İşgören Verimliliğinin Zaman Etüdüyle Ölçümünde REFA Uygulaması: Bir Kamu Kurumu Örneği

Amaç – İşgören verimliliği özellikle hizmet sektörü gibi işgücünün yoğun olduğu alanlarda oldukça önemlidir. Kamu işletmeleri de bir hizmet sektörü olarak ele alındığında çalışan kişilerin verimliliğinin ölçülmesi ve artırılmasına yönelik girişimlerde bulunulması incelenmesi gereken bir konudur. Bu bağlamda çalışmada, bir kamu kurumunun merkez biriminde işgören verimliliğinin ortaya koyulabilmesinin mümkün olup olmayacağı, ne gibi sorunların ortaya çıkabileceği ve ne gibi öneriler getirilebileceği gibi soruların cevaplandırılması amaçlanmıştır. Yöntem – Çalışmada, işlem zamanlarının ölçümü Alman kökenli Devlet İş Zamanları Belirleme Komisyonu tarafından geliştirilen REFA’nın (Reichsausschuss Für Arbeitszetermittlung-Devlet İş Zamanları Belirleme) zaman etüdü tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde kamuda işgörenlerin verimliliklerinin belirlenebilmesi için işlerin ölçülmesi gerekliliğinden hareket edilmiştir. Bunun için gerekli araştırma verisi bir kamu kurumunun 200 işgörenin çalıştığı merkez biriminde bir aylık süre boyunca gözlem yapılarak elde edilmiştir. Daha sonra bu veriler kullanılarak standart işlem zamanını ulaşılabileceği gözlemlenen banko düzeni halinde çalışan işgörenlerin gerçekleştirdikleri işlemler üzerine yoğunlaşılmıştır. Bulgular – Bir kamu kurumunun merkez biriminde evlenme soyadı değişikliği işlemi örnek alınarak banko düzeni halinde çalışan işgörenlerin gerçekleştirdikleri tekrarlı işlemlerin ölçülebildiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca yapılan gözlemler sonucunda çalışma koşullarının ve metotlarının iyileştirilmesi durumunda bu yöntemle dosya ve bilgisayar üzerinde az muhakeme ve standart hareketleri içeren iş ve işlemlerinin ölçülebilmesinin önünde bir engel bulunmadığı belirlenmiştir. Tartışma – Yapılan işlemlere yönelik Canlı ve Uyaran (Live and Alert) sistem önerisi getirilmiştir. Çalışmada izlenen yaklaşım benzer işlemlerin gerçekleştirildiği birimlerde ve/veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında benimsenerek işgören verimliliğinin artırılmasına katkıda bulunabilir.

REFA Application in Measurement of Employee Efficiency by Time Study: The Case in Public Institution

Purpose – Employee productivity is very crucial especially in areas where labor is concentrated, such as the service sector. Considering public enterprises as a service sector, measuring the productivity of employees and taking initiatives to increase their productivity is an issue that needs to be examined. In this context, in this study, it is aimed to reply questions such as whether it will be possible to reveal employee productivity what problems may arise and what suggestions can be made in the central unit of a public institution. Design /methodology /approach – In the study, the measurement of processing times was carried out by using the time study technique of REFA (Reichsausschuss Für Arbeitszetermittlung), which was developed by the German-based State Working Times Determination Commission. In this way, in order to determine the productivity of the employees in the public sector, the necessity of measuring the jobs has been acted upon. The necessary research data for this was obtained by making observations for a period of one month in the central unit of a public institution where 200 employees work. Then, by using these data, it was focused on the transactions carried out by employees working on the counter, which was observed to reach the standard processing time. Findings – By taking the marriage surname change process as an example in the central unit of a public institution, it has been concluded that the repetitive transactions conducted by the employees working in the on the counter can be measured. In addition, as a result of the observations, it has been determined that there is no obstacle to the measurement of works and transactions that include less reasoning and standard movements on the file and computer with this method, if the working conditions and methods are improved. Discussion – A Live and Alert system proposal has been introduced for the transactions performed. The approach followed in the study can contribute to increasing employee productivity by being adopted in units and /or other public institutions and organizations where similar transactions are made.

