KÜRESELLEŞME KAPSAMINDA İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS İLİŞKİSİ

Küreselleşmenin temel itici unsurlarından biri sayılan bilimsel ve teknolojik gelişmelerin başında internet ve bilgisayar teknolojisinin geldiği söylenebilir. Sürekli gelişen, her geçen gün daha da büyüyen ve 4. sanayi devrimi olarak nitelendirilen bilgisayar ve iletişim teknolojileri, küresel ilişkilerin doğasını kökten değiştirmekte, çağdaş toplumda değişim ortamını derin bir şekilde etkilemekte ve şekillendirmektedir. Diğer bir yönüyle küreselleşmeye hizmet eden bu değişimler kendini temel olarak ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürel alanda göstermekte, benzeri görülmemiş bir hızla gelişen yeni bilgi teknolojileri ve internetle yayılmakta ve güçlenmektedir. Yeni medya teknolojilerinin ve ilişkili sosyal ağların ortaya çıkışı özellikle genç kuşaklara hızlı bir şekilde aktarılmaktadır. Bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve benzeri teknolojik cihazlar günümüzün olmazsa olmazıdır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin ortaya çıkardığı kültürel dönüşümün sonucu oluşan siber kültür, bilgisayar ağlarının yaygınlaşmasıyla birlikte genç kuşakları sosyo-kültürel açıdan etkilemekte ve bireyleri metalaştırmaktadır. Bu kültürel değişim ve dönüşüm ise birçok alanın yanı sıra somut olmayan kültürel miras alanını, özellikle de kültürel çeşitliliği de etkilemektedir. İnsanlığın binlerce yılda üreterek, kuşaktan kuşağa aktardığı gelenekler, görenekler, sözlü anlatım ve uygulamaların bütününü oluşturan somut olmayan kültürel miras unsurları küreselleşme süreci içinde kaybolmaktadır. Bu çalışmanın amacı, küreselleşme kapsamında yeni iletişim teknolojilerinin hızla yayılmasının getirdiği kültürel değişimleri incelemek ve bu değişimin somut olmayan kültürel miras üzerindeki etkilerini sorgulamaktır. 

COMMUNICATION TECHNOLOGIES AND INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE RELATIONS IN THE CONTEXT OF GLOBALIZATION

It can be said that at the beginning of scientific and technological developments considered as one of the main driving forces of globalization, internet and computer technology has come. Computer and communication technologies, which are constantly evolving every day and growing and characterized as the 4th industrial revolution, radically change the nature of global relationships and deeply influence and shape the changing environment in contemporary society. On the other hand, these changes which are serving to globalization are mainly seen in the economic, political and socio-cultural field, are spreading and strengthening with new information technologies and internet that are developing at an unprecedented speed. The emergence of new media technologies and associated social networks is being rapidly transferred to younger generations. Computers, smart phones, tablets and similar technological devices are essential today. The cyber culture, which is the result of the cultural transformation that information and communication technologies reveal, is affecting the younger generations socio-culturally and commodifying the individuals with the spread of computer networks. This cultural change and transformation, in addition to many other fields, also affects the field of intangible cultural heritage, especially cultural diversity. The intangible cultural heritage elements that constitute the whole of traditions, customs, oral expression and practices that mankind has produced in thousands of years, have been lost in the process of globalization.The aim of this study is to examine the cultural changes caused by the rapid diffusion of new communication technologies within the context of globalization and to question the effects of this change on the intangible cultural heritage.

___

  • Borowiecki, K. J. - Forbes, N. and Fresa, A. (Ed.), (2016). Cultural Heritage in a Changing World, Switzerland: Springer International Publishing AG
  • Giddens, Antony (2000). Elimizden Kaçıp Giden Dünya, Küreselleşme Hayatımızı Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?, (Çeviren: Osman Akınhay), İstanbul: Alfa Basın Yayın Dağıtım.
  • Oğuz, M. Öcal (2013). Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir?, Ankara: Geleneksel Yayıncılık