ÜLKEMİZDE ZİHİNSEL ÖZÜRLÜ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDEKİ GÜÇLÜKLER YE ÇÖZÜM YOLLARI

Zihinsel özürlü çocuk; yaşıtlarına göre öğrenme, kavrama, beceri ve toplumsal uyum bakımından en az iki yada üç yaş geri kalmış çocuk demektir (imzan ve Tastayre, 1980).Zihinsel özürlü çocuk, gelişemez çocuk değil, kendi yavaş ritmiyle yaşıtlarını geriden izleyen çocuktur. Bu nedenle eğitimleri zihinsel kapasiteleri ölçüsünde her zaman mümkün olabilmektedir.- Ancak zihinsel özürlü çocuklar türdeş bir grup olmayıp kendi içinde bir takıtn sınıflara ayrdmışlardır.

SÖZCÜKLERLE DÖKÜLMEYENLER : Sınıfta Sözsüz İletişim

Sözel iletişim insanoğlunun üzerinde ençok çalıştığı etkinliklerden birisidir. İlkokuldan üniversiteye kadar her okul düzeyinde öğrencilerden konuşma ve yazı dilinin yapılarını öğrenmeleri istenir. Öğrenciler sözel dile hakim olmadıkça gerçek anlamda eğitilmiş sayılmazlar. Öte yandan sözsüz iletişim ise insanoğlunun üzerinde çok az durduğu bir etkinlik olagelmiştir. Günümüzde bile hala devlet okullarının programlarına temel bir ders olarak girecek önemde görülmemektedir. Oysa, insanların iletişim kurarken alıp gönderdikleri mesajlardaki anlamların % 80 kadar büyük bir oranını sözsüz dil oluşturmaktadır. Bu rahatsız edici bir orandır. Demek ki insân-oğlu bu gerçek ortaya çıkıncaya kadar iletişim ile ilgili çalışmalarında yanlışın üzerinde durmuştur.

___

  • San, İ., “Sanat Yaratıcılık Eğitimi Olarak Tiyatro”. A.Ü. Eğt. Bilim. Fak. Dergisi, Cilt: 18,. Sayı 1-2, 1985. °
  • San, İ., “Yaratıcılık Açısından Sanat Eğitimi” Hacettepe Üniv.. Güzel Sanatlar Fak. Konf. Dizisi 1, (1 Kasım 1985). lıı: Sanat Üzerine. H.Ü. Güzel Sanatlar Fak. Yay. No: 3 Ank., 1985.
  • Samurçay, N., Okul Öncesi Çocuklarda Grafik Faaliyetin Gelişimi, Ank. Üniv. Dil ve Tarik Coğrafya Fak. Yay. Ank., 1975.