Yunus Emre Divanı’nın Rusça Tercümesi Üzerine

Çoğunluğu Türkler olmak üzere kalabalık milletleri barındıran Sovyetler Birliği pek çok alanda olduğu gibi Türkoloji alanında da önemli araştırmalar yapmış, Türk bilginlerinin çalışmalarına değinmiştir. Benzeri çalışmalar arasında Anadolu Türk halk edebiyatının ünlü ismi Yunus Emre’nin özel bir yeri vardır. Sovyet devrinde Yunus Emre, haklı olarak daha çok Türkmenistan ve Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetlerinde ele alınmış, ama Moskova ile St. Petersburg gibi SSCB Bilimler Akademisi’ne bağlı merkezî Şarkiyat Enstitülerinde yürütülen araştırmaların ağırlık kazandığını da belirtmek gerekir. Örneğin, Anadolu sahasına aît Orta Asır Devri edebiyatı araştırmaları A.E.Martıntsev, V.V. Jirmunskiy, İ.V.Stebleva gibi bilim adamlarının eserlerinde yer almış, birçok araştırmaları üniversite düzeyinde ders kitabı olarak yayımlanmıştır. Bu çalışmalar muhteva, edebiyat nazariyesi ve karşılaştırmalı tahlil açısından yöresel özelliklere göre sınıflandırılır ve şiir tahlilleri, metin incelemesi, sentaks, semantik, fonolojik ve fonomorfolojik özelliklerinin tespit edilmesi gibi detaylı yorumlamalarla devam eder. Bu bakımdan Türk ve yabancı bilim adamlarının ilgili çalışmalarını karşılıklı olarak değerlendirmeleri, her bir çalışma veya çalışmalar üzerine yorumlamalarda bulunmaları dikkat çekicidir. Bu konuda benzer çalışmalar yapan bilim adamlarının en önemlilerinden birisi de V.B.Kudelin’dir. Kudelin’in hazırlamış olduğu doçentlik çalışması bu konudaki makale ve ansiklopedik bilgiler gibi diğer eserlerden ayrılmaktadır. Bu sebeple makalemizde Kudelin’in çalışmalarına detaylıca yer verilecektir. Çalışmaya konu olan malzeme, Almatı’daki Kazakistan Milli Kütüphanesi’nde bulunan eserlerle sınırlı tutulmuştur.

According to the Russian Translation of the Divan of Yunus Emre

The Soviet Union, which included different nations, mostly Turks, conducted important researches in the field of Turkology as well as in many other fields, and has addressed the works of Turkish scholars. Among the similar works, Yunus Emre, the famous name of Anatolian Turkish folk literature, has a special place. In the Soviet era, Yunus Emre was rightly considered mostly in Turkmenistan and Azerbaijan Soviet Socialist Republics, but it should be noted that the research carried out in the central Oriental Institutes affiliated with the USSR Academy of Sciences, such as in Moscow and St. Petersburg, has gained importance. For example, the researches on the literature of the Middle Age Period belonging to the Anatolian field has been involved in the works of scientists such as A.E.Martintsev, V.V. Jirmunskiy, I.V.Stebleva, and many of their researches has been published as a university-level textbook. These studies are classified according to local characteristics in terms of content, literature theory and comparative analysis and continue with detailed interpretations such as poetry analysis, text analysis, syntax, semantic, phonological and phonomorphological features. In this respect, it is remarkable that Turkish and foreign scientists mutually evaluate their work and make interpretations on each study or studies. One of the most important scientists doing similar studies on this subject is V.B.Kudelin. Kudelin's work as an associate professor is distinguished from other studies such as articles and encyclopedic information on this subject. For this reason, in our article, the works of Kudelin will be given in detail. The material subject to the study was limited to the works in the National Library of Kazakhstan in Almaty.

___

  • BSE:BolşayaSovetskayaEnsiklopedya (Büyük Sovyet Ansiklopedisi), Sovyet Ansiklopedisi Basımevi. III. yayım, 30.cilt. Moskova, 1978.
  • Kudelin V.B. Poezya Yunusa Emre. K Voprosu O Gumanizme v LiteratureSrednihVekov - (Yunus Emre Poezisi. Orta Asır Edebi Mahsullerindeki Humanizm Meselelerine Dair),M.V.Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Enstitüsü, Nauka Basımevi. Moskova, 1980.
  • Martıntsev A.E. PribilizitelnayaRifma V Gazelyah Yunusa Emre (Yunus Emre Gazellerindeki Yakın Uyak Meselesi),SovetskayaTyurkologya(Sovyet Türkolojisi), SSCB Bilimler Akademisi, Azerbaycan SSC Bilimler Akademisi. Bakü, №5, s. 115-116, 1973.
  • Maştakova E.İ. ProblemıTuretskoySrednevekovoyLiteraturı V SovetskoyTurkologiy (Sovyet Türkolojisinde Türk Orta Asır Edebiyatı Meseleleri) SovetskayaTyurkologya(Sovyet Türkolojisi), SSCB Bilimler Akademisi, Azerbaycan SSC Bilimler Akademisi. Bakü, №3, s. 17, 1978.
  • Muhamedova Z.B. İssledovanya Po İstariiTürkmenskogoYazıka XI-VIV Vekov(XI-VIV yy. Eski Türkmenceyle İlgili Araştırmalara Dair),Türkmenistan SSC Bilimler Akademisi, Mahtumkulu Dil ve Edebiyat Enstitüsü Yayımları. “Ilım” Basımevi, Aşgabat, 1973.
  • VBES:VsemirnıyByografiçeskiiEnsiklopediçeskiiSlovar (Dünya Biyografik Ansiklopedik Sözlüğü), BolşayaRossiskayaEnsiklopedya Basımevi. Moskova, 2000.