ORGANİK SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM ÜRETİMİNDE ORGANİK PREPARAT UYGULAMALARININ ÜRETİM MALİYETLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Bu çalışmada organik olarak üretilen Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinde organik preparat uygulamasınınverim ve üretim maliyetleri üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Birim çekirdeksiz kuru üzüm üretimmaliyeti açısından yapılan değerlendirmede en yüksek çekirdeksiz kuru üzüm maliyeti 3.68 TL/kg ile P0uygulamasında olurken en düşük çekirdeksiz kuru üzüm maliyeti 2.68 TL/kg ile konvansiyoneluygulamasından elde edilmiştir. Gelir/masraf oranı en yüksek olarak konvansiyonel uygulamasında (1.57)tespit edilirken en düşük değer 1.30 ile P0 uygulamasında belirlenmiştir. Organik çekirdeksiz kuru üzümyetiştiriciliğinde kuru üzüm üretim maliyetleri açısından en avantajlı olan organik preparat uygulaması(P1) olmuştur.

EFFECTS OF CLINOPTILOLITE MINERAL APPLICATIONS ON ORGANIC SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ RAISIN PRODUCTION COST

In this study, effects of organic prepared applications on yield, quality and production costs at Sultani Çekirdeksiz grape variety were investigated. At the result the highest production cost was determined in no organic prepared (P0) application with 3.68 TL/kg, the lowest production cost was determined conventional plot with 2.68 TL/kg. At the result the highest revenue/cost ratio was determined conventional plot (K) application plot with 1.57 while the lowest revenue/cost ratio was determined no organic prepared (P0) application plot with 1.30. Organic prepared (P1) application were the best advantageous model organic raisin production in terms of organic raisin production cost.

___

  • Çelik, H., S. Çelik, B. Kunter, G. Söylemezoğlu, Y. Boz, C. Özer ve A. Atak, 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. 6. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 3–7 Ocak, Ankara.
  • Anonim, 2017. TÜİK, Türkiye İstatistik Enstitüsü, Tarımsal Üretim ve Alan İstatistikleri. (http://www.tuik.gov.tr) (Erişim Tarihi: 12.08.2017).
  • Willer, H. and J. Lernoud (Eds), 2017. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2017. Research Institute of Organic Agriculture (FIBL), Frick.
  • Anaç, D. ve B. Okur, 1996. Toprak Verimliliğinin Doğal Yollarla Arttırılması. Ekolojik (Organik, Biyolojik) Tarım. (Eds: U. Aksoy ve A. Altındişli) Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, Bornova/İzmir, s:37–74.
  • Soyergin, S., 2003. Organik Tarımda Toprak Verimliliğinin Korunması, Gübreler ve Organik Toprak İyileştiricileri. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayını, 33s.
  • Abetz, P., 1980. Seaweed Extracts: Have They a Place in Australian Agriculture or Horticulture? Journal of the Australian Institute of Agricultural Science 46:23–29
  • Şimşek, Z., 1995. Klemantin Mandarinde Bilezik Alma, Demir Bileşikleri ve Deniz Yosunu Özü Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
  • Eyras, M.C., C.M. Rostagno and G.E. Defosse 1998. Biological Evaluation of Seaweed Composting. Comp Sci Util 6:74–81.
  • Klonsky, K., L. Tourteand and C. Ingels, 1992. Sample Costs to Produce Wine Grapes in the North Coast with Resident Vegetation, University of California Cooperative Extension.
  • Vasquez, S., J. Hashim, J. Fidelibus, M.W. Christensen, L.P. Peacock, W.L. Klonsky, K.M. De Moura R.L., 2008. Sample Costs to Produce Grapes for Organic Raisins the San Joaquin Valey–South, University of California Cooperative Extension.
  • Atis, E., Miran, B., Bektas, Z., Ciftci, K. and Karabat, S., 2013. An Analysis of Marketing Preferences of Sultana Producers in Turkey in Terms of Sustainable Market Power. In 2013 Conference (57th) 05–08.02.2013, Sydney/ Australia (No:152136). Australian Agricultural and Resource Economics Society.
  • Akgüngör, S., 1996. Türkiye’de Ekolojik Yöntemlerle Üretilen Çekirdeksiz Kuru Üzümün Verim, Maliyeti ve Pazarlaması: Salihli ve Kemalpaşa Örneği. ISBN: 9759492407, İzmir, 68s.
  • Olhan, E., 1997. Türkiye’de Bitkisel Üretimde Girdi Kullanımının Yarattığı Çevre Sorunları ve Ekolojik Tarım Manisa Örneği (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 190s.
  • Bektaş, K.Z. ve B. Miran, 2006. Manisa ve İzmir İllerinde Konvansiyonel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3(3):285–29.
  • Tanrıvermiş, H., R. Demirci, E. Gündoğmuş ve A. Erkuş, 2004. Türkiye’de Başlıca Konvansiyonel ve Organik Bitkisel Üretim Faaliyetlerinin Karşılaştırılmalı Ekonomik Analizi ve Organik Tarımın Geliştirilmesine Yönelik Yaklaşımlar. Türkiye 6. Tarım Ekonomisi Kongresi, Tokat, 16–18 Eylül, 207–219.
  • Demirci, R., A. Erkuş, H. Tanrıvermiş, E. Gündoğmuş, N. Parıltı ve H. Özüdoğru, 2002. Türkiye’de Ekolojik Tarım Ürünleri Üretiminin Ekonomik Yönü ve Geleceği: Ön Araştırma Sonuçlarının Tartışılması. Türkiye 5. Tarım Ekonomisi Kongresi, Erzurum, 197–210.
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

