İSVEÇ EĞİTİM SİSTEMİ VE TÜRK GENÇLERİ

İsveç 449.964 km2 yüzölçümü ile Avrupa’nın dördüncü büyük ülkesi. Ülkenin 8.4 milyon nüfusunun %.83’ü kentlerde oturuyor. İsveç 23 İl Genel Meclisi bölgesine ve 284 Belediye bölgesine ayrılmış. Sağlık hizmetleri il genel meclisinin görev alanına giriyor, buna karşılık eğitim hizmetleri belediyenin İlinde. Belediyelerin zorunlu görevlerinin başında, okullar vejanadili eğitimi, çocuk yuvaları, yetişkinlerin eğitimi, kültürel etkinlikler, serbest zaman uğraşları, kütüphaneler, spor alanları, sakatların ve yaşlıların bakımı gelmektedir. Dünyadaki en uzun yaşam beklentisi İsveç’tedir. 1985 sayılarına göre İsveç’te yaşam beklentisi kadınlar için 80, erkekler için 74 yıldır. Günümüzde 65 yaşın üstündeki İsveçlilerin genel nüfus içindeki oranı % 17 dolayındadır. Uzun ömüıiiilük İsveç’te yaşamboyu eğitim etkinliklerinin önemini arttırmıştır, l
Anahtar Kelimeler:

Eğitim, İsveç Eğitim Sistemi

SÖZCÜKLERLE DÖKÜLMEYENLER : Sınıfta Sözsüz İletişim

Sözel iletişim insanoğlunun üzerinde ençok çalıştığı etkinliklerden birisidir. İlkokuldan üniversiteye kadar her okul düzeyinde öğrencilerden konuşma ve yazı dilinin yapılarını öğrenmeleri istenir. Öğrenciler sözel dile hakim olmadıkça gerçek anlamda eğitilmiş sayılmazlar. Öte yandan sözsüz iletişim ise insanoğlunun üzerinde çok az durduğu bir etkinlik olagelmiştir. Günümüzde bile hala devlet okullarının programlarına temel bir ders olarak girecek önemde görülmemektedir. Oysa, insanların iletişim kurarken alıp gönderdikleri mesajlardaki anlamların % 80 kadar büyük bir oranını sözsüz dil oluşturmaktadır. Bu rahatsız edici bir orandır. Demek ki insân-oğlu bu gerçek ortaya çıkıncaya kadar iletişim ile ilgili çalışmalarında yanlışın üzerinde durmuştur.

___

  • İSVEÇ-Toplum Kılavuzu, Statens Iııvaudrarvcrk, ikinci' baskı, Vatnaino, 1987.
  • Şahin, Alpay.,, Turkar i Stockholm: An Studie av Invandrare, samhaelle och politik, 1980, aktaran N. Abadan - Unat ve Neşe Kemiksiz, Türk Dış Göçü 1960-1984, A.Ü.S.B.F. Yay., Ankara, 1986.