TEFTİŞ KURULU MODELİNDEKİ DENETİM BİRİMLERİNİN ŞEFFALIK UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Devletlerin ortaya çıktığı tarihlerden 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar kamuyönetiminde gizlilik esas olmuştur. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren hesapverebilir, kaynaklarını etkili, tutumlu, verimli kullanan ve şeffaf kamu yönetimianlayışı yoğun bir şekilde gündeme gelmiştir. Bu yaklaşım öncelikle gelişmişülkelerde ortaya çıkmış ve buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Artık şeffaf kamuyönetimi altın standart olarak kabul edilmektedir. Türkiye’ de yönetsel denetimbirimlerinin en önemlisi olan teftiş kurulları 2004 yılı sonrası önemli değişikliklereuğramıştır. Teftiş kurullarının bir kısmının yeniden yapılandırılması neticesindedenetim hizmetleri başkanlığı, rehberlik ve teftiş başkanlığı, rehberlik ve denetimbaşkanlığı, denetim hizmetleri daire başkanlığı şeklinde denetim birimi isimleriortaya çıkmıştır. Makalemizde teftiş kurulları ve bir kısım teftiş kurullarınınyeniden yapılandırılması sonucunda ortaya çıkan bu denetim birimleri “TeftişKurulu Modelindeki Denetim Birimleri” olarak adlandırılmıştır. Ülkemizdeşeffaflaşma süreci özellikle 2000’ li yıllardan itibaren ivme kazanmıştır. Bilhassamevzuat anlamında çok önemli atılımlar gerçekleşmiştir. Bu atılımlar sonucundakamu yönetiminin şeffaflaşma sürecinde çok önemli gelişmeler olmuştur. Kamuyönetiminin şeffaflaşma süreci doğal olarak kamu yönetiminin bir parçası olanyönetsel denetim birimlerini de etkilemektedir. Bu noktada makalemizde teftişkurulu modelindeki yönetsel denetim birimlerinin şeffaflaşma düzeyleri çeşitlikuruluşlar tarafından yapılan ampirik çalışmalar da dikkate alınarak incelenip,değerlendirilmiştir.

EVALUATION OF TRANSPARENCY PRACTICES IN AUDIT UNITS IN THE INSPECTION BOARD MODEL

Dates from the emergence of states until the second half of the 20th century, privacy has been essential in public administration. From the second half of the 20th century, it can be accountable, its resources are effective, frugal, efficient and transparent public management approach has been intensified. This approach first emerged in developed countries and spread from there to the whole world. Transparent public administration is now accepted as the gold standard. Inspection boards, which are the most important of the administrative audit units in Turkey, have undergone significant changes since 2004. Due to the restructuring of the inspection boards, the name of the audit unit emerged in the form of Audit Services Presidency, Guidance and Inspection Presidency, Guidance and Audit Presidency, Audit Services Department. These audit units, which emerged as a result of the reorganization of the inspection boards and some of the inspection boards in our paper, are called ; ‘’The Audit Units in The Inspection Board Model’’. The transparency process in our country has gained momentum especially since 2000’s. Especially important legislative breakthroughs have been realized. These developments have resulted in significant developments in the public administration’s transparency process.The transparency process of the public administration naturally affects the administrative audit units which are also part of the public administration. In this article, we examine and evaluate the transparency levels of the audit units in the inspection board model by taking into consideration the empirical studies made by various organizations.

