GAP BÖLGESİNDE ORGANİK ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİ

GAP Bölgesi Türkiye yüzölçümünün %9.5’ini, nüfusun ise %9.2’sini oluşturmaktadır. GAP, Adıyaman,Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsamaktadır. Bölgegerek sahip olduğu ekolojik yapı ve uygulanan kültürel uygulamalarda kullanılan sentetik kimyasalgirdilerin azlığı ve gerekse sahip olduğu yerel üzüm çeşit zenginliği ve yöresel üzüm ürünleri üretimininyaygınlığı nedeniyle önemli bir organik tarım havzasıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ülkemiz bağalanlarının yaklaşık %25’i ve üzüm üretiminin yaklaşık %15’ini karşılaması dolayısıyla önemli birbölgesidir. Bu bildiri ile GAP bölgesi illerinde organik üzüm yetiştiriciliğinin mevcut durumu,uygulamada yaşanan sorunlar ve geliştirilmesine yönelik önerilerin sunulması amaçlanmıştır. GAPBölgesinde organik üzüm yetiştiriciliğinin en fazla Adıyaman, Diyarbakır, Mardin ve Kilis illerindeolduğu belirlenmiştir. Bu illeri Şanlıurfa izlemektedir. Batman, Gaziantep, Siirt ve Şırnak illerindeorganik üzüm üretim miktarının yok denecek kadar düşük miktarlarda olduğu dikkat çekmektedir. GAPbölgesi bağlarının gerek yetiştirilen üzüm çeşitleri ve uygulanan yetiştirme teknikleri gerekse üzümdenelde edilen pekmez, pestil gibi yöresel üzüm ürünlerinin üretimi ve pazarlanması bakımından önemli birorganik tarım potansiyeline sahip olduğu saptanmıştır. Bağlarda gerçekleştirilen toprak ve bitki beslemeile bitki koruma uygulamalarının genellikle organik tarım kapsamında izin verilen uygulamalar düzeyindeolduğu belirlenmiştir.

ORGANIC VITICULTURE IN GAP REGION OF TURKEY

The GAP region constitutes 9.5% of Turkey’s surface area and 9.2% of its population. Adıyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa and Şırnak are in GAP region. The region has still a great potential for organic viticulture due to traditional growing practices, soil tillage, fertilization, very low usage of pesticides. Southeastern Anatolian Project (GAP) region provided about 25% of total vineyard area, and about 15% of total grape production of Turkey. The present study aimed to emphasize both organic viticulture potential of GAP region and soil, plant nutrition and plant protection applications compatible with organic viticulture in the region. The region has an important potential of organic grape growing due to the currently growing grape varieties, utilized growing techniques and traditional grape products, and values. In vineyard of the region, soil and plant nutrition, pest management applications were generally found to be in accordance with permitted applications of organic agriculture.

___

  • Anonim, 2016. Türkiye Organik Tarım İstatistikleri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Organik Tarım Bilgi Sistemi (OTBİS) Kayıtları (http://www.tarim.gov. tr/konular/bitkisel-uretim/organik-tarim/ istatistikler) (Erişim Tarihi: 2016)
  • Çelik, H., B. Kunter, G. Söylemezoğlu, A. Ergül, H. Çelik, H, Karataş, G. Özdemir ve A. Atak, 2010. Bağcılığın Geliştirilmesi Yöntemleri ve Üretim Hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği 7. Teknik Kongresi, 11–15.01.2010, Ankara, Bildiriler Kitabı 1, s:493–513.
  • Özdemir, G., 2016. Diyarbakır İlinin Organik Üzüm Yetiştirme Potansiyeli ve Yaygınlaştırılması Faaliyetleri. GAP TEYAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi Dergisi, 3:22–29.
  • Özdemir, G., H. Karataş, A. Bayram, İ. Doran ve İ. Gül, 2009. GAP Bölgesi Organik Bağcılık Potansiyeli ve Organik Tarım Uygulamaları, 1. GAP Organik Tarım Kongresi, 17–20.11.2009, Şanlıurfa. s:144–155.
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

TEKİRDAĞ BAĞCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN YENİ SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ

Cengiz ÖZER, Onur ERGÖNÜL, Zeliha ORHAN ÖZALP

ÖKÜZGÖZÜ BOĞAZKERE VE ŞİRE ÜZÜM ÇEŞİTLERİNE AİT TANELERİN FARKLI OLGUNLUK DÖNEMLERİNDE MEYDANA GELEN FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLERİN BELİRLENMESİ

Gültekin ÖZDEMİR, Abdullah SESSİZ

MEVLANA ÜZÜM ÇEŞİDİ KLON ADAYLARININ GÖZ VERİMLİLİK DEĞERLERİ

Mahmut AŞIK, Metin KESGİN

SİİRT İLİ BAĞCILIK POTANSİYELİ

Dilek Değirmenci KARATAŞ, Ayhan ASLAN, Hüseyin KARATAŞ

KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ

Muhammed ALAĞÖZ, Aydın AKIN

BAĞCILIK YAPILAN İLLERDE BAĞCILIK POTANSİYELİ VE HÂKİM ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Selçuk KARABAT, Yüksel SAVAŞ, Şener Uysal

GAP BÖLGESİNDE ORGANİK ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİ

Atilla ÇAKIR, Gültekin ÖZDEMİR

BAĞ KÜLLEMESİNE (Erysiphe necator Schw.) RUHSATLI BAZI ETKİLİ MADDELERİN in vivo’da ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

Cenk KOPLAY, Nurdan GÜNGÖR SAVAŞ, Esra ALBAZ, Emre ÇOŞKUNOĞLU

EĞİRDİR/ISPARTA KOŞULLARINDA BAĞCILIK AÇISINDAN BAZI İKLİMSEL İNDİSLERİN YIL VE UZUN YILLAR BAZINDA İNCELENMESİ

Seçkin GARGIN

BAZI YERLİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN ÜZÜM SUYUNA UYGUNLUK DERECELERİNİN BELİRLENMESİ

Mehmet GÜLCÜ, Levent TAŞERİ, Yılmaz BOZ, Figen DAĞLIOĞLU