MAVİSEL YENER’İN ÇOCUK KİTAPLARINDA SÖZLÜ EDEBİYAT ÜRÜNLERİ

Her çocuk bulunduğu ortamın kültür özelliklerine göre dilini geliştirir. Dile bağlı olarak da değer ve davranış geliştirir.  Dil öğrenimi, eğitimi aynı zamanda bir kültür aktarımı olduğu için her topluluk kültürünü dilin yardımıyla yeni kuşaklara taşır. Böylelikle sözlü ve yazılı anlatım ile gerçekleştirilen halk edebiyatı ürünleri çocuğun dil eğitimine önemli ölçüde katkıda bulunur. Masal, destan, efsane, ninni, türkü, tekerleme, mani, bilmece, fıkra, halk şarkıları çocuğun gerek dil bilinci gerekse kültür oluşturmasında etkili ürünlerdir. Çocuk edebiyatı, kökleri geçmişe dayalı yüzyıllık birikime sahip bu ürünleri göz önünde bulundurmaktadır.  Çocuk kitapları yazarı olarak tanınan, çocuklara okumayı sevdirmek amacında olan bir yazar olarak karşımıza çıkan Mavisel Yener’in bu ürünlere yatkınlığı ve konuyu çocuk gözüyle aktarımı hemen her kitabında göze çarpmaktadır. Mavisel Yener'in çocuk diliyle yazdığı öyküler, masallar çocukların dünyaya gülümseyerek ve hoşgörü ile bakmalarına yardımcı olabilecek, onlara okumayı ve kitabı sevdirebilecek türdendir. Çocukları anadilin söz varlığıyla tanıştıran Mavisel Yener’in eserleriyle sınırlandırılan çalışmada kitaplar;  sözlü edebiyat ürünlerinin çocuk ve gençlik edebiyatıyla ilişkisi göz önünde bulundurularak aktarılması bakımından kapsamlı olarak incelenecektir. Bu çalışmayla Mavisel Yener’in eserlerinin çocuk edebiyatı-sözlü edebiyat ilişkisi kapsamında kullanılabilirliğini tespit etmek amaçlanmaktadır. İnceleme; detaylı okuma, fişleme ve tasnif faaliyetinin ürünüdür. Araştırmanın sonunda yapılan analizler sonucunda, “sözlü edebiyat ürünlerinin çocuk ve gençlik edebiyatına Mavisel Yener’in eserleri örneğinde aktarılması” değerlendirilecek ve araştırmada elde edilen bulgulardan yola çıkılarak Mavisel Yener’in eserlerinin sözlü edebiyat ürünleriyle ilişkisi kapsamında dil ve anlatım yönünden materyal olarak kullanılması hususunda öneriler getirilecektir.

ORAL LITERATURE PRODUCTS OF MAVISEL YENER'S CHILDREN'S BOOKS

Each child develops language according to the culture characteristics of the environment in which he / she lives. It also develops value and behavior depending on language. Since language learning and education are at the same time a culture transfer, every community is carried to new generations with the help of a cultic language. Thus, folk literature products, which are realized through oral and written expression, make an important contribution to the language education of the child.Tales, legends, lullabies, folk songs, rhymes, mania, riddles, jokes are effective products for children to form a language consciousness and culture. Children's literature considers these products with a centuries-old accumulation based on their past history.Mavisel Yener, who is known as a children's book writer and who is confronted as a writer who aims to love reading to children, is predisposed to these products and conveying them to children in almost every book. The stories written by Mavisel Yener in child language can help children to look at the world with smile and tolerance, and they will read and write books.In the work limited to the works of Mavisel Yener who introduced children to the presence of the mother tongue, Will be extensively examined in terms of the transfer of oral literary products in relation to children and youth literature. In this work, it is aimed to determine the usefulness of Mavisel Yener's works within the context of children's literature-verbal literary relation. Examination; Detailed reading, tagging and sorting. As a result of the analyzes made at the end of the research, "the transfer of oral literary products to children and youth literature in the case of Mavisel Yener's works" will be assessed and suggestions on using Mavisel Yener's works as materials in terms of language and narration in relation to concise literature products, It will be introduced.

___

  • Sever, Sedat (2003). Çocuk ve Edebiyat, , Ankara: Kök Yayıncılık.Sınar, Alev (2007). Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı-Türkiye’de Çocuk Edebiyatı’nın Gelişimi, Ankara: Grafiker Yayınları.Şirin, Mustafa Ruhi (1987). Çocuk Kalbimizin Kıyısındaki Irmak, Çocuk Edebiyatı Yıllığı-1987, Yayına Hazırlayan ve Yöneten: Mustafa Ruhi Şirin, İstanbul: Gökyüzü Yayınları.Şirin, Mustafa Ruhi (2000). Çocuk Edebiyatı, İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.