BAĞCILIK YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMA DURUMU VE REVİZYON İHTİYACI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Bağcılık ile ilgili olarak 30 Aralık 2006 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘BağcılıkYönetmeliği’ adında bir düzenleme bulunmaktadır. Bu çalışmada yönetmeliğin yürürlüğe girişinden 10yıl sonra belirtilen amaç ve hedeflere ne kadar ulaşıldığı, uygulamada ne gibi aksaklıkların olduğu, yenibir düzenlemeye ihtiyaç olup olmadığı ve muhtemel yeni düzenlemenin mahiyetinin ne olacağı gibikonuların ortaya konulması amaçlanmıştır. TÜİK verilerine göre üzüm üretimi olan iller ve bu illerde öneçıkan ilçeler belirlenmiş ve 189 anket posta yoluyla gönderilmiştir. Geri dönüşün sağlandığı 137 anketinverileri çalışmanın birincil kaynağını oluşturmuştur. Ankette yer alan 10 ifade kesinlikle katılmama vekesinlikle katılma arasında 1’den 5’e doğru artan 5’li likert ölçeğine göre hazırlanmış ve yönetmelikhükümlerin uygulanıp uygulanmadığı konusunda yürütücü görüşlerinin ne olduğunun belirlenmesiamaçlanmıştır. 10 ifade için verilen cevapların aritmetik ortalaması 2.60 değeriyle olumsuz bulunmuştur.Ayrıca ankette yönetmeliğin uygulanmasında yaşanılan sorunların ve yönetmelikte hangi hususlardayenileme ihtiyacı olduğunun belirlenmesi için 4 adet likert tipi ifade ve 3 adet açık uçlu sorubulunmaktadır. Likert tipi ifadelere verilen cevaplar mod, medyan, ortalama ve yüzdelik ifadeler ile açıkuçlu sorulara verilen benzer cevaplar gruplandırılarak düzenlenmiştir. Bağcılık yönetmeliğinde revizyonihtiyacının olup olmadığı ile ilgili soruya %65 oranında evet, %12 oranında hayır cevabı verilmiştir.

A STUDY ON THE IMPLEMENTATION STATUS AND NEED FOR REVISION OF THE VITICULTURE REGULATION

There is a regulation called ‘Viticulture Regulation’ which is regarding viticulture and was published in the Official Gazette dated 30 December 2006. The aims of this study are to determine the extent to which the directive has reached its goals and objectives since it has come into force, what kind of problems there are in practice, whether there is a need for a new regulation and what is the nature of the possible new regulation. We determined which provinces and counties have grape producing according to the statistics of TUİK, then 189 questionnaires were sent to this places by mail. Datas of 137 questionnaire forms that have been completed and returned are primary data source of the research. The 10 statements in the questionnaire were prepared according to the 5–point likert scale increasing from 1 to 5 between strongly disagree and strongly agree and it is aimed to determine what the executive views are about whether the provisions of the regulation are implemented. The arithmetic mean of the answers given for 10 expressions was negative by 2.60. In addition, there are 4 likert type expressions and 3 open ended questions in order to determine the problems experienced in the implementation of regulation and in order to which issues in the regulation should be change. The answers given to the Likert type expressions were analyzed by mod, median, mean and percentage expressions and similar responses to open–ended questions were grouped. The question about the need for revision of the Viticulture Regulation was answered with 65% "Yes" and 12% with "No" answer.

