Bir Eğitim Alanı Olarak Müzik

Eğitim, insanın varolduğu günden, yaşamının sonuna kadar süren serüvenin her aşamasında onunla birliktedir. İnsan olmanın gereklerini eğitim yoluyla kavrayan, yerine getiren birey; yaşantısını bu şekilde sürdürür.Eğitim her alanda olduğu gibi, güzel sanatların bir dalı olan müzik alanında da etkin bir şekilde uygulanmaktadır. Çeşitli müziksel davranışlar kazanarak müzikten yararlanmak, müzik eğitimi yoluyla sağlanır.Müzik eğitiminin temelinde kulak, ses ve çalgı eğitimi yer almaktadır. Kısaca kulak eğitimi; müzikal sesleri birbirinden ayırt edebilme, ses eğitimi; sesini güzel ve etkili kullanabilme; çalgı eğitimi ise bir müzik âletini tanıyarak çalma becerisine sahip olmaktır.Müzik eğitimi genel kapsamı itibariyle oldukça zengin bir eğitim alanıdır. Genel eğitimden özel eğitime; okulöncesi dönemden, yetişkin döneme kadar her dönemde müzik eğitiminden yararlanılmaktadır.Bu çalışmanın amacı; eğitim ve müzik ilişkisini ortaya koyarak, müzik eğitimi kapsamında yer alan kulak, ses ve çalgı eğitimi gibi temel konuları ele almaktadır. Yöntem olarak literatür tarama yönteminden yararlanılmıştır.

Muzic as a Field of Education

Education is always near, indeed indispensable to, the man from the day he was created to the end of his life. Acquiring and fulfilling the essentials of being a human through education, man leads his life in this way.Education, as in every field, is effectively applied in music, a branch of fine arts. Making use of the music by acquiring some musical behavior is ensured through music education. The training of ear, voice and instrument lies at the basis of musical education. Ear-training requires the ability to distinguish between the musical sounds; voice-training requires the ability to use one’s voice effectively and well; and instrumental training requires the ability to recognize and play a musical instrument.Music education is, on the whole, quite a rich field of education. Music education is made use of in every field from public to private education, from pre-school to school education, and so on.The purpose of this study is to reveal the relation between music and education, focusing on such basic subjects in this field as ear, voice and instrumental training. The method of literature review is made use of for the study.

___

  • AKKAŞ, Salih, “Müzik ve Müziğin Eğitimdeki Yeri ve Önemi”, Çağdaş Eğitim Dergisi, S:257, Tekışık yay., Ankara, 1999.
  • ARAL, Nermin, “Sanat Eğitimi-Yaratıcılık Etkileşimi”, Hacettepe Üni. Eğit. Fak. Dergisi, S: 15, Bizim Büro Basımevi, Ankara, 1999.
  • ÇİLDEN, Şeyda, “Bireysel Çalgı Eğitiminde Temel İlkeler ve Etkili Faktörler”, Çağdaş Eğitim Dergisi, S: 272, Tekışık Yay., Ankara, 2001.
  • EGÜZ, Saip, Koro Eğitimi ve Yönetimi, Ayyıldız Matbaası A. Ş., Ankara, 1981.
  • ERDEN, Münire ve AKMAN, Yasemin, Eğitim Psikolojisi, Gelişim-Öğrenme-Öğretme, Arkadaş Yayınevi, Ankara: 1997.
  • ERGÜN, Mustafa, Eğitim Felsefesi, Ocak Yayınları, Ankara: 1996.
  • ERTÜRK, Selahattin, Eğitimde Program Geliştirme, Meteksan A. Ş., Ankara: 1998.
  • GÜNAY, Edip ve UÇAN, Ali, Çevreden Evrene, Keman Eğitimi 1, Yeni Dağarcık Yayınları, Ankara: 1980.
  • GÜNAY, Edip, “Müzik Dinleyicisinin Sorumlulukları”, Müzikte 2000 Sempozyumu, T. C. Kültür Bakanlığı Yay., Ankara: 2001.
  • KOLÇAK, Olcay, Ses Eğitimi ve Şarkı Sanatı, Esin Yayınevi, İstanbul: 1998.
  • PEKMEZCİ, Hasan, “Nitelikli İnsan Eğitimi, Sanat Eğitimi”, 21. Yüzyılda Polisin Eğitimi Sempozyumu Bildirileri, Ankara: 2001.
  • SÖNMEZ, Veysel, Sevgi Eğitimi, Şafak Matbaası, Ankara: 1987.
  • UÇAN, Ali, Müzik Eğitimi, Temel Kavramlar-İlkeler-Yaklaşımlar, Müzik Ans. Yayınları, Ankara: 1997.
  • USLU, Mustafa, “Müziğin Yaşamımızdaki Yeri ve Önemi”, Çağdaş Eğitim Dergisi, S: 250, Tekışık Yayıncılık, Ankara: 1999.
  • USLU, Mustafa, “Türkiye’de Çalgı Eğitiminin Yaygınlaştırılmasında ve Geliştirilmesinde İyi Çalgı Eğitimcisi Yetiştirmenin Önemi ve Gerekliliği”, 5. İstanbul Türk Müziği Günleri, Türk Müziğinde Eğitim Sempozyumu, T. C. Kültür Bakanlığı Yay., Ankara: 1999.
  • YILDIRIM, Cemal, Eğitim Felsefesi, Anadolu Üni. Yay., Ankara: 1987.