Proje Yaklaşımıyla Bir Uygulama Örneği: Süt Projesi

Okulöncesi ve ilköğretim birinci kademedeki eğitim programlarında popüler bir yaklaşım olarak kullanılan proje yaklaşımı, çocukların derinlemesi­ne araştırma yoluyla, çeşitli konular hakkında uzmanlaşmalarına yardımcı ol­maktadır. Çalışma, ülkemizde bu yaklaşımın, eğitim programlannm bütünleyi­ci bir parçası olarak daha aktif ve işlevsel biçimde kullanımını sağlamak ve yay­gınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsa­mında yürütülen süt projesinin hedefi, çocukların, temel bir besin maddesi olan süte yönelik ilgilerini arttırarak konuyla ilgili bilgileri derinlemesine öğrenme­lerini sağlamaktır. Çalışma, Ege Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Kampus Ana-okulu'na devam eden 6 yaşındaki 15 çocuk ve ilgili sınıfın öğretmeniyle birlik­te 5 gün boyunca yürütülmüştür. Bu çalışmanın başlangıçta belirlenen hedefle­rine ulaştığı, çocukların sütle ilgili tutumlarını olumlu yönde geliştirdiği ve bu gelişimin davranışlarına da yansıdığı gözlenmiştir.

An Application Sample Project Approach: Milk Project

As a popular approach in early childhood education, project approach helps children to learn different topics deeply by making investigation. This study was conducted to provide to use this approach actively and functionally and also to contribute becoming widespread as an integrative part of educati­onal programs in our country. The goal of this study is to help children to learn about milk deeply by increasing their interests. The study was conducted with 15 children of six years old and their teacher in the Ege University preschool. It was observed that this study improved children's attitudes towards milk posi­tively and changed the behaviours.

___

  • CHARD, Sylvia C. (1998) The Project Approach: Making Curriculum Come Alive. Scholastic Inc,USA.
  • CHARD, Sylvia C. (1999) "From themes to projects", Early Childhood Research & Practice, 1 (1), ss.1-14.
  • DIXON, Becky. (2001) "Purposeful Learning: A Study of Water", Early Childhood Research & Practice, 3 (2), ss.1-19.
  • DANYİ, Debbie., SEBEST, Heater., THOMPSON, Amy., ve YOUNG Lisa. (2002) The apple pro­ject. Early Childhood Research & Practiced (2), ss.1-21.
  • GLASSMAN, Michael & WHALEY, Kimberlee (2000) "The Use of Long Term Projects in Early Childhood Classrooms in Light of Dewey's Educational Philisophy", Early Childhood Research & Practice, 2 (1), ss.1-19.
  • HELM, Judy Harris & KATZ, Lilian G. (2001) Young Investigators: The Project Approach in The Early Years, Teachers College Press, Columbia.
  • KATZ, Lilian G. & CHARD, Sylvia C. (2000) Engaging Children's Minds: The Project Approach (2nd Edition), Ablex Publishing Corporation, Connecticut.
  • ROOPNARİNE, Jaipaul L. & JOHNSON, James E. (2000) Approaches to Early Childhood Edu­cation, Prentice-Hall Inc, New Jersey.
  • SCHULER, Dot (2000) "The Project Approach: Meeting The State Standards", Early Childhood Research and Practice, 2(1), ss.1-25.
  • T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2002). 36-72 Aylık Çocuklar İçin Okul Öncesi Eğitim Programı, İstanbul: YA-PA Yayın Pazarlama San. Tic. A. Ş.