___

  • Anonim, 2007. Düzenleyici Etki Analizi Rehberi, (http://www.resmigazete.gov.tr/ eskiler/2007/04/20070403–13.htm) (Erişim Tarihi: Ağustos 2017).
  • Anonim, 2013. Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı Sonuç Bildirgesi. (http://www. bagcilik.gov.tr/urun/files/sonucbıldırge_vız yon2023_bagcılıkcalıstayı.pdf) (Erişim Tarihi: Şubat 2016).
  • Çelik, H., 2013. Türkiye Bağcılığında Üretim Hedefleri. Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı, 26–27.06.2013, Tekirdağ. (http: //www.hasancelik.web.tr/yayinlar/122.pdf) (Erişim Tarihi: Mayıs 2017).
  • Çelik, H. ve ark., 2010. Bağcılığın Geliştirilmesi Yöntemleri ve Üretim Hedefleri (http://www.zmo.org.tr/resimler/ ekler/e19a39c36b8e5e3_ek.pdf) (Erişim Tarihi: Mayıs 2017).
  • Söylemezoğlu ve ark., 2015. Bağcılığın Geliştirilmesi Yöntemleri ve Üretim Hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği 8. Teknik Kongresi. (http://www.zmo.org.tr/ yayinlar/kitap_goster.php?kodu=231) (Erişim Tarihi: Mayıs 2017).
  • Turan, İ., Şimşek, Ü., Aslan, H., 2017. Eğitim Araştırmalarında Likert Ölçeği ve Likert–Tipi Soruların Kullanımı ve Analizi. (http://dergipark.ulakbim.gov.tr/ sakaefd/article/view/5000143504/5000144 316) (Erişim Tarihi: Ağustos 2017).
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

VAN İLİ ASMA GEN POTANSİYELİ İÇERİSİNDE ÖNEMLİ BİR DEĞER: ERCİŞ ÜZÜMÜ

Nurhan KESKİN, Adnan DOĞAN, Cüneyt UYAK, Ruhan İlknur GAZİOĞLU ŞENSOY, Şeyda ÇAVUŞOĞLU

ASMADA POLİPLOİDİ İNDÜKSİYONUNDA AZOT PROTOKSİTİN (N₂O) UYGULANABİLİRLİĞİ

Osman DOĞAN, Ali SABIR, Kevser YAZAR, Ayşe ÖZER, Zeki KARA

KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ

Muhammed ALAĞÖZ, Aydın AKIN

BAZI SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN TOKAT MERKEZ KOŞULLARINA ADAPTASYONU

Adem YAĞCI, Rüstem CANGİ, Duran KILIÇ, Nurhan MUTLU, Bülent BAŞARAN, Yalçın KAYA, Hüseyin TOPAL

KOTİLEDON AŞAMASINDAKİ M. PALİERİ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KOLHİSİN UYGULAMALARININ MORFOLOJİ VE PLOİDİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Tamer UYSAL, Cengiz ÖZER, Metin TUNA, Gülru YÜCEL, Onur ERGÖNÜL, Zeliha ORHAN ÖZALP

NARİNCE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE VERİM VE ŞIRA KOMPOSİZYONU ÜZERİNE SALKIM SEYRELTMENİN ETKİLERİ

Rüstem CANGİ, Tuba BEKAR

KARADENİZ BÖLGESİ’NDE YETİŞEN KOKULU ÜZÜM (Vitis labrusca L.) GENOTİPLERİ AMPELOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Bülent KÖSE, Hüseyin ÇELİK

OSMANCA VE GELİN ÜZÜMÜ ÇEŞİTLERİNDE KIŞ BUDAMASI SIRASINDA BİR YILLIK DALLARIN FARKLI YÖNLENDİRİLMESİNİN UYANMA ORANINA VE SÜRGÜN GELİŞİMİNE ETKİLERİ

Mustafa ÇELİK, Hüseyin BİLKAY, Ersin BAYSAL, Ali AYAZ, Mete KARAŞAHİN, Serdar ARIN, Ümmühan ŞİMŞEK

FARKLI KATI KÜLTÜR ORTAMLARINDA YETİŞTİRİLEN FARKLI YAŞLARDAKİ BAZI SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE KÖK BUDAMA UYGULAMASININ VERİM VE KALİTEYE ETKİSİ

Semih TANGOLAR, Serpil TANGOLAR, Sultan KAYA ÜNSAL

KİVİDE (Actinidia spp.) MEYVE KALİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE UYGULAMALAR

Alper DARDENİZ, Kemal Abdurrahim KAHRAMAN, Arif ATAK