SEÇMEN DAVRANIŞI ÜZERİNE BİR İNCELEME: ELAZIĞ/PALU ÖRNEĞİ

Seçimler ülkelerin ve şehirlerin gelecekleri noktasında etkili olan demokratiktercihlerdir. Genel seçimler ülkeyi, yerel seçimler ise genelde kentleri ilgilendirmektedir.Seçimler seçmen davranışlarının değişiklikleriyle zaman zaman farklılıklargöstermektedir. Genel seçimi kazanan bir parti bazen yerel seçimleri kaybetmektedir.Yerel seçimlerde aday profili öne çıkmakta fakat milletvekili seçimlerinde ise parti genelbaşkanları etkili olmaktadır. Demokrasinin yerleşmesi ve içselleşmesi açısından seçimsüreçlerinde yaşananlar ve seçim sonuçları hem siyasiler hem de seçmen açısından önemlimesajlar vermekte ve bir sonraki seçimler için yol haritası olmaktadır. Bu çalışma Elazığsiyasetinin geleceği açısından önemli katkılara sebep olacaktır.Yapmış olduğumuz bu çalışma 1963 yılından günümüze kadar genelde Elazığsiyasi hayatında özelde ise Palu siyasetinde yapılan seçimlerin ve çıkan sonuçların ortayaçıkardığı Elazığ siyasetinde Palu faktörünün ve etkisinin yansımalarını tespit etmek vearaştırmaktır. Yapılan genel ve mahalli seçimlerde Palu’nun etkin bir güç olarak zamanzaman seçimlerde ağırlığını koyduğu görülmektedir. Bu ağırlığın uzun erimli ve solukluoluşu rahmetli Ali Rıza Septioğlu’yla devam etmiştir. Diğer adayların siyasi hayatlarıdönemsel olmakla birlikte çok kısa sürdüğü görülmektedir. Ali Rıza Septioğlu’nun bubaşarısını çocuklarının sürdüremediği maalesef ortaya çıkmıştır. Bölgede manevi birmisyon üslenen ve dedelerinden miras kalan bu manevi mirasın yanında siyasi mirasındakardeşler arasında bölüşülemediği ve devam ettirilemediği yapılan seçimlerdegörülmektedir. Kardeşlerin her birinin farklı partilerde siyaset yaptıkları ve bu partilerintabanlarının birbirlerine tamamen zıt olduğu görülmektedir.

An Examınatıon On Electıve Behavıor: Elazığ / Palu Sample

Elections are democratic choices that are effective at the future of countries and cities. The general election is the country, and the local elections are the word cities. Elections are time to change voter behavior. Making a general election is probably losing local elections. Party presidents in parliamentary elections. Politics with election results and election results for the settlement and internalization of the democracy are not both elected and the roadmap for the electorate has begun. This study is important for the future of Elazığ politics. This work we have done is to find out and reflect on the reflections of the Palu factor and its effect in Elazığ politics, especially in Elazığ politics from 1963 to the elections made in Palu politics in general and in Elazığ politics where the results emerge. In general and local elections, Palu seems to have put its weight in elections from time to time as an effective force. The weight of this long, long and breathless formation continued with Ali Riza Septioglu. The political life of the other candidates seems to have been very short with the periodical. Unfortunately, this success of Ali Riza Sefioğlu's children can not be sustained. In addition to this moral legacy inherited from a grandfather who is based on a spiritual mission in the region, it is seen in the elections that his political fortunes can not be divided and maintained among his brothers. It is seen that each of the brothers has politics in different parties and that the bases of these parties are completely opposite to each other.

___

  • Akgün, B.(2007),Türkiye’de Seçmen Davranışı, Partiler ve Siyasal Sistem, Ankara: Nobel Yayınları)
  • AYATA, Ayşe Güneş ve Sencer Ayata (2002), “Ethnic and Religious Bases of Voting”, içinde: Politics, Parties & Elections in Turkey (Eds. Sabri Sayarı and Yılmaz Esmer), London: Lynne Rienner, ss. 137-156. ) .
  • AYDIN, Kenan ve Volkan Özbek (2004). “Ailenin Seçmen Davranışları Üzerindeki Etkisi”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 2, ss. 140-155.).
  • BAHAR, Halil İ. (2009) Sosyoloji, s. 219 USAK Yayınları, Ankara
  • ÇAHA, Ömer(2008).Türkiye’de Seçmen Davranışı ve Siyasi Partiler.s.2Ankara:Orion Kitabevi)
  • Çarkoğlu, A. ve B. Toprak (2006), Değişen Türkiye’de Din, Toplum ve Siyaset, s.40 İstanbul: Tesev Yayınları)
  • ERDOĞAN, Seyfettin (2004). Politik Konjonktür Hareketleri Teorisi Perspektifi ile Siyaset –Ekonomi İlişkileri, İstanbul: Değişim Yayınevi.
  • GÖKÇE, Orhan, Ali Şahin, Erhan Örselli ve Deniz Sözüak (2009). “Voter Behavior: Who Elects Who and Why?”, International Conference on Social Sciences, ICSS, Public Economics, Public Management &Public Policy, (Ed. Asım Balcı, Fatih Savaşan, Özlem Kıvrak), Volume 3, 10-11 September, İzmir, Turkey, ss. 85-100. ).
  • GÜLMEN, Yüksel (1979). Türk Seçmen Davranışı. s.19 İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yay.)
  • Kalender, Ahmet (2000), Siyasal İletişim-Seçmenler ve İkna Stratejileri, s. 51- 52 Çizgi Kitapevi Yayınları, Konya. ).
  • Köktaş, M. E. (1997), Din ve Siyaset Siyasal Davranış ve Dindarlık, s.66-278 Ankara:Vadi Yayınları)
  • Lazersfeld, Paul, Bernard Berelsonn and Hazel Gaudet (1968), The People’s Choice: How The Voter Makes up His Mind in A Presidential Campaign, New York: Columbia University Press. ).s.137-142
  • Özkan, A. (2004), Siyasal İletişim, s.113 İstanbul: Nesil Yayınları. ). POLAT, Ferihan (2010). Din Siyaset Seçmen. S.14 Konya: Çizgi Kitabevi).
  • SAĞIR, Öztoprak, M. ve Naci Karkın (2005) “Demokrasinin Güncel Sorunları ve Demokratik Paradokslar”, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, No.10,ss. 1-25.
  • SAYARI, Sabri (2002), “The Changing Party System”, içinde: Politics, Parties and Elections in Turkey, (Eds. Sabri Sayarı ve Yılmaz Esmer),Lynne Rienner Publishers, Colorado,ss. 9-32.
  • VERGİN, N. (2003) Siyasetin Sosyolojisi, s.12 Bağlam Yayınları, İstanbul.