Somut olmayan kültürel Miras çalışmaları bağlamında TÜRKSOY bölgesel seminerlerine ilişkin bir değerlendirme

Eski adı Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi olan, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY kurulduğu 1993 yılından bu zamana kadar Türk kökenli ve Türk Dili konuşan Türk devletleri ve halklarının birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak ve Türk Dili konuşan devlet ve halklarının kültür ve sanatının korunması, yeniden canlandırılması ve gelişmesi yönünde faaliyette bulunmak şeklinde özetlenebilecek amaçlar doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Ortak Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini araştırarak ortaya çıkarmak, geliştirmek, korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve kalıcı kılmak amacında olan TÜRKSOY amaçları, görevleri ve çalışma alanları bakımından UNESCO’ya benzemektedir. UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması (SOKÜM) Sözleşmesi ile “kültürel belleğin korunması” ve “kültür aktarımı”na ge- tirdiği yeni anlayış, Türk dünyasının “UNESCO” su olarak nitelendirilen TÜRKSOY’un 1993 yılından bu yana Türk soylu halkların ortak kültürel geçmişine dair gösterdiği hassasiyeti yeni bir farkındalık anlayışıyla ele almasına ve bu yönde çalışmalar yapmasına zemin hazırlamıştır. Bu makalede, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin genel ilkeleri, TÜRKSOY’un kuruluşu, amaçları hakkında bilgi verilecek ve çalışmaları SOKÜM bağlamında ele alınarak değerlendirmeler yapılacaktır. TÜRKSOY üyesi ülkelerin gerçekleştirdiği Somut Olmayan Kültürel Miras Seminerleri’nin Türk dünyasının ortak değerlerini korumaya ve uluslararası platforma taşımaya yönelik yaklaşımlarına odaklanılmıştır. TÜRKSOY’un ilki Ankara ve sonuncusu Ufa’da düzenlenen bu seminerlerde aldığı ve uygulamaya koyduğu kararların başarıları ve eksik yönleri değerlendirilmeye çalışılmıştır.

An evaluation of the TÜRKSOY regional seminars in the context of intangible cultural heritage studies

The International Turkish Culture Organization TÜRKSOY of which former name was The Joint Organization of Turkish Culture and Arts, since its foundation in 1993, has carried on its actions through the aims which can be summarized in a form which tries to develop, restore and safeguard the culture and art of governments and publics speaking Turkish and to provide the Turkish states and people, which speak Turkish and are Turkish in origin, to communicate each other in a better way. Aiming to search, bring out, develop, safeguard and transmit the common Turkish culture, language, history, art, tradition ve custom to the next generations, TÜRKSOY bear resemblance to UNESCO with regard to its purposes, duties and fields of study. The new understanding that UNESCO brought into “safeguarding of cultural memory” and “cultural transmission” with the Convention for the Safe- guarding of the Intangible Cultural Heritage formed a basis for TÜRKSOY, also known as “UNESCO” of Turkish World, to handle the common cultural history of people of Turkish origin with a new un- derstanding of awareness which is different than the sensitivity of 1993 and work in this way. In this article, information is given on main principles of the Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage, founding of TÜRKSOY and its aims. Furthermore, TÜRKSOY’s work is considered in terms of intangible cultural heritage (ICH). The approaches of Intangible Cultural Heritage Seminars organized by TÜRKSOY member countries aiming to safeguard and support the common values of Turkish world to the international arena are focused. Decisions made and carried out by TÜRKSOY in these seminars, first held in Ankara and lastly in Ufa, are evaluated considering successful and inefficient parts of these decisions.

___

Oğuz, M. Öcal (Editör). Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Mirası, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 2008.

Oğuz, Öcal. Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir?, Ankara: Geleneksel Yayınları, 2013.

TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Somut Olmayan Kültürel Miras Temsîli Listesi, Ankara: TÜRKSOY Yayınları, 2011.

http://www.mfa.gov.tr/unesco.tr.mfa; (Erişim tarihi 15 Kasım 2013)

http://www.ntvmsnbc.com/id/24971771/. (Erişim tarihi 30 Kasım 2013)

http://www.turksoy.org.tr/tr/haberler/2009/04/17/somut_olmayan_kulturel_miras_toplantisi_kazakistanda.html(Erişim tarihi 25 Kasım 2013)

http://www.unesco.org.tr/?page=11:129:5:turkce. (Erişim tarihi 11 Kasım 2013)

http://www.unesco.org.tr/dokumanlar/somut_olmayan_km/TBMm.pdf (Erişim tarihi 15 Kasım 2013)

http://unesco.nedir.com/#ixzz2lITIPOIy. (Erişim tarihi 17 Kasım 2013)

http://www.unesco.org.tr/dokumanlar/somut_olmayan_km/sokum12.pdf (Erişim tarihi 14 Kasım 2013)

http://www.unesco.org.tr/dokumanlar/somut_olmayan_km/AZERBAYCAN.pdf(Erişim tarihi 25 Kasım 2013)

http://www.unesco.org.tr/dokumanlar/somut_olmayan_km/TATAR%C4%B0STAN. pdf(Erişim tarihi 18 Kasım 2013)

http://www.unesco.org.tr/dokumanlar/ bas%C4%B1n_aciklamasi/ankara_toplanti. pdf (Erişim tarihi 28 Kasım 2013)