TÜRK KİMLİĞİNİN TEMEL KAVRAMLARI Uygarlıklararası Diyalogun Temeli Olarak Proto-İnanç Söylemi

Bu makalede, Türk milletinin ortak etnik kültürel alanının ve birliğinin temel esaslarını ve önemli özelliklerini tanımlayan eski Türk tarihi ve etnik-kültürel söyleminin eserleri ve sözlü efsaneleri analiz edilmektedir. Bu çalışmada yazar Türklerin eski tarihi, kültürü ve inançları ile ilgili yazılan araştırma eserleri inceleyerek, Türklerin tarih boyunca önemli jeostratejik topraklara sahip olması ile birlikte ilk monoteist din olarak kabul edilen Gök Tanrıcılığa sahip olduklarına vurgu yapmaktadır. Yazar, eski Türklerin inancı olan Gök Tanrıcılığın, Avrasya’nın uçsuz bucaksız coğrafyasında bazen dağınık şekilde de yaşayan ama yaşamını devamlı sürdüren eski Türklerin birleştirici unsuru ve kolektif bilincin önemli bir bileşeni olduğunu ortaya koymaktadır. Karşılaştırmalı analize dayanarak, Türk etnik ve kültürel coğrafyada yaşayan halkların geleneksel özelliklerinin sağlam temellere (genetik hafızanın bütünlüğü ve devamlılığı, Türk birliğine aitliğinin bilinci, homojen yapının korunması, siyasi varlığının sürdürülmesi vs.) dayandığı sonucuna varılmaktadır. Bu temelde ise, genel Türk kültürünün modern gelişmiş bir model olarak canlandırıla bileceği neticesi ortaya konulmaktadır. Bugünlerde hızla gelişen küreselleşme süreçleri her şeyi aynı standarda getirmeye zorlamakla birlikte farkındalıkları ortadan kaldırmaktadır. Küreselleşmenin genişlemesine paralel olarak gelişen halk ve toplulukların etnik özellikleri ile müteakip etnik-kültürel kimliklerinin kaybolması tehdidine karşı halk ve milletlerin etnik, sosyal ve kültürel özellikleri ve bu özelliklerin korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi doğrultusundaki araştırmaların derinleşmesi gerektiği sonucuna varılmaktadır. 

BASIC CONCEPTS OF TURKISH IDENTITY Discourse of Proto-Faith as Foundation of Intercultural Dialogue

In this article, old Turkish history and works of ethno-cultural discourse and oral legends that defines  the common ethnic cultural area and the basic principles of the unity  and important characteristics of ​​the Turkish nation are analyzed. On the basis of comparative analysis, it is concluded that the traditional characteristics of the people living in the Turkish ethnic and cultural geography are based on solid foundations. On this basis, it is revealed that the general Turkish culture can be revived as a modern developed model. Towards the expansion of the processes of globalization and threatening of  the disappearance of ethnic characteristics, the research in this subject  needs to deepen.

___

  • Bezertinov (2000), Tengriyanstvo – Religiya Türkov i Mongolov, Naberejnıe Çelnı: Ayaz Yayınları.Bruk (1986), Naselenie Mira. Etnodemografiçeskiy Spravoçnik, MoskovaGuenon (1997), Simvolı Svyaşennoy Nauki, MoskovaGumilev (1993), Etnogenez i Biyosfera Zemli, MoskovaGumilev (1991), Tısyaçeletie Vokrug Kaspiya, BaküKonrad (1972), Zapad i Vostok, MoskovaNeru (1989), Otkrıtie İndii, 1.Kitap, MoskovaRahmanaliyev (2002), İmperiya Türkov: Türkskie Narodı v Mirovoy İstorii s X v. do n.e. po XX v. n.e., MoskovaReligii Mira (1996), Ansiklopedi, Cilt:6, Bölüm:1, MoskovaSuleymenov (1975), Az i Ya, Almatı“Traditsiyonnoe Mirovozzrenie Tyurkov Yujnoy Sibiri” (1988), SSSR Bilimler Akademisi Sibirya Şubesi,Novosibirsk