TÜRK SİNEMASINDA KULLANILAN KLASİK MÜZİKLERİN DUYGUDURUM DEĞİŞTİRMESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Bu araştırmadaki amaç, Türk sinemasında kullanılan klasik müziklerin insanların klasik müzik algılarına yönelik duygu durumları değişimini incelemektir. Araştırmanın temel sorusu, görsel özelliklerin klasik müzikle birleşmesinde, deney ve kontrol grupları için duygu değişiminin olup olmadığıdır. Bu amaca yönelik 2 deney gerçekleştirilmiştir. Deney grubu ve kontrol grubu için yapılan deney arasında sadece kullanılan görsel öğeler değiştirilmiş, müzik ise aynı kalmıştır. Duygu değişimleri aracı olarak ilk deney J. S. BACH'ın Aria'sı, ikinci deney aracı ise aynı Aria ile bir doğa belgeseli ve "Mustafa Hakkında Herşey" filmi kullanılmıştır. Her deney sonrasında klasik müziğe bakış açılarını ölçebilmek için araştırmacı tarafından geçerliliği yapılmış ölçek verilmiş ve cevaplamaları istenmiştir. Elde edilen verilerin sonuçlarına ulaşmak için t testi, Anova ve Tukey HSD testleri yapılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın bulgularında, sadece müzik dinleyenlerin ve bu müzikle ilişkili belgesel izleyenlerin klasik müziğe yönelik duygu durum değişimleri olumsuz sonuç vermiş olup, film ile müziği aynı anda izleyip dinleyenlerin ise klasik müziğe duygu durum değişimlerinde olumlu sonuçlar alınmıştır. Sonuç olarak duygu durum tutarlılık etkisinin, verilen materyale göre değişkenlik gösterdiği görülmüştür. Bu sonuçlar ışığında çeşitli öneriler geliştirilmiştir

THE INVESTIGATION ABOUT IN THE ASPECTS OF CHANGE OF MOOD IN THE CLASSICAL MUSICS USED IN TURKISH CINEMA

The aim of this study was to change the situation for classical music perception sense of classical music used in humans to examine the relationship between the Turkish cinemas. The main question of the merger of the visual characteristics of the study classical music, the sense of change is whether to try and control groups. Two experiments were performed for this purpose. The experimental group and the control group in experiments only used for visual elements are changed, the music remains the same. Feeling changes as a means of J.S. Bach's Aria is the first experiment, the second test tool is a nature documentary with the same Aria and "Everything about Mustafa" movie is used. Made by researchers to measure the validity of classical music perspectives and answer given after each experiment were asked to scale.The resulting t-test to achieve the results of the data were analyzed by ANOVA and Tukey HSD tests. Findings in the study, only listen to music of those and music-related documentary mood changes for classical music the audience is given a negative result, the film with music and those that listen to or watch at the same time positive results in mood changes classical music has been taken. As a result, consistency of mood effects was found to vary depending on the material. This results in the light of various ideas

___

  • ALÇO, Pınar (2013), “Sinema ve Müzik; Kısa Bir Tarihsel Bakış”, İdil Dergisi, Cilt 2, Sayı 7, ss. 135- 149.
  • AYDEMİR, Aslı (2014), “Pandora’nın Kutusu Filminde Alzheimer Hastası Yaşlının Konumlandırılması”, Nesne Psikoloji Dergisi 2, (4), ss. 1-20.
  • AYTEKİN, Nihan (2012), “Reklam Müziğinde Kültürel Motiflerin Kullanımı ve Marka Kişiliğinin Sunumu”, İletişim Fakültesi Dergisi, İstanbul Üniversitesi Baskısı, ss. 19-35.
  • ÇAĞLAYAN, Saniye, KORKMAZ, Murat, ÖKTEM, Gönül (2014), “Sanatta Görsel Algının Literatür Açısından Değerlendirilmesi”, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, Cilt 3, Sayı 1, ss.160-173.
  • DEMİRKOL, Perçin (2013), Televizyon Çocuk Programlarında Yer Alan Müziklerin Müzik Dersi Öğretim Programı Genel ve Özel Amaçları Açısından İncelenmesi, İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Malatya. Ekşi Sözlük; https://eksisozluk.com/erbarme-dich--142159, (02,05, 2014).
  • ER, Numan, HOŞRİK, Evren, ERGÜN, Handan, ŞERİF, Moustafa (2008), “Duygu Durum Değişimlerinin Otobiyografi k Bellek Üzerindeki Etkileri”, Türk Psikolojisi Dergisi, 23 (62), ss. 1-13.
  • HOŞCAN, Cemre (2012), Müzik Ve Duygu: Besteci Ve Dinleyici Arasındaki İfade Ve Algı Farklılıkları, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı Yüksek Lisans Tezi, Afyon.
  • KONURALP, Sadi; (2004), Film Müziği Tarihçe ve Yazılar, İstanbul: Oğlak Yayınları.
  • KUYUCU, Mihalis (2013), “Türkiye’de Radyo Mecrasının Üniversite Öğrencilerinin Müzik Tüketim Alışkanlıklarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma”, Akademik Bakış Dergisi, Sayı 38, 1-20.
  • PEKMAN, Cem (2004), Türk Sinemasında Müzik: Bir Tarihçe Denemesi". Görüntünün Müziği Müziğin Görüntüsü. Ed. Pekman, C., İstanbul: Pan Yayınları.
  • SÖZEN, Mustafa (2013), “Estetik Bir Öğe Olarak Sinemada Ses Tasarımı Ve Örnek Bir Film Çözümlemesi”, International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 8/8 Summer, pp. 2097-2109.
  • TANRISEVER, Benal (2001), Opera Functioning As Narrative İn Films: Apocalypse Now, Godfather III, Phialdelphia, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Bilkent Üniversitesi, Ankara.
  • TAŞKIRAN, N, Öncel, BOLAT, Nursel (2013), “Reklam ve Algı İlişkisi: Reklam Metinlerinin Alımlanmasında Duyu Organlarının İşlevleri Hakkında Bir İnceleme”, Sosyal Bilimler Dergisi, Beykent Üniversitesi, Cilt 6, ss. 49-70.
  • Uludağ Sözlük; http://www.uludagsozluk.com/k/erbarme-dich/ , (03,02,2014).
  • URL 1; http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/146105/bach-erbarme-dich (03,02,2014).
  • URL 2; https://tr.instela.com/erbarme-dich--54593 (04,02,2014),
  • YAŞIN, Fatma (2014), “Yrd. Doç. Dr. MERT KARABEY ile Müzik ve Psikoloji Üzerine”, Nesne Psikoloji Dergisi, Cilt 2, Sayı 3, ss. 39 – 46.
  • Kullanılan Materyal Kaynakları
  • IRMAK Çağan; (2004), Mustafa Hakkında Herşey.
  • BACH, Johann Sebastian; Erbarme Dich, mein Gott (Matthäuspassion - Galou (Roth).