta Sektöründeki Müşteriler ve Acente Çalışanları Üzerine Bir Uygulama

Bu çalışmanın temel amacı sigorta müşterilerinin ve sigorta sektöründeki acente çalışanlarının dijitalleşmeye yönelik tutumlarını ölçmektir. Ankara ilinde faaliyette bulunan sigorta acentesi çalışanları ve sigorta müşterileriyle gerçek zamanlı (online) anket yöntemi ile anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması TOBB’a (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) kayıtlı acentelerde faaliyet gösteren 261 acente çalışanı ve 390 sigorta müşterisine basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile uygulanmıştır. Anket sonucu elde edilen bulgular SPSS 24 programına kodlanarak girilmiştir. Bu program üzerinden yapılan istatistiksel analizde ki-kare testi, parametrik olmayan Spearman Korelasyon testi ve Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Bu testlerin yanı sıra oransal dağılımlar, ortalama, frekans, standart sapma gibi istatistikler kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, dijital dönüşümün bir gereklilik olduğu ve geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Sigorta sektörü için önemli bir gereklilik olmaya devam eden dijitalleşme ile birlikte sigorta şirketleri, yeni ortama, müşterilerin yeni taleplerine ve dönüşümle birlikte ortaya çıkan tüm olasılıklara uyum sağlamak zorundadır. Teknolojik ilerleme sürecinde, sigorta şirketleri, büyümek veya en azından varlığını sürdürmek istiyorlarsa, değişiklikleri daha hızlı benimsemeleri ve yeni teknolojilere uyum sağlamaları gerekmektedir.

Digitalization in Insurance: An Application in Ankara Province on Customers and Agency Employees in The Insurance Sector

The main aim of this study is to measure the attitudes of insurance customers and agency employees in the insurance sector towards digitalization. An online survey was conducted with insurance customers and insurance agency employees operating in Ankara. The survey study was applied by simple random sampling method to 390 insurance customers and 261 agency employees operating in TOBB (The Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey) registered agents. The results obtained from the survey were encoded into the SPSS 24 program. Statistical analysis conducted through the program, were chi-square test, nonparametric Spearman correlation test and Kruskal Wallis test. In addition to these tests, statistics such as proportional distributions, mean, frequency, standard deviation were calculated. As a result of the research, it is concluded that digital transformation is a requirement and should be developed. With digitalization, remaining an important requirement for the insurance industry, insurance companies have to adapt to the new environment, the new demands of customers and all the possibilities that arise with transformation. In the process of technological progress, insurance companies need to adopt changes more quickly and adapt to new technologies if they want to grow or at least maintain a presence.

___

  • Adiloğlu, B., & Yücel, G. (2018). Dijitalleşme Muhasebe Mesleği İçin Bir Tehdit mi? Yoksa Bir Fırsat mı? XX. Türkiye Muhasebe Kongresi. İstanbul.
  • Altun, A. (2007). Sigortacılık Sektöründe Acentelerin Önemi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Arıkan, R. (2021). Soru ve Cevaplarala Araştırmacılık Rapor Yazma (1 b.). Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Cevahir, E. (2020). SPSS ile Nicel Veri Analizi Rehberi. İstanbul: Kibele Yayınları.
  • Çipil, M. (2013). Risk Yönetimi ve Sigortacılık (2 b.). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • evErnst&Young. (?). Dijital Sigortacılık Vizyonu. 04 14, 2020 tarihinde https://www.ey.com/ adresinden alındı
  • Evren, G. N. (2007). Sigortacılık Sektörünün Pazarlama Karması Açısından İncelenmesi. Aydın.
  • Güngör, M., & Bulut, Y. (2008). Ki-Kare Testi Üzerine. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları.
  • Güvel, E. A., & Güvel, A. Ö. (2012). Sigortacılık. İstanbul: Seçkin Yayıncılık.
  • Hayırsever Baştürk, F., Çakmak, D., & Demirtaş, B. (2017). Sigortacılığa Giriş. Ankara: Akademi Yayınları.
  • KPMG. (2020). Sigortacılık Sektörel Bakış. İstanbul. 05 13, 2021 tarihinde https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/tr/pdf/2020/01/sektorel-bakis-2020-sigortacilik.pdf adresinden alındı
  • Nicoletti, B. (2021). Insurance 4.0: Benefit and Challenges of Digital Transformation. Palgrave MacMillan.
  • Saka, E. (2017). Türkiye'de Sigortacılık Faaliyetleri ve Bankasürans. Bankacılık ve Sekmaye Piyasası Araştırmaları Dergisi, 1(2).
  • Topal, B., Şahin, H., & Topal, B. (2018). İnternet Bağımlılığı Üzerine Sakarya İlinde Bir Araştırma. International Congress of Management, Economy and Policy.
  • TSB. (2021a). Türkiye Sigorta Birliği. https://www.tsb.org.tr/tr/istatistikler adresinden alındı
  • TSB. (2021b). Türkiye Sigorta Birliği. 03 20, 2020 tarihinde https://www.tsb.org.tr/ adresinden alındı
  • Umut, M. (2020a). Sigortacılar Açısından Bir Pazarlama Aracısı Olarak Bankaların Rolü: Bankasürans. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 16(1).
  • Umut, M. (2020b). The Center of Digitalization in Turkish Insurance Sector: Insurance Information and Monitoring. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 323-355.
  • Wargin, J. (2021). Druck Creek Technologies. 05 22, 2021 tarihinde Digital Insurance & You: Understanding the New Industry Standard: https://www.duckcreek.com/blog/digital-insurance/ adresinden alındı