MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMLARINDA YER ALAN BİREYSEL ÇALGI DERSİ KAPSAMINDA “KANUN”

Müzik öğretmenliği lisans programında, müzik öğretmeni adaylarına mesleki yeterlilik kazandırmak üzere planlanmış dersler yer almaktadır. Bu dersler arasında yer alan Bireysel Çalgı ve Bireysel Çalgı ve Öğretimi dersleri, müzik öğretmeni adayına seçmiş olduğu bir çalgı üzerinde mesleki yeterlilik kazandırmayı amaçlar. Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) eğitim fakültesi yapılanmasında çalgı eğitimi, 4 yıllık / 8 yarıyıllık bir süreç içinde bireysel olarak sürdürülmektedir. YÖK’ün yayınlamış olduğu müzik eğitimi anabilim dalı ders içerikleri incelendiğinde, “Bireysel Çalgı” ve “Bireysel Çalgı ve Öğretimi” başlıkları altında yer alan çalgılar arasında kanun çalgısının yer almadığı görülmektedir. Buna karşın çalışma kapsamında üniversitelerin internet adresleri üzerinden yayınlanmış oldukları programlar çerçevesinde yapılan incelemede, Bireysel Çalgı-Kanun ve Bireysel Çalgı ve Öğretimi-Kanun derslerinin, 4 üniversitenin anabilim dalı ders programlarında yer aldığı belirlenmiştir. Bu çalışmada kanunun müzik öğretmenliği programlarında kullanılabilirliği, belirgin icra özellikleri, eğitim fakültelerinde yer alma durumu incelenmiştir. Bunlara ek olarak iki üniversitenin ders bilgi paketlerinde açıklanan Bireysel Çalgı-Kanun ve Bireysel Çalgı ve Öğretimi-Kanun ders içeriklerinin karşılaştırması yapılarak kanun eğitiminde standardizasyon ile ilgili inceleme yapılmıştır. Çalışmanın amacı, kanun çalgısının müzik öğretmenliği lisans programlarında yaygınlaşmasını sağlamak ve YÖK’ün yayınlamış olduğu ders programında Bireysel Çalgı ve Bireysel Çalgı ve Öğretimi dersleri adı altında yer alan çalgılar içerisine kanun çalgısının da eklenerek güncellenmesi gerekliliğini ortaya koymaktır. 

“Kanun” in the Context of Instrument Training and Pedagogy Courses in the Undergraduate Program of Music Education

In the music teacher education program defined by Higher Education Institution, music lessons are planned to provide professional qualification to music teacher candidate. Among these courses, instrument training and pedagogy courses aim to give professional competence to music teacher candidates within a period of 4 years/8 semesters. When the course content of the music education program, published by Higher Education Institution, is examined, it is seen that the instrument kanun is not included among the instruments. On the other hand, it was determined that the courses of kanun training and pedagogy were included in the curriculum of four universities. In this article, the use of the kanun in music teaching programs, its distinctive executive characteristics, and its inclusion in education faculties are examined. In addition, comparing the lesson contents of the courses of two universities, an examination was made about the standardization in kanun training and pedagogy. The aim of this study is to provide that the instrument kanun become common in music teacher education programs and to present the need for its inclusion to the instrument training and pedagogy courses listed by Higher Education Institution’s published program.

___

  • Baktagir, Göksel (2014). “Kanun Sazında Sağ Ve Sol El İçin Yazılmış Teknik Geliştirici Etütler Ve Saz Eserleri”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kostak Toksoy, Ayşegül (2006). “Kanun Eğitiminde Teknik Çalışma Ve Süsleme Elemanlarını İçeren Etütler”. Yayımlanmamış Sanatta Yeterlilik Tezi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • Uludağ, Ali Korkut, ve Nuray Dönmez Devecioğlu (2017). “Kanun Çalgısının Okul Müzik Eğitiminde Kullanımına Yönelik Geliştirilen Sistematik Yaklaşımlar Ve Etkililik Düzeyleri”. Journal of Human Sciences. C.14, S.1: 1017-1034.
  • YÖK. http://www.yok.gov.tr/documents/10279/49665/muzik_ogretmenligi.pdf.Erişim Tarihi: 15.09.2017.