Ortaöğretim Kurumlarında Mobbing (Yıldırma) Davranışlarına İlişkin Öğretmen ve Yönetici Görüşleri (Düzce İl Örneği)
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmen ve yöneticilerin yıldırma davranışlarına ilişkin görüşlerini tespit etmektir. Araştırmanın evrenini 2006–2007 öğretim yılında Düzce ili merkez ilçesinde resmî ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticiler oluşturmuştur. Örneklemi ise evrenden random yöntemiyle seçilen 225 öğretmen ve yönetici oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak giriş ve üç bölümden oluşan anket kullanılmıştır. Anketin birinci bölümünde işyerinde karşılaşılan yıldırma davranışlarına ilişkin sorular bulunmaktadır. İkinci bölümünde ise yıldırma davranışı sonucunda yaşananları belirlemeye yönelik sorular bulunmaktadır. Üçüncü bölümde ise yıldırma davranışını önlemeye yönelik davranışları belirlemeye ilişkin sorular bulunmaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlardan bazıları şu şekildedir: Ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmen ve yöneticiler zaman zaman yıldırma davranışına maruz kalmaktadırlar. En çok yaşanan yıldırma davranışlarının başında, yapılan işin hissettirmeden (dolaylı) yollarla kontrol edilmesi, yapılan işin, başarının küçümsenmesi, verilen karar ve önerilerin reddedilmesi, yapılan iş ve sonuçlarıyla ilgili sürekli kusur ve hatalar bulunması biçiminde ki davranışlar yer almaktadır. Ortaöğretim kurumu öğretmen ve yöneticilerin yıldırma görüşlerine göre yıldırma davranışını en çok uygulayan grup yöneticilerdir. Yıldırma davranışları ile başa çıkmada en çok kullanılan çözüm ise “mücadele etmek” şeklinde ortaya çıkmıştır.
The Opinions of Teachers and Administrators on Mobbing Behaviors in Secondary Schools (A Sample of Düzce)
The aim of this study is to describe the opinions of secondary school teachers and administrators who work in secondary on mobbing behavior. The population of the research is teachers and administrators who work in downtown Düzce diving the 2006-school year. Sample consists of 225 teachers and administrators who were randomly selected from population. In this research, as a data accumulation technique, a public survey has been applied which includes an introduction and 3 parts. At the first part of the survey, there are several questions about the mobbing behaviors at work. At the second part the questions are about the figure out the results of the mobbing behavior. At the third part there are some questions to emphasize the behaviors which will prevent mobbing. Results of the present study are as follows: Teachers and administrators in secondary schools are sometimes exposed to mobbing. The most common mobbing behaviors are “controlling of the work in an indirect way and condemning the work and success”, refusing of the decisions and suggestions, finding errors and mistakes related with the work and its results. According to the opinions of teachers and administrators, mobbing behaviors are usually shown by administrators. The most common solution to mobbing behaviors is “struggling”.
___
- ARPACIOĞLU, Gülcan (2004). “İşyerindeki Stresin Gizli Kaynağı: Zorbalık ve Duygusal Taciz”, http://www.insankaynaklari.com/ikdotnet/icerikdetay.aspx? KayitNo= 2384, 15.04.2007
- BALCI, Ali (2005). Sosyal Bilimlerde Araştırma , Pegema Yayıncılık, Ankara.
- BALTAŞ, Acar (2002). “Adı Yeni Konmuş Bir Olgu: İşyerinde Yıldırma” http://www.baltas-baltas.com/makaleler.asp?makaleid=166, 15.01.2007
- BAYKAL, Adnan Nur (2005). Yutucu Rekabet Kanuni Devrindeki Mobbing’den Günümüze, Sistem Yayıncılık, İstanbul.
- ÇOBANOĞLU, Şaban (2005). Mobbing/İşyerinde Duygusal Saldırı ve Mücadele Yöntemleri , Timaş Yayınları, İstanbul.
- DANGAÇ, Gönül (2007). İşletmelerde Psikolojik Yıldırma(Mobbing), Balıkkesir Üniversitesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Balıkesir.
- DAVENPORT, N., R.D.Schwartz ve G.P. Elliott (2003). Mobbing İşyerinde Duygusal Taciz, Çev., Osman Cem Önertoy, Sistem Yayıncılık, İstanbul.
- LEYMANN, Heinz (2003). The Mobbing Encylopedia, http:// www. leymann. se/ english/12100e.htm, Erişim Tarihi:02.04.2007.
- SOYER, Ş. (2003). Mobbing İşyerinde Duygusal Saldırı, http://www.alomaliye.com/sule_soyer_mobbing.htm 15.04.2007.
- TINAZ, Pınar (2006). İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing) , Beta Yayın Dağıtım, İstanbul.
- TUTAR Hasan, (2004). İşyerinde Psikolojik Şiddet, Platin Yayıncılık, İstanbul.
- TUTAR Hasan, (2005). İşyerinde Psikolojik Şiddet Mobbing, http://www.canaktan.org/yonetim/ psikolojik-siddet/anasayfa-mobbing.htm, 10.04.2007.
- YÜCETÜRK, Elif (2003). Bilgi Çağında Örgütlerin Görünmeyen Yüzü: Mobbing, 2. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, İzmit.