MÜZİK BİBLİYOGRAFYASI BAĞLAMINDA 2000-2017 YILLARI ARASINDA YAPILMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLER VE YÖNTEMLERİ

ÖZ Bibliyografyalar, ait oldukları alanların rehber niteliğini taşıyan kaynaklarıdır. Kütüphane kart ve kataloglarından ayrı olarak değerlendirilir. Bibliyografyaları oluştururken kullanılan yöntemler her çalışma için farklılık gösterse de tespit edilen dokümanların dikkatle incelenmesi ve fayda sağlayacak nitelikte bilgilerin düzenlenmesi her yöntem kapsamında öncelik taşır. Bibliyografyanın bir bilim dalı olarak görüldüğü düşünülürse, müzik bibliyografyaları oluşturulurken izlenen yöntem, diğer alanlarda yapılan bibliyografyalarda izlenen yöntemden ayrı değildir. Bu çalışmada, bibliyografya oluşturulurken kullanılan yöntemler tasnif edilmiştir. Bu bağlamda müzik bibliyografyası özelinde 2000-2017 tarihleri arasında yapılmış olan Ulusal Tez Merkezi sistemine kayıtlı lisansüstü çalışmalar incelenmiştir. Yapılan bibliyografyaların hangi yöntemler kullanılarak oluşturulduğu ele alınmış, içerikleri hakkında kısaca bilgiler verilmiştir. İnceleme sonucu genel bir değerlendirme yapılmıştır. Gelecekte yapılacak olan müzik bibliyografyası çalışmalarının, alana daha çok fayda sağlaması amacı ile önerilerde bulunulmuştur. 

The Graduate Theses in the context of Music Bibliography Made between the Years 2000-2017 and their Methods

Bibliographies are sources of guidance for the fields they belong. Library cards and catalogs are considered separately from the bibliographies. Despite there are differences for each study, it is a priority to carefully examine the documents and arrange the data in a beneficial way for each method. If the bibliography is thought of as a science, then the method followed when creating music bibliographies is not different from the method used in bibliographies made in other fields. In this study, the methods used to create the bibliography are classified. In this context, the post graduate studies registered with the National Thesis Center system carried out between 2000-2017, were examined. The methods used to build the bibliographies were examined, and brief information about their contents was given. A general assessment was done based on the examination. Some suggestions were made with the aim of future music bibliography studies’ providing more benefits to the area. 

___

  • Ducles, Vincent. (Winter, 1962-Winter, 1963). “The Teaching of Music Bibliography: A Consideration of Basic Text Materials”. http://www.jstor.org/stable/894211 Erişim Tarihi: 25-09-2017.
  • Ergan, Salih (1994). Türkiye Müzik Bibliyografyası (1929-1993). Konya: Kuzucular Ofset. Hunter, David. (Sep., 1993). “Two Half-Centuries of Music Bibliography”. http://www.jstor.org/stable/898686 Erişim Tarihi: 25-09-2017.
  • Marco, Guy A. and Paugh, Sharon L. (Dec., 1973). “The Music Bibliography Course: Status and Quo”. http://www.jstor.org/stable/895973 Erişim Tarihi: 25-09-2017.
  • Ötüken, Adnan (1947-1948). Bibliyotekçinin El Kitabı II. C. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.