Okulsuz Eğitim Uygulamasına İlişkin Yeni Yaklaşımlar -Tutoring Örneği'nin Eleştirisi-

Bu çalışmada okul dışı eğitim uygulamalarının yeni ve farklı bir versi­yonu olan Tutoring yöntemi değerlendirmektedir. Özel ders verme metodunun (Tutoring) ne olduğu, temel olarak neleri öngördüğü, eğitim bilimine getirdiği yenilikler, avantajları ve dezavantajları, genel geçerliği, temel iddiaları ile Türk ve dünya eğitimindeki yeri ve önemi üzerinde durulmaktadır. Araştırmada yeni bir öğrenme ve öğretme yöntemi olan özel ders ver­me metodunun tarihi serüveni, okulsuz toplum ile olan bağıntıları karşılaştır­malı olarak ele alınmaktadır. Bu bağlamda "tutoring," okulsuz toplum ve "ho­me schooling" uygulamalarının farklı bir versiyonu olarak düşünülmektedir.

New Aproaching Application of Deschooling Education -Critics of Tutoring Case-

This study is an evaluation of the tutoring that new and different met­hod in deschooling education. The main concern of the study was what tutoring is, which methods should be used in tutoring, its advantage and disadvantages and what tutoring brings into the field of educational sciences. Additionally study investigates the fundamental claims of tutoring and its validity. Impor­tance of tutoring in the world and Turkey was also mentioned in the study. As a new teaching and learning methods of post-modern society tuto­ring, compared with historical background and deschooling in the article. Tuto­ring has been taken into consideration as a different version of deschooling so­ciety and home schooling.

___

  • AKYÜZ, Yahya (2004). Türk Eğitim Tarihi, (M.Ö. 100- US. 2004), Pegem A Yay., Ankara.
  • AYDIN, Halis (1999). "XIX. yy"da Osmanlı Devleti'nde Kurulan Cemiyet-i İlmiyelerin Eğitim ve Öğretim Çalışmaları", Osmanlı, C.5., Ankara.
  • ÇENGEL, Yunus (2001). "Bilgi Çağı ve Amerika'da Eğitimde Yeni Yönelimler", Karizma, S.8, İs­tanbul.
  • DOĞAN, İsmail (1997). "Okulsuz Toplum ve İvan İllich'in Kehaneti", Değişen Türkiye'de Bilim ve Kültür, İmaj Yay., Ankara.
  • GÜNDÜZ, Mustafa (2003). "Postmodern Toplumda Yeni Bir Öğrenme Yöntemi: Özel Ders Ver-me(Tutoring)" Keith Topping'ten Çeviri, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakülte­si Dergisi, C.36, S.l-2, s.175-188.
  • İLLİCH, İvan (1998). Okulsuz Toplum. (Çev. Mehmet Özay), Şule Yay., İstanbul.
  • PEHLİVAN, İnayet - Zeki PEHLİVAN (2003). "Ev Okulu Uygulaması: Amerika Birleşik Devlet­leri Örneği", Ankara ÜniversitesL Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, C.33, S.l-2, Anka­ra.
  • TAN, Mine (1984). "İ. İllich ve Okulsuz Toplum", Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, C.16, S.2., Ankara.
  • -------(1998).Okulsuz Toplumdan Sonran, A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, C. 21, S.l-2.
  • TOPPİNG, Keith (2000). Tutoring, International Academy of Education, Switzerland.