Mekânsal Planlamanın Fiziksel Aktivite ve Yürünebilirlik Üzerine Etkisi: Bursa Cumhuriyet ve Atatürk Caddeleri

Araştırmalar sonucunda fiziksel aktivite ve sağlık arasında bir bağ olduğu ortaya çıkmıştır. Fiziksel aktiviteyi arttırılarak, bulaşıcı olmayan hastalıklar azaltılabilmektedir. Fiziksel aktiviteyi artırmak yürüme eylemini fazlalaştırılarak sağlanabilmektedir. Yürünebilirlik kentsel çevrede insan sağlığını destekleyen temel faktörlerden biridir. Bu çalışma kapsamında Bursa ‘da ki mevcut tarihi şehir merkezindeki Cumhuriyet ve Atatürk Caddeleri yürünebilirlik açısından analiz edilmiştir. Türkiye’de nüfus ve ekonomik verimlilik açısından dördüncü en büyük şehir olan Bursa DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın ortaklarından biridir. Bu bağlamda Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentsel alanların sağlanmasını göz önünde bulundurarak çeşitli politikalar gerçekleştirmeye öncelik vermektedir. Fiziksel aktiviteyi özelliklede yürüme eylemini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu makalenin amacı, Bursa şehir merkezindeki yürünebilirliği etkileyen yapılaşmış çevreye ait parametreleri değerlendirmeye yönelik mevcut bir durum analizi yapmaktır.

___

  • Kaynaklar Arslan, T. V. (2015). Dünya Miras Alanlarında Sürdürülebilir Yeniden Canlandırma Yönetiminde Stratejik Bir Yaklaşımın Geliştirilmesi: Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Bursa-Türkiye. Uluslararası Mimari Araştırma Dergisi: ArchNet-IJAR, 9 (1), 289-304.
  • Çubukçu, E., Hepgüzel, B., Önder, Z. ve Tümer, B. (2014), Yürünebilirliğin Sokak Bazındaki Ölçütleri: Karşıyaka Örneği Sokak Denetim Aracı Uygulama Rehberi (Walkability based on Measures of the Streets: Street Auditing Tool Application Guide in Case of Karsiyaka), DEÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları,İzmir.
  • Kurumu, T. S. B. T. H. S. (2013). Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı 2014-2017 (Turkey's Healthy Nutrition and Energetic Living Program 2014-2017).
  • Peggy Edwards ve Agis D. Tsouros: Sağlıklı bir şehir aktif bir şehir: Bir fiziksel aktivite planlama rehberi (DSÖ Avrupa Bölge Yayınları, Europe2008).Southworth, M., 2005. "Yürünebilir Kentin Tasarlanması", Kent Planlama ve Geliştirme Dergisi, 131, 246-257.
  • Yazıcıoğlu Halu, Z. (2010). Kentsel Mekân Olarak Caddelerin Mekansal Karakterinin Yürünebilirlik Bağlamında İrdelenmesi, Bağdat Caddesi Örneği (Doctoral dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • http://activelivingresearch.org/irvine-minnesota-inventory (Erişim tarihi:2016).
  • WHO (World Health Organization) Obesity and Overweight Fact Sheet.2016a (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/)
  • WHO (World Health Organization) Physical Activity Fact Sheet. 2016b (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/).