NEVŞEHİR AVANOS BÖLGESİ VE İZMİR MENEMEN BÖLGESİ TOPRAĞINDAN ÜRETİLEN SERAMİK VURMA ÇALGILARIN HAMMADDE VE İŞLEME YÖNTEMLERİNE BAĞLI OLARAK SES ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu araştırmada, ilk olarak orta Afrika da ortaya çıkan ve geçmişi yüzyıllar ötesine dayanan Uduların (seramik vurma çalgılar) toprak özellikleri, işleme yöntemlerine bağlı olarak müziksel ses özellikleri incelenmiştir. Udular Afrika’da ortaya çıktıktan sonra dünyanın birçok bölgesine yayılmışlardır. 1970‘li yıllardan itibaren dünyanın birçok ülkesinde udu seramik vurma çalgıları üretilmeye başlamıştır. Çalışmada Nevşehir ili Avanos bölgesindeki kil yatakları ve İzmir menemen bölgesindeki kil yataklarından alınan ham numuneler ile Zafudu Perküsyon serisinin tasarımı olan örnekler üretilmiştir. Üretimi yapılan bu çalgıların ham ve pişmiş (9000) örneklerinin XRD ve SEM analizleri yapılmıştır. Sonrasında ise bu çalgıların ses kayıt örnekleri alınmış ve sinyal analizleri yapılarak müziksel özellikleri karakterizasyonları yapılmaya çalışılmıştır. 

A Comparison on Sonic Features in Terms of Raw Material and Processing Methods of Ceramic Percussion Instruments Made From Avanos & Menemen Region Clays

In this project, the soil properties and musical sound features of the African origin Udus with a deep history, depending on processing methods were analyzed. Udus first emerged in middle Africa then spread among many regions of the world. Since 1970, udu ceramic percussion instruments have been produced in many countries. In our research, clay from Avanos district of Nevşehir and Menemen district of İzmir city have been processed and examples of Zafudu percussion series (udus) were produced. Samples of these instruments have been analyzed by XRD and SEM. Then sound samples of the instruments have been analyzed by signal analysis and their musical qualities were tried to be characterized. 

___

  • Alaskan, Ali Maruf (2012). “Strüktürel Özelliklere Bağlı Olarak Deride Müziksel Ses ve Özelliklerinin Araştırılması”. Yayımlanmamış doktora tezi, İzmir: Ege Üniversitesi.
  • Baykal, Zafer (2007). “Sahra-Altı Batı Afrika’sında Udu Ezgileriyle Totem-Mask Plastiğinin Estetik Bağlamda Karşılaştırma Uygulamaları”. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi.
  • ------------------ (2014). “Çömlekçilik geleneğinde perküsyon müzik enstrümanları üretimi, Avanos Sempozyumu Bildirileri”. Avanos Kaymakamlığı, ss. 893-906.