Emevîler Dönemi Bir Irak Genel Valisi Portresi: Ömer B. Hübeyre (ö. 110/728)

Tarihte halifeleri kadar valileriyle de anılan Emevî devleti, bir asırlık iktidarının önemlibir kısmını, yaşadığı döneme damgasını vuran ve idaresi altındaki topraklarda tahakkümkudretini göstermiş olan valilerine borçludur. Yönetici oldukları bölgelere ağırlığını koyarakEmevî iktidarına destek sunan bu valiler arasında ise Irak genel valileri ayrı biryere sahiptir. Bu valilerden biri olan Ömer b. Hübeyre de, başta İstanbul’un fethi girişimiolmak üzere birçok askerî sefere komutan olarak katılmış, valiliği döneminde paranın değerihususundaki titiz çalışmaları, toprak ölçümü ve vergilendirme sistemindeki yenilikçiteşebbüsleri gibi faaliyetleriyle ön plana çıkmıştır. Bu makale, Emevîler dönemi bir Irakgenel valisi olarak İbn Hübeyre’nin kaynaklarda dağınık bir şekilde bulunan kendisinedair bilgileri bir araya getirip bir portresini çizmeyi hedeflemekte ve onun siyasî, askerî veiktisadî gibi birçok yönden Emevî Devleti’ne sağladığı katkıları ele almaktadır.

___

  • Söylemez, M. Mahfuz, “Kûfe’nin Yetiştirdiği Mütebahhir Bir Âlim: İmam Azam Ebû Hanife Numan b. Sabit (ö: 150 H.),” Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, I/1 (2015), s. 33-47.
  • Taberî, Muhammed b. Cerîr, Târîhü’t-Taberî: Târîhü’l-Ümem ve’l- Mülûk, I-XI, tah. Muhammed Ebü’l-Fazl İbrahim, (Beyrut: Dâru Süveydan, 1967).
  • Taneri, Aydın, “Hâcib”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (DİA), XIV, 508-511.
  • Wellhausen, Julius, Arap Devleti ve Sukutu, çev. Fikret Işıltan, (Ankara: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, 1963).