MİHAİL BULGAKOV’UN GENÇ BİR DOKTORUN ANILARI ESERİNDE NATÜRALİST ÖGELER

20. yy. Rus edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Mihail Afanasyeviç Bulgakov, eserlerinde toplumsal ve siyasi eleştirilere yer vermiştir. Bundan dolayı yaşadığı dönemde siyasi ve edebi çevrelerce dışlanmış olsa da, sonraki dönemlerde yapıtlarının değeri anlaşılmıştır. Alışılagelmiş çerçevelerin dışında yazmayı tercih eden yazar, bu tarzıyla döneminin ötesine geçmeyi başarmıştır. Çalışma konusu olarak seçilmiş olan Genç Bir Doktorun Anıları eseri Bulgakov’un ilk dönem eserleri arasındadır. Genç Bir Doktorun Anıları, bir taraftan gerçeklere dayanmaktadır ama diğer taraftan da gerçek dışı unsurlar barındırmaktadır. Yazarın en bilinen eseri Usta ve Margarita romanındaki tarzın ilk belirtilerini bu eserde görmek mümkündür. Makalede hedeflenen temel amaç, Genç Bir Doktorun Anıları adlı eserdeki natüralist ögeleri tespit etmektir. Çalışmada eser analizi gerektiği için, inceleme yöntemi kullanılacaktır. Bunun yanısıra, karşılaştırma yöntemiyle Natüralizm akımının Realizm ve Postmodernizm akımlarıyla olan etkileşimine değinilecektir. Bu çalışma, bir akım özelliklerinin eser üzerinde uygulanması bakımından bir analiz niteliği taşımaktadır. Edebi bir akım olarak 19. yy.’da ortaya çıkmış olan Natüralizm, Realizmden aldığı unsurlarla Postmodernist unsurları kendi içinde harmanlamıştır. Natüralizmin, kullandığı yöntemlerle Realizm ve Postmodernizm arasında yer alan ve her ikisinden de izler taşıyan bir akım olduğu söylenebilir. Akımların karşılıklı etkileşimlerine çalışmada ayrıca yer verilecektir. Çalışma konusu olan Genç Bir Doktorun Anıları eseri, bu akımın en özgün örneklerinden biri olarak düşünülebilir. Bu çalışmada Natüralizmin gözlemcilik, pozitif bilimlerin etkisi, bireyin genel anlamda soyaçekim özelliklerinin etkisiyle açıklanabilir olması gibi özellikleri Genç Bir Doktorun Anıları eserinde tespit edilecek ve eserden örneklerle açıklanacaktır.

NATURALISTIC ELEMENTS IN MIKHAIL BULGAKOV'S A COUNTRY DOCTOR’S NOTEBOOK

Mikhail Afanasyevich Bulgakov, one of the important names of 20th. century Russian literature, has included the political and social criticism in his works. Therefore, even though he was excluded by political and literary circles, when he was alive, the value of his works was understood in subsequent time. Writer who preferred to leave outside the conventional framework, had managed to go beyond his time with this style. A Country Doctor’s Notebook, which has been selected as the study subject, is among the early works of Bulgakov. A Country Doctor’s Notebook, is based on the real one hand but on the other hand consists unreal elements. It’s possible to see the first signs of the style of the author’s best-known novel Master and Margarita in this work. The basic aim in this article is to identify the naturalistic elements in A Country Doctor’s Notebook. It’ll be used analysis methods, so that in the study it’ll be required an analyzing the work. In addition, it’ll be touched on the interaction of Naturalism with Realism and Postmodernism by comparative method. This study is an implementation of the literary movement’s features on the work, so it has the characteristics of analysis. Naturalism which has occurred in the 19th century as a literary movement, collated in itself Postmodernist and Realistic elements. It can be sait that, Naturalism is a movement located between Realism and Postmodernism with the methods used and bears stamps of the both movements. It will also be included in the study the interaction of the movements. Our study subject work A Country Doctor’s Notebook can be considered as one of the most original examples of this movement. In this study, there will be identified the naturalistic elements like observation, the effect of positive sciences, the fact that a person can be generally explained by the influence of heredity features, in A Country Doctor’s Notebook; and these elements will be clarified with the examples from the work.

___

  • Akman, İlyas (2017). Postmodern Dönemde Gerçekliğin Yitimi ve Bilge Karasu’nun Eserleri Turkish Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 12/22, Summer 2017, p. 27-42, ISSN: 1308-2140, www.turkishstudies.net, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.12123, ANKARA-TURKEY.
  • Aliyev, E. A. , & Nadjiyeva, F. S. (1997). Teoriya Literaturı. Bakü: Mütercim.
  • Aytaç, G. (2009). Genel Edebiyat Bilimi. İstanbul: Say Yayınları.
  • Bulgakov, M. (2014). Usta ile Margarita, (Aydın Emeç, Çev.). (7. basım). İstanbul: Can Sanat Yayınları.
  • Bulgakov, M. (2016). Genç Bir Doktorun Anıları. (Tuğba Bolat, Rusça aslından Çev.). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Çetişli, İ. (2001). Batı Edebiyatında Edebi Akımlar. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Göker, C. (1982). Fransa’da Edebiyat Akımları. Ankara: Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Basımevi.
  • Gritsanov A. A., & Mojeyko, M. A. (Ed.). (2001). Postmodernizm. Entsiklopediya. Minsk: İnterpresservis Knijnıy Dom.
  • Kaşoğlu, A. (2001). Mihail Afanasyeviç Bulgakov’un “Usta ve Margarita” Romanında Anlatım Sanatı (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Kefeli, E. (2009). Metinlerle Batı Edebiyatı Akımları. İstanbul: Akademik Kitaplar.
  • Le Flemıng, S. (1977). Bulgakov's Use of the Fantastic and Grotesque. New Zealand Slavonic Journal, (2), p. 29-42. http://www.jstor.org/stable/40921040 adresinden alındı.
  • Nikolayev, P. A. (Ed.). (2000). Russkiye pisateli 20 veka-Biografiçeskiy Slovar. Moskva: Nauçnoye İzdatel’stvo “Bol’şaya Rossiyskaya Entsiklopediya”, İzd. “Randevu-Am”.
  • Olcay, T. (2006). Rus Edebiyatında Doğalcı Okul. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Basım ve Yayınevi Müdürlüğü.
  • Rogover, Ye. S. (1999). Russkaya Literatura XX Veka. Sankt-Peterburg: İzd. “PARİTET”.
  • Rustemov, Y. (2007). Felsefenin Esasları. Bakü: “Nurlar” Neşriyat-Poligrafiya Merkezi.
  • Safa, P. (2007). Edebi Akımlar ve Fikir Cereyanları. İstanbul: Boğaziçi Yayınları.
  • Tekin, M. (2002). Roman Sanatı (Romanın Unsurları) I. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • http://modfrancelit.ru/naturalizm-naturalizm-vo-frantsii/ [Erişim Tarihi: 25.10.2017].
  • http://svitova-litera.at.ua/load/russkaja_literatura/pravila/naturalizm_naturalnaja_shkola/87-1-0-955 [Erişim Tarihi: 20.10.2018].
  • http://www.bulgakov.ru/z/youngdoctor/ [Erişim Tarihi: 30.10.2017].
  • http://www.edebibilgiler.com/documents/naturalizm.html [Erişim Tarihi: 02.11.2017].
  • https://dic.academic.ru/dic.nsf/enc_literature/3284 [Erişim Tarihi: 30.10.2017].
  • https://www.turkedebiyati.org/edebiyat_akimlari/naturalizm.html, [Erişim Tarihi: 30.10.2017].