Metal Madencilik Faaliyetleri Arazi Edinim Süreci: Erzincan İli İliç İlçesi, Çöpler Altın Madeni

Arazi edinimi, birçok sektör açısından önemli olduğu kadar, yer seçim şansı olmayan madencilik sektörü açısından da büyük önem taşımaktadır. 3213 sayılı Maden Kanunu ve Maden Yönetmeliği madencilik faaliyetleri arazi izin sürecinde yapılacak işlemleri düzenlemiştir. Orman ve mera arazileri, hazinenin özel mülkiyeti veya devletin hüküm ve tasarrufundaki yerler, özel mülkiyete konu taşınmazlar ve tarım arazilerinin edinim süreçlerinde Maden Kanunu ile birlikte birçok farklı mevzuat devreye girmektedir. Bu çalışmada metal madenciliği alanında faaliyet gösteren Çöpler Altın Madeni örnek alınarak, orman ve mera arazileri izin süreci, hazinenin özel mülkiyeti veya devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan yerlerdeki faaliyetler, kamulaştırma ve tarım dışı amaca tahsis süreçlerinin aşamaları, yaşanan sorunlarla birlikte ayrıntılı olarak incelenmiş ve genel bir değerlendirme yapılmıştır. Arazi edinim sürecinin farklı kanunlara dayanarak farklı bakanlık birimlerine bağlı olması ve bakanlıklar arası koordinasyon eksikliği bulunmasından dolayı çok uzun sürmesi, metal madencilik sektörünü fazlasıyla etkilemekte ve yatırım yapmak isteyen birçok firmaya engel olmaktadır. Metal madencilik sektöründe tüm izin işlemlerinin tek kanunla yürütülmesi ile arazi edinim sürecinin kısalacağı ve diğer kanunlardan kaynaklanan engel ve sorunların sona ereceği düşünülmektedir.

___

  • Anonim, (2008). Çöpler Kompleks Maden İşletme Nihai ÇED Raporu, Ankara.
  • Anonim, (2010). Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu, TBMM. s. 544, Ankara.
  • Anonim, (2011). Madencilik Sektörü ve Politikaları Raporu. TMMOB Maden Mühendisleri Odası. s. 47, Ankara.
  • Anonim, (2012). Çöpler Kompleks Madeni Sart Tesisi, Üretim Kapasite Artışı ve Pasa Alanı Genişletme Projesi Nihai ÇED Raporu, Ankara.
  • Anonim, (2014). Çöpler Kompleks Madeni Kapasite Artışı Projesi Nihai ÇED Raporu, Ankara.
  • Aktan, M., Çimen N. ve Özçelik Y., (2017). Madencilik Amaçlı Orman İzinlerinin Türkiye ve Dünyadaki Mevzuat Uygulamalarının Karşılaştırılması. Türkiye 25. Uluslararası Madencilik Kongresi ve Sergisi (IMCET-2017), 11-14 Nisan, Bildiriler Kitabı, Vol 25, 447-456, Antalya.
  • Tanrıvermiş, H., Aliefendioğlu Y., Ülger G.B., Demirkaya S. ve Öndağ M.O., (2014). Erzincan İli İliç İlçesi Sabırlı ve Çöpler Köylerindeki Özel Mülkiyete Konu Taşınmazların Değerleri ve Kamu Arazilerinin Kullanım Kısıtlarının Neden Olabileceği Gelir Kayıplarının Araştırılması Hakkında İnceleme ve Değerlendirme Raporu, No:60, s. 107., Ankara.
  • Turhan, M., (2014). Madencilikte Önemli Bazı Ülkelerde Maden Hukuku ile İlgili Mevzuat, Şan Ofset Matbaacılık, Türkiye Madenciler Derneği, s. 207, Ankara.