___

  • Apaydın, M. (2011). Teftiş Kurullarımızı Tanıyalım: SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı (Hazırlayan N.F. Uygun, anlatan Mustafa Apaydın). Denetim Dergisi, Yıl 24, Sayı 116.
  • Atay, C. (1999). Devlet Yönetimi ve Denetimi. Alfa Yayınları, İstanbul.
  • Bozkurt, S. (2008). Kamu Yönetiminde Şeffaflık ve Bilgi Edinme Yasası Uygulaması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Çankaya, Ş. (2014). Mali Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik. Sayıştay Dergisi, Sayı 94.
  • DENETDE. (2016). Tozlu Raflardan Kamuoyunu Aydınlatmaya Giden Yolda Kamu Denetimi Projesi Raporu. Denetim Dergisi, Yıl 29, Sayı 131.
  • DENETDE. (2015). Tozlu Raflardan Kamuoyunu Aydınlatmaya Giden Yolda Kamu Denetimi. Denetim Dergisi, Yıl 28, Sayı 129.
  • Eken, M. (1994). Kamu Yönetiminde Gizlilik Geleneği ve Açıklık İhtiyacı. Amme İdaresi Dergisi, Sayı 2.
  • Eryılmaz, B. (2013). Kamu Yönetimi. Umuttepe Yayınları, Kocaeli.
  • GÖK, M. ve Akar, S. (2014). Türkiye’ de Kamu Denetim Birimlerinde Saydamlık Uygulamalarının Genel Bütçeli Kuruluşlar Açısından Değerlendirilmesi. Business and Economics Research Journal, V. 5, N. 4.
  • Halıcı, İ. (2012). Kanun Hükmünde Kararnameler Sonrası Denetim Elemanlarının Bakanlık Teşkilatındaki İdari Yapısı. Denetim Dergisi, Yıl 25, Sayı 117.
  • Kaya, E. (2006). Kamu Yönetiminde Şeffaflık ve Bilgi Edinme Hakkı Çerçevesinde Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulama Sürecinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Koçak, S. Y. (2010). Kamu Yönetiminde Açıklık İçin Bilgi Edinme Hakkı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 23.
  • Kuzey, P. (2016). Şeffaflık ve İyi Yönetişim, http://www.deu.edu.tr/userweb/hilmi. coban/%C5%9Feffafl%C4%B1k.pdf (erişim tarihi 19 Şubat 2016).
  • Maliye Bakanlığı. (2007). İç Kontrol Standartları Tebliği, http://www.bumko.gov. tr/TR,2010/kamu-ic-kontrol-standartlari-tebligi.html (erişim tarihi 28 Ağustos 2017).
  • Ömürgönülşen, U. (2016). Şeffaflık ve Etik Kültürün Geliştirilmesi, http://www. seffaflik.org/Y_Dosyalar/DOSYA/BB7_UgurOmurgonulsen.pdf (erişim tarihi 23 Şubat 2016).
  • Selimoğlu, Y. (2010). Kamu Yönetiminde Yönetişimin Bir Unsuru Olarak Şeffaflık ve Bilgi Edinme Hakkı: Karaman Milli Eğitim Müdürlüğünde Bir Uygulama.
  • Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.
  • Sezer, Y. ve Kargın, N. (2002). Kamu Yönetiminin Modernleşmesinde Şeffaflaşma Sorunu. Türk İdare Dergisi, Sayı 436.
  • TDK. (2017). Güncel Türkçe Sözlük, http://www.tdk.gov.tr (erişim tarihi 19 Şubat 2016).
  • Uluslararası Şeffaflık Derneği. (2016). Türkiye Şeffaflık Sistemi Analizi, http:// www.seffaflik.org/wp-content/uploads/2016/04/NIS-RAPOR-TR.pdf (erişim tarihi 4 Eylül 2017).
  • World Justice Project (2018). Rule Of Law Index 2017-2018, http:// worldjusticeproject.org/rule-of-law-index (erişim tarihi 17 Şubat 2018).
  • World Justice Project (2016). Rule Of Law Index 2016, http://worldjusticeproject. org/rule-of-law-index (erişim tarihi 15 Aralık 2016).
  • Yürekli, Ö. (2016). Gizlilikten Şeffaflığa Kamu Yönetimi. Denetim Dergisi, Sayı 131.
  • Yürekli, Ö. (2014). Türkiye’ de İdari Teftiş Sistemi. Bizim Akademi Yayınları, Ankara.