TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİYLE İLGİLİ BİR KAYNAKÇA DENEMESİ

Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi, değişen toplumsal şartlar, milletlerarası kültürel etkileşimin üst seviyelerde yaşanması gibi sebepler toplumda hangi statüye sahip olursa olsun hemen hemen bütün bireylerde ikinci bir dil/yabancı bir dil öğrenme isteği ve ihtiyacı doğurmuştur. Bireylerin ikinci bir dil öğrenmek istemelerinin birçok farklı sebebi olmakla birlikte genel anlamda dini, ticari ve diplomatik sebepler bu istekte belirleyici olmuştur. Aslına bakılacak olursa insanların ikinci bir dil/yabancı dil öğrenme isteği sadece günümüz dünyasına ait olan bir olgu değildir. İlk çağlardan beri insanlar tarihin çeşitli dönemlerinde çeşitli sebeplerle yabancı dil öğrenme gayesi ve çabası içinde olmuştur. Türkler, geçmişten günümüze kadar tarih sahnesinde yer almış, önemli roller üstlenmiş, çeşitli milletlerle yakın ilişkiler kurmuş ve onları etkilemişlerdir. Bununla birlikte Türkiye’nin son dönemlerde dünya siyasetindeki etkinliğini arttırması da yabancılara Türkçe öğretimi faaliyetlerini etkilemiş ve yabancıların bu yöndeki taleplerinde ciddi artışlar görülmüştür. Dünyanın en kadim dillerinden biri olan Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Alan yazındaki birçok çalışmada yabancılara Türkçe öğretimi DivanüLügati’t-Türk ile başlatılmakla birlikte bu eserden önce de Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi faaliyetlerinin olduğu bilinmektedir. Hiç kuşkusuz bu kadar geniş zaman ve coğrafyada yürütülen faaliyetler kapsamında birçok eser verilmiştir. Bu çalışmaların tespit edilip derlenmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada, yabancılara Türkçe öğretimi konusunda yapılan çalışmaların bir araya getirilerek derli toplu bir kaynakçanın ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan taramalar neticesinde yabancılara Türkçe öğretimi için hazırlanan 1660 (574 makale, 323 kitap, 481 bildiri, 216 yüksek lisans tezi ve 66 doktora tezi) çalışma tespit edilmiştir.

A BIBLIOGRAPHY ON TEACHING TURKISH AS A SECOND LANGUAGE

Today, almost every individual has a desire and need to learn a second language/foreign language, regardless of the individual’s status in society due to reasons such as the rapid advances in technology, the changing social conditions, and the higher level intercultural interaction. Generally, religious, commercial, and diplomatic reasons are the determining factor for this desire, although the reasons for individuals to learn a second language are diverse. In fact, individuals’ desire to learn a second language/foreign language is not only a current phenomenon. Since early ages people attempted to learn foreign languages for various reasons in various epochs. Turks played significant roles in history throughout the time, established close relations with other nations and influenced these nations. However, the recent increase in the influence of Turkey on the global scene affected the activities of teaching Turkish to foreigners and the demand of foreigners to learn Turkish increased. The history of instruction of Turkish as a foreign language, which is one of the most ancient languages, dates back quite a while. Although several studies in the literature reported that teaching Turkish as a foreign language started with Diwan Lughat al-Turk, however it is known that the activities to teach Turkish as a foreign language precedes this work. Without doubt, several studies were conducted on the activities carried out in such a wide time period and geography. Thus, it is important to determine and compile the academic studies on teaching Turkish as a foreign language. In this context, the present study aimed to construct a bibliography on studies conducted on teaching Turkish as a foreign language to provide a comprehensive resource. As a result of the literature review, it was determined that there were 1660 studies (574 articles, 323 books, 481 proceedings, 216 master’s theses and 66 dissertations) on teaching Turkish as a foreign language.

___

  • Adalı, O. (1983). Ana Dili Olarak Türkçe Öğretimi Üstüne. Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi. 379, 31-35.
  • Adıgüzel, M. S. (2009). Kaşgarlı Mahmut’un Türkçe Öğretim Yöntemi. Türklük Bilimi Araştırmaları, 27-35.
  • Aydın, A. (2000).Uluslararası Dünyada Türkçe Öğretimi Sempozyumu, Erişim Adresi: http://www.turkcede.org/yabancilara-turkce-ogretimi/433-avrupa-birliginin-diloretimine- karsi-tutumu-ve-turkcenin-yabanci-dil-olarak-ogretilmesi.html (Erişim Tarihi: 20.02.2018)
  • Biçer, N. (2012). Hunlardan Günümüze Yabancılara Türkçe Öğretimi . Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 1(4). 2012 ss. 107-133.
  • Büyükikiz, K.Kaan. (2014). Yabancılara Türkçe Öğretimi Alanında Hazırlanan Lisansüstü Tezler Üzerine Bir İnceleme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 11, Sayı 25, ss. 203-213.
  • Çiftçi, Ö. ve Coşkun, H. (2017). Yabancılara Türkçe Öğretimi Alanında Yapılan Çalışmaların Farklı Değişkenlere Göre Tasnifi. International Journal of Language Academy, 2017 ss. 205-214.
  • Demircan, Ö. (1975). Türkiye’de Yabancı Dil Öğretimi Üzerine Bir Kaynakça Denemesi. Dil ve Edebiyat Dergisi (Dil Öğretimi Özel Sayısı), 31 (285), 242-266
  • Erdem, İ. (2009). Yabancılara Türkçe Öğretimiyle İlgili Bir Kaynakça Denemesi . Turkish Studies, 4 (3), 888-938
  • Göçer, A. & Moğul, S. (2011). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi İle İlgili Çalışmalara Genel Bir Bakış. Electronic Turkish Studies, 6(3).2011, S.797-810.
  • Göçer, A. vd. (2012). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Kaynakçası. Türklük Bilimi Araştırmaları (TÜBAR), 32, 73- 126.
  • Göçer, A. vd. (2016). Türkçenin yabancı dil olarak öğretimiyle ilgili kaynakça denemelerine kesitsel bir katkı: 2013-2015 Yılları. Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Dergisi: Kuram ve Uygulama, 1(1), 19-85.
  • Hengirmen, M. (1997). Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri ve TÖMER Yöntemi. Ankara: Engin Yayınevi .
  • http://www.yee.org.tr/tr/kurumsal/misyon( Erişim Tarihi:20.02.2018)
  • Kahriman, R. vd. (2013). Yabancılara Türkçe Öğretimi Kaynakçası .Türük Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 80-132.
  • Karakuş, İ. (2006). Atatürk Dönemi Eğitim Sisteminde Türkçe Öğretimi. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Karal, E. Z. (2001). Osmanlı Tarihinde Türk Dili Sorunu ( Tarih Açısından Bir Açıklama). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Karasar, N. (2008). Bilimsel araştırma yöntemi: kavramlar-ilkeler-teknikler. Nobel Yayın Dağitim.
  • Özbay, M. (2002). Kültür Aktarımı Açısından Türkçe Öğretimi . Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, 602, 112-120.