Çocuğun Sanatsal Gelişim Süreci

Öğretmen-çocuk ve aile-çocuk arasındaki ilişkiler çocukların sanatsal gelişimlerini düzenlemelerinde çok önemli bir destek işlevi görebilir. Bu durumun hem çocuğun aile ortamında hem de okul çevresinde gerçekleştiği ileri sürülmektedir. Bu makalede insanın sanatsal gelişimi ile insanın geçirmiş olduğu gelişim aşamalarının önemi araştırılmıştır. Çocuklar, tahmin edileceği gibi geniş bir yaş ve düzey içerisindeki farklıklarla büyümekte ve gelişmektedirler. Belirli yaş düzeylerinde çocuklarla ilgilenen başarılı öğretmenler ve bilinçli aileler sözü edilen evrelerde çocukların nasıl davrandıklarına ilişkin birçok bilgiye erişmiş durumdadırlar. Eğitimciler ve aileler bu olgulardan yeterince haberdar oldukları zaman bireysel gelişim ve ülke kalkınması hızlı bir biçimde gerçekleşebilir.

The Process of Children's Artistic Development

The teacher-child and parent-child relationships may serve important functions for children’s artistic development. It is maintained that this situation is realized both in the parental medium and school environment. In this article, the importance of children’s artistic development and the stages of human development has been stuided. Children grow up and develop in generally predictable ways, with extensive variations within an age norm or stage. Successful teachers and conscious parents who deal with children at particular age have now come to know a great deal about how children behave at those levels. When the educators and parents are aware of these facts sufficiently they may serve to both individual and country level development.

___

  • Hurwitz, AL ve M. Day (1995), Children and Their Art (Methdos for the Elementary School), Florida: Harcourt Brace College Publishers.
  • Arı, Ramazan ve Ö. Üre ve H. Yılmaz. (1999). Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi (Eğitimin Psikoloji Temelleri), Konya: Mikro Yayınları.
  • Gardner, Howard. (1990). Art Education and Human Development, Los Angeles California: The Getty Center for Education in the Arts.
  • Gökaydın, Nevide. (1998). Eğitimde Tasarım ve Görsel Algı, İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Senemoğlu, Nuray. (1998). Gelişim Öğrenme ve Öğretim (Kuramdan Uygulamaya), Ankara: Özsen Matbaası.
  • Başaran, İ. Ethem. (1988). Eğitim Psikolojisi, Ankara: P. K. 77.
  • Kırışoğlu, O. T. ve M. Stokrocki, (1997a). İlköğretim Sanat Öğretimi, Ankara: YÖK/Dünya Bankası MEGP.
  • Kırışoğlu, O. T. ve M. Stokrocki, (1997). Ortaöğretim Sanat Eğitimi, Ankara: YÖK/Dünya Bankası MEGP.
  • Kırışoğlu, Olcay. (1991). Sanatta Eğitim (Görmek, Anlamak, Yaratmak), Ankara: Demircioğlu Matbaacılık.
  • Michael, Jhon A. (1983). Art and Adolescence Teaching Art at the Secondary Level, New York and London: Teachers College Press Columbia University.
  • Saban, Ahmet. (2001). Çoklu Zeka Teorisi ve Eğitim, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Wilson, G. Brent. (1971). “Evaluation of Learning in Art Education, Handbook on Formative and Summative Evaluation of Student Learning, Edited by: Bloom, B. S-J. T. Hastings and G. F. Madons, Newyork: Mc Graw Hill Book Company, 506-507.
  • Strokrocki, Mary. (1997). “Qualitive Forms of Research Methods”, Research Methods and Methodologies for Art Education, Edited by: Enid Zimmerman and Sharon. D. La Pierre, Reston-Virginia: The National Art Education Association: 31-55.