İşçi Alacaklarının Güvencesi ve Konkordato

İşçilerin ücreti işçi ve ailesi için temel geçim kaynağıdır. Ücretin korunması sadece işçiler açısından değil aynı zamanda toplumsal refahın korunması açsından da önemlidir. Türk hukuk sistemi içerisinde ücreti koruyan yasal düzenlemeler sınırlı bir koruma getirdiği için yetersizdir. Özellikle kriz dönemlerinde işçi alacaklarının güvencesi önemli bir sorun haline gelmektedir. İşverenlerin tüzel kişiliği kötüye kullanma yoluyla işçilerin haklarına ulaşmalarını engellemeleri de başlı başına bir sorun haline gelmiştir. Makalede işçi alacaklarının güvencesine ilişkin hükümler ve bu güvencenin neden yetersiz olduğu ele alınmış, son dönemlerde sık başvurulan bir yol olan konkordatonun işçi alacaklarına etkisi değerlendirilmiştir.

The Guarantee of The Labor Claims and Concordat

Workers’ wage is the main means of livelihood of the worker and his/her family. Protection of the wage is important not only for the workers but also for the protection of social welfare. In the Turkish legal system, the laws and regulations regarding protection of wage are insufficient because of the limited protection they provide. The guarantee of the labor claim constitutes an important problem especially in time of crisis. Furthermore, employers’ abuse of the legal entity to prevent workers from obtaining their rights has also become a problem in itself. In this article, the provisions related to the guarantee of the labor claims and why this guarantee is insufficient are discussed and the effects of the concordat, which is a frequently used way in recent years, on the labor claims is evaluated.

___

  • Memiş, T. (2010 ) “Türk Hukukunda Sorumlu Tüzel Kişiliğin Ortaklarına ve Diğer Tüzel Kişiliklere Başvurulması Halleri”, Çalışma Yaşamının Güncel Sorunları II. Sempozyum, Kocaeli Üniversitesi/Kocaeli Barosu Yayını, Kocaeli.
  • Sellier, F. (1994) “Fransa’da İşçinin Yönetime Katılması”, İşçinin Yönetime Katılması, Belediye İş Sendikası Yayını