___

  • Akyüz, I. (2012). Yatak Odası Mobilyası Üretiminde Zaman Etüdü Uygulaması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.
  • Bircan, H. ve İskender, G. (2005). İş Ölçümü Tekniklerinden Zaman Etüdü Üzerine Bir Uygulama, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 6(2).
  • Bures, M., & Pivodova, P. (2015). Comparison of Time Standardization Methods on the Basis of Real Experiment, 25th DAAAM International Symposium on Intelligent Manufacturing and Automation (s. 466- 474). Vienna: Procedia Engineering.
  • Dal, V. (2010). REFA, MTM ve GSD İş Akış Süresi Belirleme Sistemlerinin Örnek Bir Uygulama ile Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi, TÜBAV Bilim Dergisi, 3(3).
  • Dulkadir, B. (2018). İş ve Zaman Analizi Yöntemi ile Performans Bilgi Sisteminin Oluşturulması. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 69-78.
  • Dunleavy, P. (2017). Public Sector Productivity: Measurement Challenges, Performance Information and Prospects for Improvemenet. Paris: OECD.
  • http://www.dpb.gov.tr/tr-tr/haber/kamu-personel-verimlilik-projesi (Erişim tarihi: 1.10.2019).
  • Gümüşay, O. O. (2006). Ekim Makinası İmalatında Zaman Etüdü. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kalkınma Bakanlığı. (2018). Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu. Ankara: Kalkınma Bakanlığı.
  • Kanawaty, George. (2004). İş Etüdü. (Çev. Z. Akal). Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları ILO/29 (Eserin orijinali 1992’de yayımlandı).
  • Kumaş, Z. Sabır, E. C. Baykal, P. (2016). “Konfeksiyon İşletmesinin Verimliliği İçin İş Etüdü Tekniği Kullanımı”, Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31 (1): 175-189
  • Kutlak, H., Düzdar, İ., & Uygur, İ. (2017).” Otomotiv Sektöründe Çok Modelli Bir Montaj Hattının Mevcut Durum Analizi”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 6(1), 23-32.
  • OECD. (2008). Public Administration Reform: Improving the Performance of the Public Sector. Paris: OECD.
  • REFA Bundesverband, V. (2005). Süreç Verileri Yönetimi 1, İstanbul: MESS.
  • Oğuz, F. (2007). İşletmelerde Verimlilik Artırımında İş Ölçüm Tekniği ve Bir Uygulama. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Özcan, S. Yavuz, S. (2011). “Zaman Etüdü ve Bir İşletmede Standart Zaman Hesaplaması, XI. Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Erzincan 23-24 Haziran 2011
  • Sayıştay. (2014). Performans Denetim Rehberi. Ankara: Sayıştay.
  • Sayıştay. (2017). 2017 Performans Programı. Ankara: Sayıştay.
  • Seifermann, S., Bölhoff, J., Metternich, J., & Bellagnach, A. (2014). Evaluation of work measurement concepts for a cellular manufacturing reference line to enable low cost automation for lean maching. Procedia CIRP, 17, s. 588-596.
  • Seri, K. (2010). Zaman Etüdünün Uzun Vadeli Verimliliğe Etkisi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Verimlilik Genel Müdürlüğü (2011). OECD Ülkelerinde Performansa Dayalı Ücretlendirme Modelleri ve Türk Kamu Yönetiminde Performans Değerlendirmeye İlişkin Gelişmeler, Kalkınmada Anahtar Verimlilik, 23 (276): 28.
  • Verimlilik Genel Müdürlüğü. (2018). Sanayi ve Verimlilik Politikaları, Kalkınmada Anahtar Verimlilik, 30 (359).
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2018). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınevi 11. Baskı.
  • Yüksel, A., Yanık, A., & Ayazlar, R. A. (2015). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık, Ankara
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu