POZİTİF ÖZGÜRLÜK’ÜN ZORUNLU PATERNALİZMİ

Siyaset felsefesinin en önemli konularından biri olan özgürlük kavramıyla ilgili olarak belli başlı üç anlayış mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür: 1- 'Müdahalesizlik veya bir şeyden özgürlük' olarak negatif özgürlük; 2- 'Rasyonel otonomi veya bir şeye özgürlük' olarak pozitif özgürlük ve 3- 'Mütehakkim bir gücün/unsurun yokluğu veya tahakkümsüzlük' olarak cumhuriyetçi özgürlük. Negatif ve pozitif özgürlük anlayışlarının sistematik ayırımı T.H. Green ile başlayarak bugüne kadar gelmiştir. Cumhuriyetçi özgürlük kavramı, savunucularından biri olan Pettit'ın ifadesiyle, "üçüncü bir yol" olarak siyaset teorisi literatürüne girmiştir. Negatif özgürlük, klasik liberal dünya görüşünün tercih ettiği ve savunduğu özgürlük anlayışı olarak bilinir. Pozitif özgürlük Marksist, sosyalist ve komüniteryen bakış açısının sahiplendiği anlayış olarak dikkat çekmektedir. Cumhuriyetçi özgürlük ise, kökleri siyasal düşünceler tarihinde önemli bir yere sahip olan cumhuriyetçilik düşüncesinde bulunan bir özgürlük anlayışıdır. Bu anlayış aynı zamanda çağdaş siyasal teorideki katılmacı demokrasi, müzakereci demokrasi, vatandaş inisiyatifi gibi yaklaşımlar ve yeni sosyal-siyasal hareketler tarafından tahkim edilmiştir. Bu çalışmada her üç anlayışa ve onların temel kabullerine kısaca değinildikten sonra, pozitif özgürlüğün neden doğal (dolayısıyla zorunlu) olarak paternalist bir yaklaşım olduğu izah edilmeye çalışılacaktır

THE NECESSARY PATERNALISM OF ‘POSITIVE FREEDOM’

There are three major conceptions regarding to concept of freedom (or liberty) which is one of the most important topics of political philosophy. One can juxtapose these conceptions in the following way: 1- Negative Freedom as “the absence of intervention” or “freedom from”, 2- Positive Freedom as “rational autonomy” or “freedom to” and 3- Republican Freedom as “the absence of a domineering force” or “freedom as non-domination”. The systematic distinction of negative - positive freedom owes its origin to T. H. Green. The concept of republican freedom has been developed as “a third way”, according to one of its advocates, Philip Pettit. The negative concept of freedom known as a conception favored and defended by classical liberal worldview. The positive concept of freedom stands out as the conception of freedom which is owned by Marxist, socialist and communitarian standpoints. The republican concept of freedom on the other hand is a notion of freedom whose roots are embedded in the Republicanism which has an important place in the history of political thoughts. Accordingly, it is a notion of freedom which is reinforced by approaches like ‘participatory democracy’, ‘deliberative democracy’ and ‘citizen initiative’ and ‘new social movements’. In this article, after the mentioning the basic assumptions of these three conceptions briefly, I will try to explain why positive freedom is intrinsically (therefore necessarily) a paternalistic concept, conception or notion.

___

  • BERLIN, Isaiah, “İki Özgürlük Kavramı”, Liberal Düşünce Dergisi, Çev. Mustafa Erdoğan, Yıl 2, Sayı 45-46 (Kış-Bahar 2007), s. 69-83.
  • BIRCH, Anthony H., The Concepts and Theories of Modern Democracy, (USA: Routledge, KY, 1993).
  • BRENNAN, Jason, “Liberty”, Encyclopedia of Political Theory, Mark Bevir (ed.) içinde, (London: Sage Publications, 2010).
  • CANTZEN, Rolf, Daha Az Devlet Daha Çok Toplum, Çev: Veysel Atayman, (İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1994).
  • CARTER, Ian, “Liberty”, Political Concepts, Richard Bellamy and Andrew Mason (eds.), (Manchester and New York: Manchester University Press, 2003).
  • CATERINO, Brian J., “Freedom”, International Encyclopedia of the Social Sciences, William A. Darity Jr. (Ed. İn Chief), Vol. 3, (USA: Macmillan Reference, 2008).
  • DWORKIN, Gerald, “Paternalism”, Morality and the Law, Richard A. Wasserstrom (ed.), (Wadsworth: Publishing Company, 1971).
  • ------------------------, "Paternalism", The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Summer 2010 Edition), Edward N. Zalta (ed.), URL:
  • http://plato.stanford.edu/archives/sum2010/entries/paternalism/
  • ERDOĞAN, Mustafa, “Bireysel Özerklik ve Liberalizm”, Demokrat Akademi, İnternet Erişim Adresi: http://www.demokratakademi.com.
  • -------------------, Liberal Toplum Liberal Siyaset (Ankara: Siyasal Kitabevi, 1993).
  • GALLIE, W. B., “Essentially Contested Concepts”, Meeting of the Aristotelian Society at 21, Bedford Square, London, W.C.1, on March 12th, 1956.
  • http://commonsenseatheism.com/wp-content/uploads/2011/05/Gallie-Essentially-Contested Concepts.pdf.
  • HELD, David, Democracy and the Global Order (Stanford: Stanford University Press, 1995).
  • HEYWOOD, Andrew, Political Ideas and Concepts An Introduction (London: Macmillan Press, 1994).
  • HOLDEN, Barry, Liberal Demokrasiyi Anlamak, Çev. Hüseyin Bal (Ankara: Liberte Yayınları, 2007).
  • LABORDE, Cécile and John MAYNOR, “The Republican Contribution to Contemporary Political Theory”, Republicanism and Political Theory, Cécile Laborde and John Maynor (eds.), (Oxford: Blackwell, 2007).
  • PETTIT, Philipp, Cumhuriyetçilik, Çev. Abdullah Yılmaz (İstanbul: Ayrıntı yayınları, 1998).
  • SKINNER, Quentin, “A Third Concept of Liberty”, Proceedings of the British Academy, 117, 2002.
  • WILSON, James Q., “Paternalism, Democracy, and Bureaucracy”, The New Paternalism : Supervisory Approaches to Poverty, Lawrence M. Mead (ed.) (US: Brookings Institution Press, 1993).
  • YAYLA, Atilla, “Kemalizm’e Liberal Açıdan Bakınca”, Liberal Düşünce Dergisi, Yıl 9, Sayı 36 (Güz 2004), s. 5-26.
  • ---------------------, “Liberal Bakışlar (Ankara: Siyasal Kitabevi, 1993).