Malatya'da Yetiştirilen Bazı Kızılcık Çeşitlerinin Nektara İşlenmeye Uygunluklarının Belirlenmesi Üzerinde bir Araştırma

Bu çalışmada Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünden temin edilen 5 farklı örneğinin nektara işlenmeye uygunluğu araştırılmıştır. Kızılcıklar ön işlemlerden geçirildikten sonra pulp haline getirilmiştir. Daha sonra pulpa su şeker, ve asit ilave edilerek nektar'a işlenmiş­tir. Elde edilen nektar örnekleri 250 ml'lik cam şişelerde 90°C'de 15 dakika süre ile ısıl işleme tabi tutularak pastörize edilmiştir. Örnekler üzerinde bazı fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapılmış ve elde edilen sonuçlar literatür verileri ile kıyaslanarak yorumlanmıştır. Bulgular, kırmızı meyvelere ait nektarların renk ve tat özellikleri bakımından daha çok beğeni kazandığını ve kızılcık nektarının toplum­da kolay kabul edilebilir bir ürün olabileceğini göstermiştir.  
Anahtar Kelimeler:

-

Suitability of Some Cornelian Cherry Cultivars For Fruit Juice (Turkish with English Abstract)

Cornelian cherry cultivars were evaluated in this study for Inuit juice production After preliminary operations, cornelian cherries were processed into pulp, After water, sugar, and citric acid addition the mixtures were filled into glass bottles of 250 mi capacity, Samples were subjected to closing and pasteurization at 90°C for 15 minutes, At samples; some physical, Chemical and sensory analyses were carried out after 1 month of storage. Result showed that cornelian cherry cultivars were found to be suitable for fruit juice. Red fruits received higher acceptance the yellow fruits. 
Keywords:

-,

Gıda-Cover
  • ISSN: 1300-3070
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Prof. Dr. İbrahim ÇAKIR