Klasik Manisa Hünkârisi Güvercinleri: Tarihçe ve Sınıflandırması

Bu çalışmanın amacı, klasik Türk Hünkâri güvercinlerinin tarihsel/kültürel ve bilimsel özelliklerini ve ideal standartlarını ortaya koymak ve onları çeşitli temel biyolojik, morfolojik ve davranışsal karakterlerini dikkate alarak sınıflandırmaktır. Burada açıklanan bu amacın hiçbir öğesi, daha önce Türkiye’de bu ayrıntı ve düzeyde çalışılmamıştı. Klasik Manisa Hünkârisi güvercini (eski tip oryantal güllü/fırfırlı güvercin), Türkiye’nin iyi bilinen önemli süs ve gösteri güvercini ırklarından biridir. Klasik Hünkâri güvercini, çok güzel ve eşsiz görünüşlü küçük-orta boyutlu bir ırktır. Sultanların güvercini, başka sözlerle Hünkâri, Türkiye’nin önemli bir kültürel biyoçeşitlilik mirası olarak kabul edilmelidir. Şanslıyız ki, günümüzde Hünkâri güvercinleri, asıl olarak bu güvercinlerin tarihsel/kültürel varlığı ve coğrafi dağılışı açısından Türkiye’deki Manisa ve İzmir yörelerini içeren çoğunlukla eski yerleri ile Balıkesir, Bursa, Çanakkale gibi görece daha yeni yerleri içeren geniş bir coğrafyada hala bulunmaktadır.

The Classic Manisa Hünkâri Piegons: History and Classification

The aim of this study is to introduce historical/cultural and scientific aspects, and ideal standards of the Turkish classical Honcheria (Hünkâri) pigeons, and to classify them by considering their various basic biological, morphological and some behavioural characteris- tics, all of which were not studied before in Turkey at this level and detail. The classical Honcheria pigeon of Manisa (old-fashioned oriental frill pigeon) is one of the well-known prominent races of fancy and exhibition pigeons in Turkey. The classical Honcheria pigeon is a small to medium sized bred with very beautiful and unique appearance. The pigeon of the Sultans, in other words the Honcheria, should be acknowledged as an important cultural biodiversity heritage of Turkey. Fortunately, mainly with respect to the historical/cultural existence and geographical distribution of these pigeons, today Honcheria pigeons have been still found mostly at its old native districts in Turkey consisting the Manisa and İzmir district, along with in its large surroundings including relatively some new localities such as Balıkesir, Bursa and Çanakkale.

___

  • Fulton, R. 1876. TheIllustratedBook of Pigeons,CassellPetter&Galpin, ND
  • Lyell, J. 1887. FancyPigeons,SimithsonianInstitute Libraries (orijinal baskının taramasını yayın- layan), Third Edition, Londra.
  • Maghin, F. 1920. TheOrientalFrill, Second Edition, SmithsonianInstitution Libraries, TheMid- landCountiesHerald Limited Press, Birmingham.
  • Richter, von J.F. 1884-1886. IllustrirtesMustertauben-Buch: DruckundVerlag, biodiversitylib- rary.org/page/40366609, Hamburg.
  • Üneri, S. 2017. Sultan Güvercini Hünkâri, ‘Klasik’ Hünkâri Güvercin Irkı Hakkında Araş- tırma ve İnceleme. Chiviyazıları Yayınevi, İstanbul.
  • Wright, L. 1879. PracticalPigeonKeeper,Cassell, Petter, Galpin&Co, New York.
  • ABD Ulusal Klasik Oryantal Hünkâri Derneği (TheNational Classic OrientalFrill Club) sitesi: http://www.classicoldfrill.org/ [erişim: 16 Mayıs 2020]
  • Hünkâri Güvercinleri web sitesi: http://hunkari.tr.gg/ [erişim: 16 Mayıs 2020]
  • Kısa Gagalı Güvercin Irkları Çalışma Grubu: https://www.facebook.com/groups/ 395108887576352/ [erişim: 16 Mayıs 2020]
  • Manisa ili güvercin kültürü ve Manisa güvercinlerini tanıtımına katkı sağlayan güvercin sitesi: http://salihliguvercin.tr.gg/ [erişim: 16 Mayıs 2020]
  • Şamen, Şamlı ya da Suriyeli güvercinler sitesi: https://damascener.nl/geschiedenis.html [erişim: 26 Mayıs 2020]
  • Türkiye Klasik Manisa Hünkârisi Grubu: https://www.facebook.com/groups/ 831056873700053/ [erişim: 16 Mayıs 2020]
  • Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Tescil Komitesi Kararı: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/09/20200910-13.pdf [erişim: 20 Eylül 2020]