Nabi Münşeatında mizahi ifadeler ve Rami Paşaya yazdığı mizahi mektup

17. yy şairlerinden Nabi’nin nazmı gibi nesri de çok güçlüdür. Münşeatında yer alan mektuplarında süslü ama sağlam bir cümle yapısı vardır. Bu mektuplar çok değişik konuludur ve hem ciddi hem mizahi üslup özellikleri göstermektedir. Nabi mektuplarını konuya ve şahsa göre değişen bir üslupla yazmıştır. Mevki sahiplerine ve bazı dostlarına çoğunlukla geleneksel inşa üslubuyla saygılı ve ciddi ifadeli cümleler kullanmış; bazen de, çok samimi olduğu kişilere, bir konuyu tasvirli anlatmak istediğinde mizahi tarzda yazmıştır. Nabi’nin benzetmelerle dolu, nükte ve şaka ile karışık cümleleri arasında çok az olarak ağır ifadeli, inciten ve alay eden bir üslup da görülür. Kendisine hediye olarak at gönderen Rami’ye teşekkür için yazdığı mektup tam bir mizah örneğidir. Burada atı bir sevgili gibi tasvir etmiş, özelliklerini abartarak yazmıştır. Bu makalede Münşeatından değişik mizah örnekleri seçilip verilmiş, adı geçen mektubun tam metni de içerik özetiyle birlikte sunulmuştur.

Humorous statements in the Nabi Münşeat and Nabi’s humorous letter to Rami Pasha

Nabi who is the greatest poet in 17th century has also very strong prose as well as poetry. He has ornate but strong writing style in his letters that included in his Münşeat. These letters have full of ironical statements and jokes, they also have serious and homorous types. Nabi wrote letters according to topic and person by using different types. He generally used sentences in a respectful and serious statement to dignitaries and some friends as a traditional construction style, sometimes he wrote in a humorous style to familiars when he wanted to explain a topic with portrayal. The difficult statement lacerating and ridiculing style is seen among Nabi’s sentences that filled with imagery, complex with ironical statments and jokes. The letter written for thanking to Rami Pasha who sent a horse to Nabi for a present is an exactly kind of example of humorous style. He portrayed the horse as a lover and wrote exaggeratively its characteristics here. In this essay, different humorous examples are chosen and given from Münşeat, the full letter is presented with content summary.

___

  • DAĞLAR, Abdülkadir (2009), “Nabi’nin Mizah-Hezel Örneği Bir Mektup Şerhi”, III. Klasik Türk Edebiyatı Sempozyumu (Prof. Cem Dilçin Adına) Bildiriler 13 Şubat 2009 Kayseri.
  • DURMUŞ, İsmail (2005), Mizah, TDV İslam Ansiklopedisi, c.30, İstanbul. KAPLAN, Mahmut (2008), Nabi’nin Mizah Anlayışı, Profesör Abdülkadir Karahan Anısına Uluslararası Divan Edebiyatı Sempozyumu 27-28 Mayıs 2008 Bildiriler, İstanbul.
  • KARAHAN, Abdülkadir(1987), Nabi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayını, Ankara.
  • MENGİ, Mine (1991), Divan Şiirinde Hikemî Tarzın Büyük Temsilcisi Nâbî, Ankara. ÜN, Cumhur, Nabinin Bir Latifesi (2008), Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, S. 1.