Malatya' da yetiştirilen bazı kızılcık çeşitlerinin nektar' a işlenmeye uygunluklarının belirlenmesi üzerinde bir araştırma

Bu çalışmada Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünden temin edilen 5 farklı örneğinin nektara işlenmeye uygunluğu araştırılmıştır. Kızılcıklar ön işlemlerden geçirildikten sonra pulp haline getirilmiştir. Daha sonra pulpa su şeker, ve asit ilave edilerek nektar'a işlenmiş-tir. Elde edilen nektar örnekleri 250 ml'lik cam şişelerde 90°C'de 15 dakika süre ile ısıl işleme tabi tutularak pastörize edilmiştir. Örnekler üzerinde bazı fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapılmış ve elde edilen sonuçlar literatür verileri ile kıyaslanarak yorumlanmıştır. Bulgular, kırmızı meyvelere ait nektarların renk ve tat özellikleri bakımından daha çok beğeni kazandığını ve kızılcık nektarının toplum-da kolay kabul edilebilir bir ürün olabileceğini göstermiştir.

Suitability of some cornelian cherry cultivars for fruit juice

Cornelian cherry cultiyars were evaluated in this study for fruit julice production After prelimiary fperations, cornelian cheries were processed into pulp, After water, sugar, and citric acid addition the mixtures were filled into glass bottles of 250 ml capacity, Samples were subjected to closing and pasteurisation at 90°C for 15 minutes, At samples; some physical, chemical and sensory analayses were caried out af-ter 1 mont of storage. Result showed that cornelian chery cultivars were found to be suitable for fruit juice. Redfruits received higher acceptance the yellow fruits.

___

Gıda-Cover
  • ISSN: 1300-3070
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Prof. Dr. İbrahim ÇAKIR