Matematik Derslerinde Öğretmenlerin Materyallere Erişim Durumları ve Erişimi Kısıtlayan Etmenler: Nitel Bir Araştırma

Alanyazın incelendiğinde ve ilköğretim matematik öğretmenlerinin matematik materyallerine ulaşmaktayaşadıkları zorluklar göz önüne alındığında ilköğretim matematik öğretmenlerinin matematik materyallerineerişim konusunda sıkıntılar yaşadıkları ve çeşitli kısıtlılıklara sahip oldukları anlaşılmaktadır. Bu sebeplearaştırmanın amacı matematik derslerinde ilköğretim matematik öğretmenlerinin materyallere erişimdüzeylerinin ve erişimlerini kısıtlayan etmenlerin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Durum çalışmasıdeseninde tasarlanmış olan bu çalışmanın verileri nitel araştırma veri toplama yöntemleri içinde yer alangörüşme yöntemlerinden biri olan “yarı yapılandırılmış görüşme tekniği” ile toplanmış ve elde edilenverilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın yürütüldüğü çalışma grubumaksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile seçilen ve farklı sosyo-ekonomik seviyelerdeki okullarda görevyapan 18 ilköğretim matematik öğretmeninden oluşturmaktadır. İlköğretim matematik öğretmenlerininmatematik dersinde materyale erişimleri hakkında görüşleri; “derslerinde materyal kullanma sıklıkları”,“kullandıkları materyallerin özgünlüğü”, “okulun sağladığı materyaller ve tamamlamak için gösterilen çaba”,“materyal tercihleri ve sebepleri”, “materyal tasarımı ve hazırlama süreçlerindeki sınırlılıklar” ve “lisanseğitimi sonrası materyal tasarımı ve kullanımı konularında aldıkları eğitim” olmak üzere altı kategorietrafında toplanmıştır. Araştırma sonucunda ilköğretim matematik öğretmenlerinin ellerinde hazır somutmateryal olması durumunda bunları kullanmaya oldukça istekli oldukları görülmüştür. Ayrıca ilköğretimmatematik öğretmenlerinin okullardaki matematik materyali eksikliği ve öğretmenlerin materyal hazırlamakonusundaki bilgi eksiklikleri gibi bazı sınırlılıklara sahip oldukları görülmüş, bu sınırlılıkların giderilmesikonusunda çeşitli değerlendirmelerde ve önerilerde bulunulmuştur.

Teachers' Access Statuses to Manipulatives in Mathematics Lessons and the Factors LimitingTheir Access: A Qualitative Study

Considering the difficulties that secondary school mathematics teachers have in accessing manipulatives and after scanning the literature in this regard, it is inferred that secondary school mathematics teachers have limited access to the manipulatives. Therefore, the purpose of the study was determined to be the examination of secondary school math teachers' access to manipulatives in mathematics lessons. The data of the study which was designed as a case study were collected by using the semi-structured interview method and analyzed by using the content analysis method. The study group consisted of 18 secondary school mathematics teachers selected by using maximum variation sampling method. The opinions of secondary school mathematics teachers on accessing manipulatives were collected under six categories: “the frequency of using manipulatives in lessons”, “the authenticity of the manipulatives”, “the manipulatives provided by the school and the effort to make up the shortage”, “manipulative preferences”, “limitations in designing manipulatives and preparation process”, and “training on designing and using educational manipulatives after undergraduate education”. The results of the study show that there are some limitations such as lack of math manipulatives in schools and lack of information of participants on preparing manipulatives, so various evaluations and suggestions were made to eliminate these limitations.

___

Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