Kadın Okul Yöneticilerinin Liderlik Becerilerine ve Yönetim Süreçlerinde Karşılaştıkları Cinsiyetçi Yaklaşımlara İlişkin Tutumları

Bu araştırmanın amacı, kadın okul yöneticilerinin liderlik becerilerini sergilemede hemcinslerini nasıl değerlendirdiği ve yöneticilik süreçlerinde karşılaştıkları cinsiyetçi yaklaşımlara ilişkin tutumlarının incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik araştırmadan faydalanılmıştır. Araştırmanın fenomenini kadın okul yöneticilerinin liderlik becerilerindeki durumu ve yönetim süreçlerinde karşılaştıkları cinsiyetçi yaklaşımlar oluşturur. Araştırmada amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmayı ilgilendiren kadın okul yöneticileri araştırmanın çalışma grubunu oluşturur. Çalışma grubunu oluşturan kadın yöneticiler seçilirken ölçüt örneklem yönteminden faydalanılmış; ölçüt, en az bir yıldır idarecilik görevi sürdüren bayan yöneticiler olarak belirlenmiştir. Görüşmeler, bu kapsamda 7 kadın okul yöneticisi ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde yarı yapılandırılmış görüşme sorularından yaralanılmıştır. Araştırma soruları, ilgili alan yazın araştırması sonucu oluşturulmuştur. Veri analiz sürecinde içerik analizi kullanılmış; araştırmaya ilişkin temalar tespit edilmiş ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırma sonuçlandığında, kadın yöneticilerin hemcinslerini ve kendilerini liderlik becerilerini sergilemede olumlu değerlendirdiği; yöneticilik sürecinde kendilerine ve hemcinslerine yöneltilen cinsiyetçi yaklaşımların aslında üstlerindeki cinsiyet rollerinin fazla oluşundan, yönetici kadın sayısının erkek yöneticilere göre az oluşu ve kadınlara fırsatın yeterince tanınmayışından, kadınların yöneticilik pozisyonlarında yer alması sürecinin yeni oluşu ve kadınların kendilerini yöneticilikte kanıtlama konusunda tecrübelerinin az oluşundan kaynaklandığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

___

  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2020). Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: PegemAkademi Yayınları.
  • Çelikten, M. (2004). Okul Müdürü Koltuğundaki Kadınlar: Kayseri İli Örneği. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(17), 91-118.
  • Ekiz, D. (2020). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (6. Baskı) . Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Gibson, C.B. (1995). An Investigation of Gender Differences In Leadership Across Four Countries. Journal of International Business Studies. 26(2), s255, 25s.
  • Glesne, C. (2020). Nitel Araştırmaya Giriş (6. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık
  • Kılınç, H., & Cemaloğlu, N. (2018). Kadın Okul Yöneticilerinin Liderlik Davranışlarının Ortaya Çıkmasında Etkili Olduğunu Düşündükleri Faktörler Hakkındaki Görüşleri. Journal of Turkish Educational Sciences, 16(1).
  • Negiz, N., & Yemen, A. (2011). Kamu örgütlerinde kadın yöneticiler: Yönetici ve Çalışan Açısından Yönetimde Kadın Sorunsalı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2011(24), 195-214.
  • Patton, M. Q. (2014). Nitel araştırma ve değerlendirme Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Rigg, C., Sparrow, J. (1994). Gender, Diversity and Working Styles. Women in Management Review. 9 (1), 9-16.
  • Rosener, J.B. (1990). “Ways Women Lead”. Harvard Business Review. 68(6), 119-125.
  • Sandberg, S. (2014). Sınırlarını Zorla: Kadın, İş ve Liderlik İsteği. İstanbul: Doğan Egmont Yayıncılık
  • Strachan, J. (1999). Feminist Educational Leadership. Gender&Education, 11 (3)
  • Tavşancıl, E. ve Aslan, E. (2001). Sözel, Yazılı ve Diğer Materyaller için İçerik Analizi ve Uygulama Örnekleri. İstanbul:Epsilon Yayınevi
  • Turan, Y , Ebiçlioğlu, N . (2002). Okul Müdürlerinin Liderlik Özelliklerinin Cinsiyet Açısından Değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 31 (31) , 444-458.
  • Uyguç, N. (2003). Cinsiyet, Bireysel Değerler ve Meslek Seçimi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 18 (1), 93-103.
  • Yıldırım, A., Şimşek, H. (2018). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (11. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.