Tefsir, Tevil ve Tefsir’in İlim Oluşu Hakkında

Klasik dönemden beri tefsir ilminin tanımı ile ilgili bazı tartışmalar yapılmıştır. Bu tartışmalardaöne çıkan hususlardan biri tanımda kullanılan ilim kavramıyla ilgilidir. “İlimkavramıyla ne kastedilmiştir?” ve “Tefsir ilmi kavramın gerektirdiği şartları taşımakta mıdır?”,gibi sorular hala güncelliğini korumaktadır. Bu tartışmaya çağdaş dönemde yeni vefarklı bakış açılarıyla katılanlardan birisi de İbn Âşûr’dur. Onun konuyla ilgili mülahazalarıayrı bir yer tutmakta olup makale ilgili konunun tekrar gündeme gelmesi, tartışılmayaaçılması ve bu tartışmaya katkı sağlaması açısından önem arz etmektedir.
Anahtar Kelimeler:

efsir, İlim, Tanım, İbn Âşûr

___

  • İbn Âşur, Muhammed et-Tahir, “fi’t-Tefsir ve’t-Tevil ve Kevni’t-Tefsir İlmen”, Tefsiru’t-Tahrîrve’t-Tenvîr, Tunus: Daru Sahnûn, tsz., c. I, ss. 10-17.
  • el-Kurtubî, Muhammed b. Ahmed b. Ebi Bekir, el-Cami’ li Ahkami’l- Kur’an, tah. Ahbdullah. Abdulmuhsin et-Türkî, Beyrut: Müessesetü’r- Risale, 1427/2006.
  • es-Suyutî, Celaleddin Abdurrahman, el-İtkan fi Ulumi’l-Kur’an, tah. Fevvaz Ahmed, Beyrut: Daru’l-Kitabi’l-Arabî, 1432/2011.
  • et-Tehânevî, Muhammed Ali, Mevsûatu Keşşâfi Istılâhâti’l-funûn ve’lulûm, nşr. Ali Dahruc, Abdullah Halidî, Beyrut: Mektebetü Lübnan, 1996.
  • Kanar, Mehmet, Farsça Dilbilgisi-Farsça/Türkçe-Türkçe/Farsça Sözlük, (İstanbul: Say Yayınları, 2011).