Görsel Alanın Arındırılmasında Teknolojinin Etkisine Karşı Otantik Malzemeden Yararlanma

Sanat eğitimi, sanat olayının geliştiği ve içinde sanatçı, sanat ürünü ve izleyicinin yer aldığı fiziksel ve toplumsal çevreyi dikkate almak zorundadır. Bu çalışmada; kitle iletişim araçlarının, fiziksel ortamın ve psikolojik yapının etkisiyle, bireyin renk ve biçim seçimlerinde görülen olumsuz yansımalarını; doğal organik nesnelerin ve bilinen öğretim yöntemlerinin yanı sıra; ülke kültürüne dayanan, otantik malzemelerden geleneksel tasarım ürünlerinden, tarihi ve kültürel nitelik taşıyan objelerden yararlanılarak en aza indirilmesi mümkün müdür? Bu uygulamayla, görsel alanın arındırılmasında ve özgün bir görsel anlatım diline ulaşılmasında, etkin ve doğrudan katkılar sağlanabilir mi? sorularına olumlu ya da olumsuz bir cevap oluşturulabilmesi amaçlanmıştır Sanat eğitiminde uygulanmak üzere belirlenmiş, değişmez bir yöntem yoktur. Teknolojinin etkisiyle giderek artan sosyal ve psikolojik kimlik bunalımını dikkate alarak; görsel alanın arındırılması ve plastik elemanlardan rengi kavratılması amacıyla, geleneksel tasarım ürünlerinden yararlanılarak yapılan ve alışılmışın aksine; etütten yola çıkarak, karışım renklerden ana renklere yönelen bir temel sanat eğitimi uygulaması önerilmektedir.

Making Use of the Traditional Material in Purification of Visual Area the Opposition of Technology in Art Education

The artistic environment that is constituted by the art, artist and the spectator is a variable structure that bears also the general properties of the society. Art education, within this structure, follows a program that turns towards the universal values, taking into consideration the physical and cultural properties of the society. There are seen distinct differentiations between the developed societies and the societies that could not complete its development process technically. This process reflects negatively on the tastes of form and colour, as a result of the changes of the mass media, physical environment and psychological structure. Here, support and strength can be searched in art education. For example, besides the natural organic objects that are known as one of the methods of making one understand the colour that is one of the basic concepts of art, by making use of the authentic materials based on the culture of the country, of the traditional products of design, and of the objects that have a historical and cultural characteristic, this negativity can be reduced to a minimum. It is necessary to oppose with a conscious aesthetic taste to all the unqualified products that are put before the masses as if real art works. This paper includes a practice that makes use of the traditional products of design and of authentic materials.

___

  • AVCI, Nabi, Kitle Kültürü ve Enformatik Cehalet, Rehber Yayınları, Ankara, 1990.
  • BOZKURT, Nejat, Sanat ve Estetik Kuramları, 2. Baskı, Sarmal Yayınevi, İst. 1995, s. 18.
  • ÇEKİL, Cengiz, Üniversitelerimizde Plastik Sanatlar Eğitimi, H. Ü. Temel Sanat Eğitimi Sempozyumu, Ankara, 1987, s. 43.
  • GENÇAYDIN, Zafer, "Pop Sanatı Gençliğin Sanatı ve Kültürü", Boyut 3/24 Haziran 1984, s. 13.
  • GENÇAYDIN, Zafer, Temel Sanat Eğitimi Sempozyumu, H. Ü., Ankara, 1987, s. 33.
  • GÖKBULUT, Nur, "Kitle Sanatı, Popüler Sanat" Mavi Dergisi, S. 260, (Aralık 1987), Ank., s. 14-23.
  • GÜVENÇ, Bozkurt, "Kültür mü, Uygarlık mı?", Cumhuriyet Gazetesi, 18 Aralık 1982, s. 9.
  • KALKAN, Şenay, Mumtaz Yener'in, Bodrum'daki 2. sergisi Üzerine, Cumhuriyet Gazetesi, Ankara, 16 Ağustos 1982,
  • KIRIŞOĞLU, Olcay Tekin, Sanatta Eğitim, Eğitim Kitabevi, Ankara, 1991.
  • ÖZAYTEN, Kadri, "Çevrede Resmin Sağlıksız Değişimi" Boyut 3/24, Ankara 1984,s.9.
  • SAMURÇAY, Neriman, “Yaratıcılığı Geliştirme Yöntemleri”, Eğitim ve Bilim Dergisi, S: 30.
  • SAN, İnci, Sanat ve Eğitim, A. Ü. E. B. F. Yay., Sayı: 151, Ankara, 1985, s. 11.
  • TUNALI, İsmail, Felsefenin Işığında Modern Resim, Remzi Kitabevi, İstanbul 1981.
  • WILLIAMS, Raymonde, Kültür, ( Çev. Suavi Aydın), İmge Kitabevi, Ank. 1993.