BİR SANAL ETNOGRAFİ ÇALIŞMASI: CAJÓN

Vurma çalgılar, birçok müzik kültüründe yer alan ve eğlencelerde, dini törenlerde,iletişimde (haberleşme), savaşta, eğitimde ve başka birçok farklı ortamlardakullanılan çalgılardır. Diğer çalgılarda olduğu gibi, vurma çalgılar da, toplumda birkişinin veya kişilerin buluşu ya da başka bir toplumdan o topluma yayılma yoluylageçmesi şeklinde ortaya çıkar. Bu iki ortaya çıkış sürecinin de tamamlanması içinortaya çıkan çalgıların toplum tarafından benimsenmesi gerekir. Cajón, İspanyols.mürgesi döneminde, Peru’da yaşayan Afrikalı köleler (Afro-Peru)’in buluşu olarakortaya çıkmış bir vurma çalgıdır. 1970’li yılların sonunda Paco de Lucia tarafındanİspanya’ya getirilmiş ve ilk olarak bir Flâmenko konserinde kullanılmıştır. Kısasürede Flamenko müziğinin vazgeçilmeyen bir çalgısı haline gelen cajón,günümüzde birçok farklı müzik türünde kullanılmaktadır. Cajón’un buluş yoluylaortaya çıkışı ve yayılma yoluyla İspanya’ya gelişi konusunun incelendiği bu makale,büyük çoğunluğuna internet ortamından erişilen röportajlar, makaleler vekitaplardan yararlanılarak hazırlanmıştır. Sanal etnografi olarak adlandırılan bu yöntemin kullanım oranı, günümüzde internetin gelişmesiyle birlikte hızla artmaktadır.

A Study of Virtual Ethnography: Cajón

Percussion instruments are instruments that take part in many musical cultures andare used in entertainment, rituals, communication, war, education and in manyother places. As in other instruments, percussion instruments emerge in a societyas the invention of an individual or individuals, or through diffusion from onesociety to the other. For the completion of these processes, the instruments mustbe adopted by the society. Cajón is an instrument that emerged as the invention ofAfrican slaves (Afro-Peruvian) living in Peru during the Spanish colonial period. Itwas brought to Spain from Peru by Paco de Lucia at the end of the 1970’s and wasfirst used in a Flamenco concert. Cajón, which has become an indispensableinstrument of Flamenco music in a short time, is now used in many different typesof music. This article, which studies the emergence of the cajon as an invention andits arrival in Spain through diffusion, was carried using interviews, papers andbooks many of which were accessed through the internet. The using rate of thismethod called virtual ethnography is rapidly increasing with the development of the internet today.

___

  • Arslan, Hüsamettin (1992). Epistemik Cemaat - Bir Bilim Sosyolojisi Denemesi. İstanbul: Paradigma Yayınevi.
  • Emiroğlu, Kudret ve Suavi Aydın (2009). Antropoloji Sözlüğü, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Ersoy, İlhan (2014). “Türk halk müziğinin yeniden üretimi/inşası: Ulusal kaynaştırma projesi olarak ‘Yurttan Sesler’ topluluğu”. International Journal of Human Sciences.
  • “Fotoğraf 1” http://www.zzounds.com/item--TOCTCAJBB Erişim Tarihi: 5 Eylül 2017.
  • “Fotoğraf 2” http://www.jrpercussion.co.uk/wp-content/uploads/2014/03/IMG_0736.jpg Erişim Tarihi: 5 Eylül 2017.
  • “Fotoğraf 3” http://www.cajonexpert.com/images/schlagwerk_cajon_snares_large.jpg Erişim Tarihi: 5 Eylül 2017.
  • Garcia, Elena Guerrero (2014). “Del CajonPeruano Al CajonFlamenco”. Temas Para La Educacion. S. 29.
  • Haviland, William A. Vd. (2008). Kültürel Antropoloji. İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • Hooley, Wellens ve John Marriot (2012). What is Online Research?: Using the Internet for Social Science Research. New York: BloomsburyAcedemic.
  • Kaemmer, John E. (1993). “İnsan Yaşamında Müzik”. Müzik ve Toplum Ders Notu. Çev. Yetkin Özer.
  • Karahasanoğlu, Songül ve Elif Damla Yavuz (2016). Müzikte Araştırma Yöntemleri, İstanbul: İTÜ TMDK Yayınları.
  • Karakulakoğlu, Selva Ersöz (2010). “Siber Kültürü Araştırmak”. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni İletişim Ortamları ve Etkileşim Uluslararası Konferansı. İstanbul.
  • Kut ve Güngör Kut (2006). Büyük İspanyolca-Türkçe Sözlük. İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  • “Paco de Lucia Röportajı”. https://www.youtube.com/watch?v=6uEmntKOQcE Erişim Tarihi: 5 Eylül 2017.
  • T.C. Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (2016). “Peru Cumhuriyeti Ülke Raporu”. Ankara.
  • “The Roots of the Cajon”. https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=wZTLiAUBYnM Erişim Tarihi: 11 Eylül 2017.
  • Vasquez, Chalena. (1992). “Presencia Africana en la musica de la costa”. http://www.chalenavasquez.com/libro/costa-presencia-africana-en-la-musica-de-la-costa-1992/ Erişim Tarihi: 26 Eylül 2017.
  • Yeprem, M. Safa (2006). Flamenko Sanatı ve Gitar. İstanbul: Bemol Yayıncılık.