GAP BÖLGESİNDE ORGANİK ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİ

Atilla ÇAKIR, Gültekin ÖZDEMİR

TEKİRDAĞ BAĞCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN YENİ SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ

Cengiz ÖZER, Onur ERGÖNÜL, Zeliha ORHAN ÖZALP

BAĞCILIK YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMA DURUMU VE REVİZYON İHTİYACI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Selçuk KARABAT, Hülya UYSAL, Yüksel SAVAŞ, Şener Uysal

ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ISLAHINDA SON GELİŞMELER

Güler EKMEKCİ, Serkan VEZİROĞLU, Murat AKKURT

BAZI ŞARAPLIK ÜZÜMLERİN KIRŞEHİR İLİNDEKİ EST DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ

Adem YAĞCI, Seda SUCU, Özgür MERT, Abdurrahim BOZKURT

ÇİNKO GÜBRELEMESİNİN NARİNCE (Vitis vinifera L.) ÜZÜM ÇEŞİDİNDE VERİM, MEYVE KALİTESİ VE MİNERAL MADDE ALIMINA ETKİSİ

Halil ERDEM, Rüstem CANGİ, Cemal Çelik

HASAT ÖNCESİ 24–EPİBRASSİNOLİD (24–eBL) UYGULAMALARININ ALPHONSE LAVALLÉE VE HOROZ KARASI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE ALFA, BETA, GAMA, DELTA TOKOFEROL BİRİKİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Tunhan DEMİRCİ, Özlem ARAS AŞCI, Nilgün GÖKTÜRK BAYDAR, Zehra BABALIK

HOROZKARASI ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KLON SELEKSİYONU (I. AŞAMA)

Adem YAĞCI, Halit Seyfettin ATLI, Kamil SARPKAYA, Kürşat Alp ASLAN

ESKİŞEHİR İLİ BAĞCILIĞINA GENEL BİR BAKIŞ

Ali BAYKUL, Gökhan SÖYLEMEZOĞLU

MICHELE PALIERI ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KISMİ KÖK BÖLGESİ KURULUĞU (KKBKS) VE KISITLI SULAMA STRATEJİLERİNİN (KS) TANE RENGİ ÜZERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ

Mehmet GÜLCÜ, Zafer COŞKUN, Serkan CANDAR